Gece Aşırı Terleme ile İlgili Olası 5 Sebep
Sıcaklık ve hava basıncı yüksek olduğunda gece terlemesi normaldir. Bu faktörler mevcut değilse, gece aşırı terleme, nedenini bulmamız gereken bir şeyin belirtisi olabilir.
İster inanın ister inanmayın, gece aşırı terleme, çok yaygın görülen bir durumdur. Bazen sadece grip ya da küçük bir enfeksiyon atlatırken bile gece terleyebiliriz. Ayrıca, menopoz sırasında gece aşırı terleme çok sık görülür.
Bununla birlikte, yine de bu durumun nedenini uygun şekilde teşhis etmemiz gereklidir. Bizlere ilginç gelse de, Uluslararası Hiperhidroz Topluluğu adı verilen ve bu sorunla ilgili farkındalığını artırmak için çalışmalar yapan bir organizasyon vardır.
Hiperhidroz geçiren herkes gece aşırı terleme yaşamayabilir. Buna rağmen, bu durum hastalarda sıklıkla görülür. Birçok durumda, aşırı terlemenin nedeni uykusuzluk, stres ya da iyi bir gece uykusu alamamış olmaktan kaynaklanan anksiyete olur.
Bununla birlikte, bu durumun nedeni, altta yatan nispeten daha ciddi hastalıklar olabilir. Bu hastalıklar tedavi edilmelidir. Aşağıda aşırı terlemeye neden olabilecek 5 faktörü anlatacağız.
1. Bazı İlaçların Yan Etkileri
Gece aşırı terleme, belirli bir ilacın bir yan etkisi olabilir.
Pennsylvania Üniversitesi Psikiyatri Bölümü, anksiyete ve depresyona yönelik birçok tedavinin gece terlemelerinde artışa neden olduğunu göstermiştir.
- Bununla birlikte, bu yan etki her hastada görülmez. Aslında, hastaların sadece %14-20’si gece boyunca aşırı terleme artışına işaret etmektedir. Aşırıdan kasıt, hastanın pijama ve çarşaflarının terden ötürü sırılsıklam olmasıdır.
- Aynı şekilde, ağrı ya da iltihap tedavisinde çok fazla ilaç almak da bu yan etkiye neden olabilir.
Bu nedenle, aldığınız belirli ilaçlarla ilgili herhangi bir belirti ya da yan etki hakkında doktorunuzla konuşmaktan çekinmeyin.
2. Hipertiroid
Şüphesiz, gece terlemelerinin en yaygın nedeni budur.
Hipertiroid; yorgunluk, kilo alımı, kılcal damarlarda incelme ve vücut ısısı değişiklikleri gibi diğer daha belirgin belirtilere neden olur ve bunlar oldukça yaygındır.
Ayrıca, bu belirtiler hastalığı teşhis ederken gece terlemelerine göre teşhis edilmesi daha kolay belirtilerdir.
- Tiroid bezi, tiroksin hormonu ile ilişkili bir değişikliğe uğradığında metabolizmamızı etkiler. Bunun ana sonuçlarından biri, ısıya tahammülsüzlük ve aşırı terlemedir.
- Buna ek olarak, yataktayken kalp çarpıntısı, kulaklarımızda çınlama ve uykusuzluk dönemleri yaşayabiliriz.
3. Hodgkin Lenfoma ya da Non-Hodgkin Lenfoma
Yazının başında bazı vakalarda gece terlemelerinin diğer tür ciddi hastalıkların bir belirtisi olduğuna değindik.
- Hodgkin Lenfoma ve Non-Hodgkin Lenfoma bu tür ciddi hastalıklara örnektir. Bu hastalıklar, bağışıklık sisteminin temel bir parçası olan lenfositlerde başlayan bir kanser türüdür.
- Bu koşullarda yaygın olan aşırı terleme, lenfatik sistemi etkileyebilir. Bu sistem lenfatik doku, lenf damarları ve dalaktan oluşur.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Gece Terlemelerinin En Yaygın 5 Nedeni
- Genel olarak, Hodgkin Lenfoma ya da Non-Hodgkin Lenfoma hastalarının sıklıkla karşılaştığı başlıca semptomlar, kolun altındaki lenf bezlerinin şişmesi ya da şişkin kasıklardır.
Bununla birlikte bu hastalığın, tedaviye iyi yanıt veren ve yüksek yaşam beklentisi oranına sahip bir tür onkolojik hastalık olduğunu unutmamak gerekir.
4. Hipoglisemi
Gece terlemesi, aynı zamanda hipogliseminin ortak bir belirtisidir.
Örneğin, tip 1 diyabetli hastalar sık sık gece aşırı terleme atakları geçirirler. Bunun nedeni, glikoz düzeylerinde dengesizliğin olabilmesidir.
Bununsa tek bir sebebi vardır: Pankreasın insülin salgılamaması. Bunun bir sonucu olarak vücut, bu iç değişimi dengelemek için aşırı ısınmaya başlar.
5. Asit Reflüsü ya da Kötü Sindirim
Şüphesiz ki şu durum başınıza daha önce gelmiştir: Çok fazla yemek yediğiniz ya da midenizi bulandıran bir şey tükettiğinizde, gece boyunca bir noktada rahatsızlıktan uyanırsınız ve tamamen sırılsıklam olmuşsunuzdur.
- Yukarıdaki açıklama, vücudumuzun bir dengesizlik, tehdit ya da iç değişime tepki vermesinin bir yoludur.
- Ek olarak, gastroözofageal reflü hastalığının (GÖRH) da bu belirti ile ilişkili olduğunu göz önünde bulundurmak zorundayız.
- Bu hastalığa yakalanırsanız bitkin hissedebilir, göğüs ağrısı yaşayabilir ve nefes almada güçlük çekebilirsiniz. Aslında, bu belirtilere sahipseniz ve çoğu zaman bunları yaşıyorsanız, bir uzmana görünmelisiniz.
- Hastalık, teşhisi konduktan sonra tedavi edilebilir ve bu rahatsızlığın olmadığı eski hayatınıza geri dönebilirsiniz.
Özetle, asla bu tip bir belirtiyi “normalleştirmeyin.” Odanız sıcak değilse, gece aşırı terleme normal değildir.
Bu gibi durumlarda doktorunuzdan bir randevu alın, ona nasıl hissettiğinizi ve size neler olduğunu açıklayın.
İlginizi çekebilir ...