Bonapace Doğuma Hazırlık Yöntemi Nedir?

Acı, doğum ile ilgili en büyük endişelerden bir tanesidir. Ancak, eğitim ve bilgi ile birlikte azaltılabilir ve stres olmaksızın kontrol edilebilir. Bu yazımızda, Bonapace doğuma hazırlık yöntemini keşfedebilirsiniz.
Bonapace Doğuma Hazırlık Yöntemi Nedir?

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

Doğum sancılı bir deneyimdir. Kas kasılmaları ile rahim ağzına ve vajinaya yapılan baskı kadının vücudunun sınırlarını zorlayarak yoğun bir ağrıya neden olur. Bonapace Yöntemi, bu acıyı doğal olarak azaltmayı amaçlayan yeni bir tekniktir.

Bonapace Yöntemi, ağrı tedavisi uzmanı Julie Bonapace tarafından Quebec, Kanada’da oluşturuldu. Bu yöntem, doğum sırasında farmakolojik tedaviye ya da tıbbi müdahalelere gerek kalmadan ağrı azaltma tekniklerinin nasıl uygulanabileceğini öğrenmek için eğitici bir süreçtir.

Dr. Bonapace tarafından Québec Üniversitesi ile birlikte yapılan çalışmalara göre, Bonapace Yöntemi doğumda ağrı ve rahatsızlığı %45 oranında azaltmaktadır.

Bonapace Yönteminin Üç Mekanizması

Bonapace doğuma hazırlık yöntemini öğrenen bir çift.
Bonapace Yöntemi, tıbbi ya da farmakolojik müdahale olmaksızın ağrıyı azaltmayı amaçlayan bir doğum hazırlığı şeklidir.

Bonapace Yöntemi üç ana mekanizmadan oluşur:

  1. İlk olarak, ağrıyı hafifletmek için nefes almayı, gevşemeyi ve dikkati başka yöne çevirmeyi içeren merkezi sinir sisteminin kontrolü.
  2. Ayrıca, doğum kasılmaları arasında sırta hafifçe masaj yapılması gibi ağrısız stimülasyon. Hafif masajın yarattığı analjezi, Kapı Kontrol Teorisine dayanmaktadır.
  3. Son olarak, doğumun acısını bulanıklaştırmak için vücudun diğer bölgelerinde hafif acılar oluşturmayı amaçlayan ağrıyı önlemeye yönelik kontrol. Beyin yeni ağrının kaynağını aradığında, yeni ağrı alanı dışında tüm vücutta endorfin salgılar. Endorfinler doğumun neden olduğu ağrıları hafifletir.

Tıp uzmanı, hangi tekniği uygulaması gerektiğini bilmek için doğum sırasında her 15 dakikada bir kadının ağrısını değerlendirir.

Bir Çift Olarak Öğrenmek

Bonapace Yönteminde babanın eğitimi ve katılımı çok önemlidir, çünkü babalar annenin nefesini kontrol etmesine yardımcı olur ve sırtına, ellerine ve ayaklarına masaj yapmaktan ve baskı uygulamaktan sorumludur.

Bonapace Yöntemi tekniklerini kullanmayı öğrenmek için anne ve baba, altı aylık hamilelikten itibaren çalışmaya ve eğitime başlar. Kurslar sekiz saatlik Bonapace Yöntemi öğretiminden ve geleneksel doğum yöntemleri, hamilelik ve doğum süreci hakkında sekiz saatlik bilgilerden oluşmaktadır.

Bonapace Yöntemini Kullanarak Ağrının Üstesinden Gelmek İçin 10 İpucu

Eğitim

Hamile bir kadın.
Yöntemin önemli bir kısmı bilgidir, çünkü hem annenin hem de babanın her bir durumda doğum yapmanın uygun yolunu öğrenmesine olanak tanır.

Hamilelik ve doğum hakkında ne kadar fazla bilgi varsa, ağrıyı yönetmek o kadar kolay olur. Dr. Bonapace, annenin ihtiyaçları doğum sırasında değişebileceğinden, farklı teknikler kullanmayı öğrenmenizi önerir.

Partnerinizin ya da Size Yakın Bir Kişinin Desteğini Alın

Çalışmalar, yanlarında güvendikleri bir kişiye sahip olan kadınların, tek başına doğum yapan kadınlara göre daha az ağrı yaşadığını ve daha az farmakolojik tedaviye ya da tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyduğunu göstermektedir.

Bu kişiyi hazırlamak da, süreç boyunca annenin desteği o olacağı için, çok önemlidir. Ayrıca, her zaman ne yapacağını bilen birine sahip olmak, güven oluşturmaya ve stresi azaltmaya yardımcı olur.

Doğum Sırasında Aktif Kalın

Ağrı, vücudun ayarlanmasına ve bebeğin pelvise geçişini kolaylaştırmaya yardımcı olur. Ağrı kesiciler ya da anestetikler ile bu ağrı ortadan kaldırıldığında anne ile bebek arasındaki his ve fiziksel iletişim kaybolur.

Mantralar Kullanın

Meditasyon yapan bir kadın.
Hazırlık sırasında gevşeme ve meditasyon teknikleri doğum sırasında ağrıyı yönetmenin temelidir.

Mantralar rahatlamaya ve konsantrasyona yardımcı olur. Hatta, “ohm” nefes almaya yardımcı olur ve diyaframı açar, bu da bebeğin yerleşmesi için pelviste bir boşluk oluşturur.

Masaj: Bonapace Yönteminde Elzem Bir Teknik

Ağrılı bölgede uyarıcı bir his oluştuğunda beyne iletilen ağrı sinyalleri bloke edilir. Sırt, uyluk ve bacak masajları tüm vücudu rahatlatmaya yardımcı olur.

Su Kullanın

Doğru sıcaklıktaki su kasların gevşemesine yardımcı olur. Suyun vücut üzerindeki etkileri beyne gönderilen ağrı sinyallerini engeller. Bu nedenle uzmanlar, hamileliğin tüm aşamalarında ve hatta doğum sırasında su banyolarını önermektedir.

Buz Kullanın

Bir avuç buz tutan bir kadın.
Buz, ağrıyı sinir sisteminden uzaklaştırarak endorfin salınımını uyarır.

Kasılmalar başladığında ellerinizi ya da ayaklarınızı buz ve su ile dolu bir kaba sokabilirsiniz. Buzdan gelen “küçük ağrı”, ağrı kesici görevi gören endorfinlerin salınmasına yardımcı olur. Sonuç olarak, kasılmaların ağrıları hemen azalacaktır.

Bonapace Yöntemine Göre Akupunktur Uygulayın

Pek çok çalışma akupunkturun sakinleştirici etkilerini kanıtlanmıştır. Bonapace Yönteminde, ağrının daha sık ve yoğun olduğu durumlarda ikinci bir ağrı noktası oluşturmak için kullanılır.

Kendinizle Konuşun

Düşünceler vücudu etkileyen duygular yaratır. Sakinleşmek ve her şeyin yolunda olduğuna dair güvence vermek için kendi kendinizle konuşmak, rahatlama duyguları yaratmaya ve stresinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.

Duygusal Özgürlük Teknikleri

Bu teknik, geleneksel Çin tıbbını ve psikolojiyi birleştirir. Duyguları ifade ederken belirli noktalara akupunktur uygulamak ve doğum anında ağrıyı açıklamaktan oluşur. Bunu yapmak, strese neden olan hormon olan kortizolü azaltır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Evaluation of the Bonapace Method: a specific educational intervention to reduce pain during childbirth Julie Bonapace, Nils Chaillet, Isabelle Gaumond, Émilie Paul-Savoie, and Serge Marchand. Département des Sciences de l’Éducation, Université du Québec en Abitibi-Témiscamingue, Rouyn-Noranda, Québec, Centre de Recherche de l’Hôpital Sainte-Justine, Université de Montréal, Montréal, Québec, Département de chirurgie, Faculté de Médecine et des Sciences de la Santé, Université de Sherbrooke, Sherbrooke, Québec. (2013). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3772779/
  • The Bonapace Method. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3772779/

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.