Sağlığa Yararlı Enginar Hakkında Bilgiler

Kilo vermenize yardımcı olması açısından yeteneği biliniyor olsa da, enginar kolesterolü kontrol altına almak söz konusu olduğunda da çok yararlıdır. Hatta toksinlerden arınmayı bile destekler.
Sağlığa Yararlı Enginar Hakkında Bilgiler

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 27 Mayıs, 2022

Vücudunuza faydalı birçok sebze vardır. Bunların arasında enginarı da bulabiliriz. Enginar hakkında daha fazla bilgi edinmek için makalemizi okumaya devam edin.

Şaşırtıcı bir şekilde, bu sebze midenizdeki suyu emme yeteneğine sahiptir. Artı, içeriğindeki bitkisel lif, iştahınızı azaltmanız konusunda size yardımcı olur. Kendinizi tok hissetmenizin yanı sıra, metabolizmanızı ve kilo verme sürecinizi hızlandırır.

Enginar Hakkında Bilgiler

enginar

Bu lezzetli sebze eski zamanlarda da oldukça kullanılmıştır. Bunun nedeni besin içeriği, antioksidanları, mineralleri ve vitaminleridir.

Yunanlılar ve Romalılar enginarı çok fazla tüketirlerdi. Daha sonrasında, Orta çağlarda Kral Henry VII enginarı İngiltere’ye getirmiştir. O zamanlar enginar çok pahalı bir yemekti. Bu nedenle insanlar onun için büyük miktarda para öderdi.

Günümüzde enginarı mağazalarda farklı biçimlerde bulabilirsiniz. Organik gıda satışı olan yerlerde kapsül olarak satılsalar da biz doğal haliyle yemenizi öneririz. Büyük tomurcuklara sahip olanları ve açık yeşil tonda olanları seçmelisiniz. Bunlar en sağlıklı olanlardır.

Enginarların faydaları

Bu sebzenin sindirim özellikleri belirli hastalıkları tedavi etmek için ideal bir reçetedir. Bu hastalıklara aşırı ürik asit, romatizma ve safra taşları ile ilgili sorunlar dahildir.

  • Enginar, trigliserit düzeylerinizi düşürür. Bu nedenle, onlar gerçekten kolesterolle mücadele için oldukça değerlidir. Enginar yemek, kötü kolesterolünüzü (LDL) azaltır ve iyi kolesterolünüzü (HDL) yükseltir.
  • Enginar, kolesterolünüzü kontrol etmek açısından sağladığı avantajlardan dolayı, yüksek tansiyon ve arteryoskleroz ile mücadelede mükemmel bir müttefiktir.
  • Hem kabızlık hem de ishal söz konusu olduğunda enginar, içerdiği yüksek miktardaki lifler sayesinde size yardımcı olur.
  • Ayrıca enginar hakkında en önemli özellik, harika bir arındırıcı olmasıdır. Bu, vücudun ihtiyaç duymadığı çeşitli toksin ve maddelerin atılmasına yardımcı olabileceği anlamına gelir.

 Sindirim sisteminiz için faydaları

  • Enginarın özellikleri arasında mide asidini rahatlatmaya yardımcı olmak da vardır. Aynı zamanda ağrı, karın şişliği ve diğer sıkıntılardan kurtulmak için de bir harikadır.
  • Bu sebze midenize özen gösterir ve sindirim sırasında size yardımcı olur. Ayrıca, safradan kurtulmak için mükemmeldir.
  • Enginar hakkında bilinen başka bir özellik ise diyetlerde rahatça kullanılabiliyor olmasıdır. Yüksek lif oranı sayesinde, iştahınızı kontrol altına almak için idealdir. Sizi tok tutar!
  • Artı, A ve B vitaminleri ve mineraller (sodyum, demir, magnezyum ve potasyum) için de bilinir.
  • Ayrıca idrar söktürücü özelliklere sahiptir. Bu nedenle, vücudunuzdaki sıvı tutulmasından kurtulmanıza ve toksinleri temizlemenize yardımcı olurlar.
  • Gut, artrit, karaciğer hastalıkları, dolaşım hastalıkları gibi problemler ve kilolu olduğunuzda yağ oranını azaltmak için idealdir.

Enginarı nasıl tüketmelisiniz?

enginar çayı

Enginar tüketmek için en iyi yol onları buğulayıp pişirmektir. Bunu yaptığınız zaman üzerine biraz zeytinyağı ve elma sirkesi ekleyebilirsiniz. Onlar da sağlıklı ve lezzetlidir.

  • Enginarı pişirmeden önce, onları temizleyip biraz kesmeniz gerekiyor: sapını ve dış kabuğunu.
  • Onları pişirmek için, suyu bir tencereye koyun ve 1 ya da 2 limonun suyunu ilave edin.
  • Sonra tencerenin kapağını kapatın. Su kaynamaya başladığında, düşük ısıya getirin ve 30-40 dakika kadar pişirin.

Kaynatılmış enginarın problemlerinden biri hızlı bir şekilde oksitlenmesidir. Yapraklarını alır almaz çok çabuk kahverengileşmeye başlarlar. Bu nedenle el altında bir limonun olması ve enginarın limonla ovulması çok yararlıdır.

Ayrıca enginarları pişirirken içine biraz maydanoz ilave etmek de çok yardımcı olur. Maydanoz oksidasyonu önleyen bir madde üretir.

  • 30-40 dakika piştiklerinde, (sonrası için saklayabileceğiniz) sıvıdan çıkarın ve suyunu boşaltın. Artık yemek için hazırlar.

Enginar çayı

enginar

Enginar çayı, kilo vermeyi teşvik etmek için çok iyi bir üründür. Gördüğünüz gibi, enginar bazen diyetlerde kullanılır.

İştahı bastırma ve sıvıyı uzaklaştırma özellikleri sayesinde, bu hedefler için en iyi ve en çok kullanılan sebzelerden biridir.

Malzemeler

  • Biraz enginar yaprağı
  • 1 su bardağı su

Talimatlar

  • Enginar yapraklarını iyice yıkayın. Bir bardak suyla birlikte bir tencereye ekleyin.
  • Kaynama noktasına getirin ve yaprakları 10 dakika kaynatın.
  • 10 dakika sonra, ısıdan uzaklaştırın. Sıvıyı süzün ve 5 dakika daha bekletin.

Ne zaman içmeli

  • Günde üç bardak kadar bu çaydan içebilirsiniz.
  • Daha iyi bir tokluk etkisi elde etmek için, her öğünden 30 dakika önce bir fincan enginar çayı içilmesi önerilir.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Lutz, M., Henríquez, C., & Escobar, M. (2011). Chemical composition and antioxidant properties of mature and baby artichokes (Cynara scolymus L.), raw and cooked. Journal of Food Composition and Analysis. http://doi.org/10.1016/j.jfca.2010.06.001

  • Riezzo, G., Orlando, A., D’Attoma, B., Guerra, V., Valerio, F., Lavermicocca, P., & De Candia, S. (2012). Randomised clinical trial: Efficacy of Lactobacillus paracasei-enriched artichokes in the treatment of patients with functional constipation-a double-blind, controlled, crossover study. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. http://doi.org/10.1111/j.1365-2036.2011.04970.x

  • J.O.H.P. (1884). Artichokes. Notes and Queries. http://doi.org/10.1093/nq/s6-IX.214.85-b


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.