Disfaji: Nedenleri Nelerdir?

Disfaji, yutkunurken yaşanan bir rahatsızlık ya da zorluğa atıfta bulunur ve pek çok nedenden dolayı gerçekleşebilir. Bugün, size disfajinin nedenleri hakkında daha fazla şey anlatacağız.
Disfaji: Nedenleri Nelerdir?

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Disfaji hakkında konuştuğumuzda, yiyecekleri ve sıvıları yutmayı zorlaştıran bir bozukluğa atıfta bulunuyoruz. Bu his, boğazın tamamen sert olmasına benzer ve hastalar kendilerini yutmaya zorlarlarsa mide bulantısı yaşayabilir. Bazı insanların yaşadığı bu problemin bir dizi nedeni vardır ve farkında olmanız gereken çeşitli sonuçlara yol açabilir. Aşağıda, disfajinin nedenlerini ve etkisini azaltmak için neler yapabileceğinizi size anlatacağız.

Disfaji Nedenleri

Bu bozukluk, özellikle yaşlılar arasında yaygın olduğu göz önüne alındığında bir geriatrik sendrom olarak kabul edilmelidir. Aşağıda disfajinin olası nedenlerinden bazılarını bulabilirsiniz:

  • Nörolojik bozukluklar: Diğerlerinin yanı sıra multipl skleroz, kas distrofisi ve Parkinson hastalığı gibi bazı hastalıklar, disfajiye neden olabilir. Bunun nedeni, yutma eylemine katılan kasların düzgün bir biçimde fonksiyon göstermiyor olmasıdır.
  • Kanser: Boğaz kanserinin belirtisi olabilen semptomlardan biri yutma güçlüğüdür. Bununla birlikte, radyoterapi ve kemoterapi gibi tedavilere girmek de aynı sonuçlara yol açabilir.
  • Gastroözofageal reflü: Sık sık reflü yaşamak, yemek borusunda yaralanmaya neden olabilir, bu da skar oluşumuna ve bu tüpün daralmasına neden olur.
  • Yabancı cisimler: Bazen disfaji, boğazda sıkışmış yabancı cisimlerin bir sonucu olabilir. Bir parça çiğnenmemiş et ya da diş eksikliği, disfajinin sık görülen nedenlerindendir.
Boğazında hassasiyet olan bir adam.

Bunlar, disfajinin olası nedenlerinden sadece birkaçıdır, ancak bu semptomatolojiyi üretebilecek başkaları da vardır. Örneğin yemek borusu kaslarının düzgün gevşememesi sonucu oluşan akalazya, disfajiye de neden olabilir.

Şimdi, disfajinin olası nedenlerini bildiğinize göre, olası sonuçlarına bir göz atacağız.

Disfajinin Sonuçları

Bahsettiğimiz üzere, disfaji, kendisini zaten ciddi risk altında bulan bir yaş grubunu etkiler. Bu nedenle, herhangi bir yutma güçlüğü yaşarsanız, bunun farkında olmanız ve bir doktora görünmeniz önemlidir. Aksi takdirde, durum ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Disfajiden kaynaklanabilecek sonuçlar ile ilgili ayrıntılara girmek için, burada bulacağınız makaleye bakacağız. Makale sadece sonuçlardan değil, aynı zamanda şu anda var olan birkaç tedavi seçeneğinden de bahsetmektedir.

Yetersiz Beslenme

Yaşlı bir insan disfajiden muzdarip olduğunda ve yiyecek ya da sıvı alamadığında, ciddi şekilde yetersiz beslenme hali yaşayabilir. Hatta, problem o kadar ciddi bir hale gelebilir ki, kişi kendi tükürüğünü bile yutamayabilir.

Bu durumlarda, kişinin diyetini değiştirmek ve ağızdan alınan takviyeler uygulamak önemlidir. Aynı zamanda, yetersiz beslenmeyi önlemek için bir kaynak, hastanın ihtiyaç duyduğu besinleri vermek için bir tüp kullanmaktır.

Daha fazlasını keşfedin: Gıda Etiketi Nedir, Nasıl Okunur?

Solunum Problemleri

Bu ikinci komplikasyon, hasta istemeksizin doğrudan bir biçimde solunum yollarına giden bir parça yiyecek tükettiğinde ortaya çıkar. Bu, kişinin nefes almasını imkansız hale getirerek solunum yetmezliğine neden olabilir.

Nefes alamayan bir kadın.

Disfaji, aspirasyona bağlı pnömonite ve aspirasyona bağlı pnömoniye de yol açabilir. Bu durumlar oldukça ciddidir ve yaşlı hastaların yaşamları için oluşturdukları risk göz önüne alındığında acil tedavi gerektirir.

Solunum problemlerini tedavi etmek için, önleme en iyi ilaçtır. Bu nedenle, aspirasyonu ve hava yollarını tıkayan herhangi bir gıdanın riskini azaltmak için telafi edici manevralar uygulamak önemlidir.

Bu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz: Disfaji İçin Başvurulan Tedaviler Nelerdir?

Akılda Tutulması Gereken Sorunlar

Yukarıdakilerin hepsinin yanı sıra, bir kişi disfajiden muzdarip olduğunda akılda tutulması gereken bazı konular vardır. En önemlisi, hastaya sakin bir ortam sağlamalı ve aspirasyona neden olabilecek dikkat dağınıklıklarından kaçınmaktır. Ve her şeyden önce, hastanın doktorunun spesifik talimatlarına uymalısınız.

Disfajiyi karakterize eden semptomlardan herhangi birine sahipseniz, doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun. Risk altındaki bir popülasyona aitseniz bu özellikle önemlidir. Doktorunuz teşhisi doğrulamak için gerekli testleri yapacaktır. Dahası, uygulamaya koymanız gereken bir dizi öneri de sunacaktır.

Bir kez daha, bu durumlarda önlemenin çok önemli olduğunu ve belirli egzersizlerin bir kişinin yiyecekleri ve sıvıları yutma yeteneğini geliştirebileceğini unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Baena González, Marta, & Molina Recio, Guillermo. (2016). Abordaje de la disfagia en enfermos de alzhéimer. Nutrición Hospitalaria, 33(3), 739-748. https://dx.doi.org/10.20960/nh.286
  • Barbié Rubiera, Amarilis, Marcos Plasencia, Ligia, & Aguilera Martínez, Yolanda. (2009). Disfagia en paciente con enfermedad cerebrovascular. Actualización. MediSur, 7(1), 36-44. Recuperado en 30 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1727-897X2009000100007&lng=es&tlng=es.
  • Suárez-Escudero, J. C., Rueda Vallejo, Z. V., & Orozco, A. F. (2018). Disfagia y neurología:¿ una unión indefectible?. Acta Neurológica Colombiana, 34(1), 92-100.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.