El Bileği Burkulmasının Sebebi Nedir?

Bilek burkulması bilek ağrısına, şişmesine ve hareketlerin kısıtlanmasına neden olur.
El Bileği Burkulmasının Sebebi Nedir?
Leonardo Biolatto

Yazan ve doğrulayan Doktor Leonardo Biolatto.

Son Güncelleme: 27 Mayıs, 2022

El eklemindeki bağlar büküldüğünde veya gerildiğinde el bileği burkulması meydana gelir. Bazen bu burkulmaya bağlardan birinin kopması veya bölgedeki kas liflerinin yırtılması eşlik edebilir.

Hatta örneğin, bilek burkulması genellikle el bileğimizde bulunan bir bağ aşırı gerildiğinde meydana gelir. Elimizin üstüne doğru düştüğümüzde burkulma meydana gelmesi son derece sık rastlanan bir durumdur. Benzer şekilde aynı eklem üzerinde antrenman yapan sporcularda el bileği burkulmasına sık rastlanır.

Çok sık görülen bir vakadır. El bileği yaralanmalarına ve bu duruma sebep olan şey ise skafolunat ismindeki bağdır. İki kemiği birbirine bağlayan, eklem çeperlerini çevreleyen dairesel bir bağdır.

El bileği burkulması nasıl olur?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, uygunsuz bir hareket yaptığımızda ve bağlardan biri aşırı derecede gerildiğinde el bileğinde bulunan eklemde burkulma meydana gelir.

el bileği burkulan kadın

Farklı derecelerde şiddetli ağrılar gösteren bir yaralanmadır. Ağrının şiddeti, bağın kendisinin verdiği hasara bağlıdır. Yine de tüm burkulmalar biraz ağrıya ve hareket kısıtlığına sebep olur. Küçükten büyüğe ağrı seviyeleri aşağıdaki gibidir:

  • Seviye 1: Bu seviye, bağların bazılarının kopmadan çok gerildiği en hafif yaralanmadır. Aynı zamanda birkaç bağda da kopma meydana gelebilir.
  • Seviye 2: Meydana gelen eklem hasarı orta düzeydedir. Bağlar kısmen yırtılmıştır. Hatta, liflerinin neredeyse %50’si kopmuştur.
  • Seviye 3: Ağrı bu seviyedeyse bağlar tamamen yırtılmıştır. En ciddi seviyedir ve tedavisi genellikle daha karmaşık olur.

Peki, el bileği burkulmalarının asıl sebebi nedir?

En yaygın olan bilek burkulması; yere düştüğümüzde ve elimizden birinin üstüne yaslanmamız ile oluşur. Düşmemizi hafifletmek için elimizi uzattığımızda bağları zorlayarak normalden daha fazla gerilmelerine neden oluruz.

En sık yaralanan bölge skafolunat bağının bulunduğu eklemdir. Basit bir şekilde açıklamamız gerekirse, elin avuç içi yastığının altındaki skafoid kemiğe lunat ile temas eden kemiktir.

Bu eklemin aşırı zorlanması nedeniyle de el bileği burkulmaları meydana gelebilir. Örneğin, tenis veya paddle(kürek) tenisçiler gibi vücudun el eklemini çok kez tekrarlayan hareketler yapan sporcularda sık rastlanan bir durumdur.

El bileği burkulması ne anlama gelir?

El bileği burkulması yaşayan kişilerde ağrı olur ve ayrıca burkulmanın meydana geldiği eklemde hareket kısıtlığı yaşanır. Aslında, bu tür vakaların karmaşık hale gelmesinin sebebi uygun şekilde tedavi edilmemesidir.

Bu nedenle, ilk olarak bilek burkulması olması durumunda, kişiye istirahat önerilir. Doğru bir şekilde iyileşmesi için eklemi gerdirmekten kaçınmalıdır. Ayrıca, yaralanma meydana geldiğinde yapılması gereken en doğru şey o bölgenin üstüne buz tutmaktır.

bilek sargısı

El bandajlarının tedavi amaçlı kullanılması çok yaygındır. Ancak bölgeye çok fazla baskı yapmadan, uygun şekilde bandajı bileğe sarmaya çalışmalısınız. Aksi takdirde kan akışı doğru bir şekilde gerçekleşmez ve iyileşme süreci daha geç olur.

Bazı vakalarda ise, bilek burkulması ameliyat bile gerektirebilir. Bu tarz vakalarda, iyileşmenin iki farklı yolu vardır: açık cerrahi veya artroskopik cerrahi. İkinci yöntem, artroskopik cerrahi, küçük bir kesi açarak, kesilen kısma kameralı Artroskop cihazı yerleştirilir. Doktor kamera yardımıyla kesik kısma tedavi uygular.

Sonuç

El bileği burkulması, özellikle düşme veya aşırı efor sarf ettikten sonra her an hepimizin başına gelebilecek çok yaygın bir vakadır. Bu nedenle, semptomların hangi semptomları gösterdiğini bilmek önemlidir. Bu semptomlar; ağrı, iltihaplanma ve eklemin hareket kısıtlılığıdır.

Bu bölgede rahatsızlık hissediyorsanız ve burkulma yaşadığınızı düşünüyorsanız, doğru olanı en kısa sürede doktora gitmenizdir. Küçük bir el bileği burkulması, zamanında müdahale edilmediğinde komplikasyonlar oluşabilir. Bunu önlemek için erkenden tedavi edilmelidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.