Ekmeği Glutensiz Alternatifleriyle Değiştirmek
Eğer ne sebepten olursa olsun glutensiz gıdalar tüketiyorsanız, sizler için sandviçlerinizdeki ekmek yerine kullanabileceğiniz 7 glutensiz orijinal tarif paylaştık. Onlara bayılacaksınız! Bu makalede, hafta boyunca sizi sıkmayacak sebzelerden, yosunlardan, baklagillerden ve yumru köklerden elde edilen glutensiz gıda alternatiflerini önereceğiz.
Glutensiz Sandviçler
Herhangi bir sebepten ötürü glutensiz beslenmeye karar verenler sandviç yaparken kullanılabilecek buğday ekmeklerine alternatif birçok ürünün olduğunu bilmeliler.
Gün geçtikçe daha çok fırın glutensiz tahıllı ekmekleri (kara buğday, nohut unu, tahıl, darı, kinoa vb.) tercih etse de, geleneksel sandviçlere göre diğer alternatifleri de kullanabiliriz.
Belki de, peynir ve domatesi marul yaprağına, Manyok nişastasına ya da nori yosununa sarmak hiç aklınıza gelmedi. Fakat eğer farklı tat ve dokular denemeye cesaretiniz varsa, her gün farklı ve sağlıklı tarifleri tadabilirsiniz. Aşağıda, buğday unlu sandviçlere alternatif 8 gıdayı sıraladık.
1. Marul Yaprağı
Eğer farklı garnitürlere eşlik edecek hafif sebze seçenekleri arıyorsanız, marul yaprağı gibi hafif ve doğal yiyecekler yemenizi öneriyoruz. Farkında olmayabilirsiniz ama marulun pek çok özelliği vardır. İstediğiniz içeriklerle daha rahat doldurabileceğiniz için büyük ve esnek yapraklı olanları seçmenizi öneririz.
2. Nori Yosunu
Asya marketlerinde kurutulmuş Nori yosununu bulabilirsiniz çünkü Asya mutfağındaki ünlü sushileri yapmak için bu ürünü kullanırlar. Nori yosunu tüketime hazırdır ve pişirmenize gerek yoktur.
Kurutulmuş olsalar da nemli yiyeceklerle birleştiklerinde daha esnek olurlar, bu yüzden istediğiniz yiyecek ile doldurabilirsiniz. Tatları yoğun, tuzlu ve biraz da balık gibidir. Avokado, tütsülenmiş somon, mısır ve zeytinle iyi giderler.
3. Nohut Unu
Nohut unu,buğday ununa alternatif olarak bilinen glutensiz gıdalardan biridir. Aynı zamanda, avantajlarından biri koyulaştırmak için yumurtaya ihtiyaç duymamanızdır. Bu unla, ekmek, krep, bisküvi vb. yapabilirsiniz. Bu un, protein ve lif açısından oldukça zengin ve besleyicidir ve rafine buğdaya göre besin değeri çok daha yüksektir.
4. Manyok Nişastası
Manyok, Latin Amerika mutfağına özgü yaygın olarak kullanılan bir yumru köktür. Yapısı ve besin değerleri açısından patates, tatlı patates ve diğer yumru köklere benzer. Manyok nişastası ekmeklerde, kreplerde, kurabiyelerde vb. kullanabileceğimiz glutensiz bir gıdadır. Çok lezzetli olmasının yanı sıra, hamura elastik bir yapı katar.
5. Pirinç ve Mısır Kekleri
Bugünlerde pirinç ve mısır keklerini her süpermarkette bulabilirsiniz. Biraz tatsız olsalar da oldukça doyurucu ve gevrek ürünlerdir ve herhangi bir sos ya da yan ürünle tüketilebilirler.
6. Pirinç Tabakası
Pirinç tabakaları Asya mutfağında oldukça yaygın olarak tüketilen bir gıdadır. Sert ve saydamdırlar fakat suya koyduğunuzda yumuşarlar. Bu sebepten ötürü, istediğiniz içerikle doldurarak çiğ, kızartılmış ya da fırınlanmış olarak tüketebilirsiniz. Bu ürünle yapılan en ünlü tarif kabak, havuç, soya, et gibi gıdalarla doldurulmuş Çin böreğidir.
7. Kara Buğday
İsmine rağmen kara buğday gluten içeren bildiğimiz tahıl ailesinden değildir. Gerçekten çok besleyici bir gıdadır. Fransa ya da Belçika gibi ülkelerde, kara buğdaydan meşhur galetalar yapılır. Bunlar tatlı olanlara (buğday unundan yapılan) göre daha koyu renkli olan iştah açıcılardır. Genellikle salam, peynir, mantar, katı yumurta ile doldurulurlar.
Kara buğday ununu lezzetli ekmekler yapmanın yanı sıra, pizza hamuru yapmak için de kullanabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Holscher HD., Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes, 2017. 8 (2): 172-184.
- DeLoughery TG., Iron deficiency anemia. Med Clin North Am, 2017. 101 (2): 319-332.
- Chmielewski J., Carmody JB., Dietary sodium, dietary potassium, and systolic blood pressure in US adolescents. J Clin Hypertens, 2017. 19 (9): 904-909.