Eklem Ağrısı? İşte Olası Sebepleri

Eklem ağrısı mutlaka ciddi bir sorun anlamına gelmez ama geçmek bilmediğinde ve sıklaştığında, bir doktora danışmak en iyisidir.
Eklem Ağrısı? İşte Olası Sebepleri
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Yazan ve doğrulayan doktor Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Birdenbire eklem ağrısı çekmeye başladınız ve neden olduğundan emin değilsiniz. Anormal bir hareket ya da zor bir fiziksel aktivite yapmadınız. Durumunuz buysa ve normalden daha fazla gerçekleşiyorsa, aşağıda sayacaklarımızdan biri bunun ana nedeni olabilir.

Eklem ağrısının kaynağı, ağrıyan bölgeni kendisi olabildiği gibi uzakta bir bölge de olabileceğini unutmamalısınız. Bunun bir örneği siyatiktir. Bacağınızda ağrı ve zayıflık hissettiğinizde, asıl ağrı sırtın bel bölgesinde olur. Bacak hareketini etkileyen siyatik sinirin başladığı yer bel bölgesindedir.

Eklem ağrısı: fibromiyalji

eklem ağrısı

Keskin spazmlar yaşıyorsanız, fibromiyalji ihtimalini ortadan kaldırmak için hemen muayene edilmelisiniz. Metabolik olabilecek, bağ ve nöropatik doku bozukluklarıyla ilişkili diğer genel ağrı nedenlerini de göz ardı etmemelisiniz.

Durumun böyle olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuza danışın. Endişelenmeyin, basit bir tanı yöntemi uygulanır. Çoğu zaman teşhis için romatoloji uzmanının kısa bir fiziki muayene yapması ve hastanın tıbbi geçmişini bilmesi yeterlidir.

Enflamasyon

enflamasyon kaynaklı eklem ağrısı

Eklem ağrısı bazen kendini kızarıklıkla beraber gösterebilir ve hareketlerinizi kısıtlayabilir. Bu durum genelde içerideki enflamasyondan kaynaklanır.

Eklemde gerçekleşen enflamasyonun ana nedenlerinden biri travmadır. Ağrınızın enflamasyon kaynaklı olup olmadığını öğrenmek için doktorunuzla konuşmalısınız.

Gut

ayakta gut

Eğer gut ağrısı çekiyorsanız, bunun sebebi eklemlerinizin zarar görmesi olabilir. Gut hastalığı, eklemlerin çevresin ürik asit kristalleri oluşmasından kaynaklanır.

Vücudunda ürik asit kristalleri olanlar gelen acının ani ve şiddetli olduğunu, genellikle eklemlerin etrafında kızarıklıklar ve şişlikler yaşadıklarını belirtiyor.

Sorun gutsa, ağrı osteoartrit gibi yavaş ve ilerleyen bir evrim geçirir. Gelişmesi haftalar ya da aylar sürebilir ve her zaman iltihaplanma ile sonuçlanmaz.

Eklem yangısı

Bu durumda ağrı birçok eklemde gerçekleşir; özellikle de sırtta, kasıklarda ve kalça bölgesinde görülür. Sırtta ve kalçalarda ağrıyla ya da sabah yaşanan uyuşukluk ve sertlikle kendini gösterebilir. Siz de bu semptomlardan şikayetçiyseniz, eklem yangısı yaşıyor olabilirsiniz.

Çeşitli bağırsak problemleri ve sedef hastalığı da eklem yangısıyla bağlantılı olabilir. Bu hastalıklar, 40 yaşın altında insanlarda bile yaygın olarak görülen eklem yangısının teşhisi için anahtar değerindedir.

Tendon iltihabı ve kese iltihabı

tendon iltihabı

Eklem ağrısının diğer nedenleri de tendon iltihabı ve kese iltihabıdır. Tendon iltihabı kasları kemiklere bağlayarak eklemlerin hareketini sağlayan tendonların şişmesinden kaynaklanır.

Kese iltihabı ise tendonların altında bulunup tendon ve kemiklerin birbirine değmesini önleyen dokuların şişmesinden kaynaklanır. Hem kese iltihabı hem de tendon iltihabı çeşitli eklem ağrılarını tetikleyebilir.

Minör enflamasyon

Bölgesel ağrılarınız için endişelenmeden önce bazı ağrıların arkasında ciddi bir sebep olmayan minör enflamasyonlar olabileceğini de düşünmelisiniz.

Eğer belli noktaları olan genel bir ağrı yaşıyorsanız, sorunun metabolizmadan kaynaklı olup olmadığını araştırmalısınız. Çünkü bu tür ağrılar, bağlayıcı ve nöropatik doku sorunlarından kaynaklanabilir.

Ağrının şiddeti ya da vücudun hangi bölgesini etkilediği fark etmeksizin, eğer uzun süre devam ederse daha iyi bir teşhis için mutlaka doktorunuza başvurunuz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.