Doğuma Yardımcı Nefes Teknikleri

Doğum sırasında nefes alma teknikleri kasılmaların ritmine ve zamanlamasına göre değişir. Bu yazıda, ne olduklarını ve nasıl yardımcı olduklarını ayrıntılarıyla anlatacağız.
Doğuma Yardımcı Nefes Teknikleri

Tarafından yazılmıştır Carmen Martín

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Doğum sırasında nefes alma teknikleri bu günlerde çok konuşuluyor. Bebeğinizi karşılayacağınız ana hazırlanırken temel dayanaklardan biri haline gelirler.

Nefes alma tekniklerinin annenin doğumla baş etmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Dolaşım sistemini harekete geçirirler ve kas gücünün korunmasına yardımcı olurlar. Bildiğimiz gibi çok yoğun olan acıyı bile dindirirler.

Öte yandan, bu teknikler bebeğin oksijenlenmesini de iyileştirir. Sabit bir hızda derin nefes almayı içerir. Bu makalede, bu tekniklerin ne olduğunu açıklıyoruz, böylece doğum zamanı geldiğinde de hazırlıklı olursunuz.

Nefes alma teknikleri doğumda nasıl yardımcı olur?

Egzersiz yapan hamile kadın
Nefes egzersizlerinin doğuma giren kadınlar üzerinde ilginç etkileri vardır. Genel sakinlik sağlar ve ağrıyı gidermeye yardımcı olurlar.

Doğum sırasında derin, ritmik nefes almayı sürdürmenin birçok faydası vardır. Aslında bu bilimsel kanıtlarla desteklenmektedir. Örneğin, Journal of Integrative Medicine‘de yayınlanan bir çalışma şu sonuca varmaktadır:

Gebe kadınlarda derin inhalasyon ve ekshalasyon nefes egzersizleri, doğum sancılarının algılanmasının azaltılmasında ve doğumun ikinci evresinin süresinin kısaltılmasında etkilidir.

Ayrıca yardımlı doğumların sayısını azaltmakla da ilgilidir. Bunun basit bir açıklaması var: Tüm gerginlik ve acıdan dolayı anne adayının nefesi hızlı ve sığ olma eğilimindedir. Bu, kadının soluduğu ve bebeğe verdiği oksijen miktarını azaltır. Aslında kasların daha az çalışmasına da neden olur.

Bu korku ve gerilim anıyla başa çıkmanıza yardımcı olacak nefes alma tekniklerini bilmek daha derin nefes almayı sağlar. Doğru miktarda oksijen alarak bebeğiniz için komplikasyon riskini azaltacaksınız.

Nefes alma teknikleri nelerdir?

Bu tekniklerin temel dayanağı, burundan sabit bir hızda nefes almaktır. Bunu yatıştırıcı bir şekilde yapmalısınız. Daha sonra dudaklarınızı bastırmadan havayı ağızdan dışarı atmalısınız. Doğum sırasında nefesini tutmamak çok önemlidir.

Doğum ilerledikçe nefes alma tekniklerinin değiştiğini göz önünde bulundurmalısınız. Bu nedenle, bu dizinin nasıl ilerlediğini açıklayacağız.

Doğum başlangıcı

Bu, kasılmaların başladığı zamandır, ancak yine de oldukça uzaktadırlar ve o kadar hızlı değildirler. Bu aşamada genellikle yavaş veya abdominal solunum kullanılır.

  • Bu teknik, karın şişerken burundan havayı nazikçe solumaktan ibarettir.
  • Ardından, havayı solumaktan daha yavaş bir şekilde ağızdan atmaya çalışın. Nefes aldığınızdan üç kat daha fazla nefes vermeye çalışın.
  • Bir nefes ve diğeri arasında kısa bir ara verin. Bu nefes alma tekniği, kasılmaların ritmini kontrol etmeye ve ağrıyı gidermeye yardımcı olur.

Kasılmalar ilerlerken

Kasılmaları artan hamile
Kasılmalar ilerledikçe nefes egzersizleri değişmelidir. Bu durumda göğüs seviyesinde nefes almak.

Kasılmalar arttıkça en iyi teknik hızlandırılmış solunumdur. Bu aşamada nefes almanın hızlanması tamamen normaldir.

  • Bu teknik, daha kısaca solumaya dayanmaktadır. Bununla birlikte, aynı şekilde yapmaya devam etmelisiniz: havayı burundan soluyun ve ağızdan dışarı atın.
  • Kasılma başladığında biraz hava solumaya çalışmalısınız. Ardından, kasılma sona erdiğinde nefes vermeyi deneyin. Bunu birkaç ıkınma işleminde veya birinde yapabilirsiniz.

Bu aşamada genellikle göğüs seviyesinde nefes alırsınız çünkü bebeğinizin oksijen seviyelerini (ve kendi oksijen seviyenizi) korumak için daha hızlı nefes almanız gerekir.

Final anı

Bebeği doğurma zamanının geldiği zamanlar için en yaygın teknik, ıkınma solunumu olarak adlandırılır.

  • Ciğerlerinizi doldurduğunuz hissine kapılıncaya kadar büyük miktarda havayı solumaktan ibarettir.
  • İtme ihtiyacı çok güçlü olduğunda çenenizi göğsünüze doğru eğmelisiniz. İttiğinizde, havanın yavaş yavaş dışarı çıkmasına izin verin. Her seferinde tekniği tekrarlayın.
  • İdeal olarak, toparlanma çabaları arasında doğal olarak nefes almalısınız.

Sonuç olarak

Doğum için nefes alma teknikleri, ağrıyı hafifletmeye ve güç ve enerji ile kasılmalarla başa çıkmaya yardımcı oldukları için çok kullanışlıdır. Zamanın gelmesinden ve doğum için bu hazırlıkları unutmaktan korkmanız normaldir.

Bununla birlikte, hazırlık kursları ve ebeler, bu tekniklerin doğum sırasında neredeyse sezgisel olmasını mümkün kılar. Her durumda, zamanı gelmeden bu teknikleri uygulamaya çalışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Lothian, J. A. (2011). Lamaze Breathing. The Journal of Perinatal Education, 20(2), 118–120. https://doi.org/10.1891/1058-1243.20.2.118
  • Yuksel, H., Cayir, Y., Kosan, Z., & Tastan, K. (2017). Effectiveness of breathing exercises during the second stage of labor on labor pain and duration: a randomized controlled trial. Journal of Integrative Medicine, 15(6), 456–461. https://doi.org/10.1016/S2095-4964(17)60368-6
  • Ahmadi Z, Torkzahrani S, Roosta F, Shakeri N, Mhmoodi Z. Effect of Breathing Technique of Blowing on the Extent of Damage to the Perineum at the Moment of Delivery: A Randomized Clinical Trial. Iran J Nurs Midwifery Res. 2017;22(1):62–66. doi:10.4103/1735-9066.202071

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.