Geceleri Uzak Durmamız Gereken 6 Besin

Makarna ve pirinç karbonhidrat bakımından zengindir ve vücudunuz bunları yakmazsa gereksiz kalorilere dönüşürler. Akşam yemekleri için salata ve sebzeler kesinlikle daha iyi seçeneklerdir.
Geceleri Uzak Durmamız Gereken 6 Besin

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Yorucu ve uzun bir günün ardından eve geldiğinizde buzdolabında gördüğünüz ilk şeyi çıkarırsınız. Mikrodalga fırında ısıtıp ardından da mideye güzelce indirirsiniz. Hiç tabağınızda neler olduğuna dikkat ettiniz mi peki bunu yaparken? Bunu yapmanız problem değil fakat geceleri beslenme şeklinin alışkanlık haline gelmesine izin vermemelisiniz.

Akşam yemeği günün en önemli öğünlerinden biridir. Eğer kilo verdirici bir diyette iseniz, bu öğünü atlamamanızın çok önemli olduğunu bilirsiniz çünkü akşam yemeği metabolizmanızı aktif tutar ve bütün sağlığınız için önemlidir.

Ama tabii ki de tabağınızda ne olduğuna kesinlikle dikkat etmelisiniz. Bazı besinlerin sindirimi gece geç saatlerde zorlaşır; bu da sizi iyi ve kaliteli bir uykudan alıkoyabilir. Geceleri uzak durmamız gereken besinleri öğrenmeye hazır mısınız?

1. Kırmızı Et

kırmızı et

İnsanların çoğunluğu günün büyük bir kısmını dışarıda geçiriyor ve bu sürelerde acıkıyor. Eve geldiğinizde sağlıklı bir öğün hazırlamak, besin değerleri yüksek yiyecekleri tüketmek ve karnınızı doyurmak, bunların hepsi de çok önemli. Bu yüzden akşam yemeğinde et yemek ve yanında da sebze ile desteklemek çok yaygın.

Örneğin, sarımsak soslu biftek – demir ve protein bakımından zengin bir öğün olacaktır. Sizin için iyi mi peki? Kesinlikle hayır. Aşağıdaki sebepleri göz önünde bulundurmakta fayda var:

  • Kırmızı et hiç süphesiz protein bakımından zengin fakat vücudun kırmızı eti sindirmesi çok zor. Bu da midenizin yatağa gittikten sonra bile saatlerce çalışmasına sebep olur. Bu yüzden uyku problemleri, şişkinlik, gaz ve kabızlık gibi sorunlar yaşayabilirsiniz.
  • Eğer akşam yemeğinde yine de et yemek istiyorsanız, hindi göğsünü tercih etmeye çalışın. Eğer az bir miktar limon suyu ile ızgarada pişirirseniz sindirim sisteminize iyi bile gelecektir. Hindi aynı zamanda yağlı etlere karşı güzel ve sağlıklı bir alternatiftir.

2. Pizza

az malzemeli pizza

Biliyoruz ki, neredeyse herkes pizzayı sever. Yapması çok kolay ve günün son öğünü olarak hızlıca yenip kaldırılabilir. Fakat muhtemelen biliyorsunuzdur ki, pizzaların çoğu işlenmiş un ile yapılıyor, ayrıca çok fazla yağ ve kalori barındırıyor. Sindiriminin zor olmasının yanı sıra, belinizi de kalınlaştırıyor.

Çok sebzeli pizzanın sağlıklı olduğunu düşünebilirsiniz, fakat genellikle bunların yanı sıra içinde çok miktarda peynir ve baharat da bulunuyor, bu da midenizin etkilenmesine sebep oluyor. Pizza akşam yemeği için kesinlikle sağlıklı bir seçim olmayacaktır. Bu dilimleri gün içine saklamak daha mantıklıdır.

3. Süt

bardakta süt

Yatmadan önce bir bardak ılık süt içmek çoğunlukla hepimizin yaptığı klasiklerden biridir. Bol miktarda triptofan içerdiği için, rahatlatıcı bir etkisi vardır. Fakat geceleri süt içmenin iyi gelip gelmediği kişiye bağlıdır. Örneğin, bir bardak sütü bal ilave edip içiyorsanız sizin için iyi olabilir – ama genellikle önerilmez. Neden önerilmediğini açıklayalım:

  • Süt ve içindeki laktozun sindirilmesi hiç de kolay değildir. Laktoz intoleransı olan birçok insan vardır ve bu hayvansal besini doğru dürüst sindiremezler. Dikkatli olmakta fayda var.
  • Süt, ayrıca hayvansal protein ve kalsiyum bakımından zengindir, bu ikisi de yatağa gitmeden önce sindirilmesi kolay içerikler değillerdir.
  • Ilık süt daha kolay uykuya dalmanızı sağlıyor olabilir, fakat unutmayın ki daha sağlıklı alternatifleriniz var. Örneğin badem sütü, kesinlikle sindirilmesi daha kolay, uyku saatinizden 1, 2 saat önce içebilirsiniz. Bir deneyin deriz!

4. Marul İçeren Salatalar

marul çeşitleri

Akşam yemeği için bol miktardaki bir salatadan daha sağlıklı ne olabilir ki? Ama dikkat, geceleri en iyi seçeneğiniz bu olmayabilir. Neden böyle olduğuna bir bakalım:

  • Marul çok lezzetli ve salataya eklemesi çok kolay fakat içinde çözülmez lif barındırıyor ve bu da geceler gaz ve şişkinliğe sebep oluyor.
  • Herkesin vücudu birbirinden farklıdır. Bazı insanlar geceleri hiçbir sorun yaşamadan marulu tüketebilirler, bu yüzden bu seçeneğin sizin için işe yarayıp yaramadığını görmeniz için denemeniz gerekmektedir. Ama genellikle marul mideyi rahatsız eder. Daha sağlıklı bir seçenek ise taze domateslerle yapılan caprese salatasıdır.
  • Gece vaktinde dikkat etmemiz gereken bir diğer bitki de kerevizdir. Lif bakımından zengindir ve lifin de gece yatmadan vücudunuza iyi gelmediğini ve iyi bir seçenek olmadığını çoktan öğrendiniz.

5. Sarımsak ve Soğan

soğan çeşitleri

Akşam yemeğinde bu 2 sebzeyi tüketirken dikkat etmelisiniz. Eğer yemeğinize pişmemiş sarımsak ve soğan ekliyorsanız, bu gecenin sonunda midenizin yanmasına sebep olup, hazımsızlıkla sonuçlanabilir.

Aynı kural çok baharatlı yemekler için de geçerlidir. Kesinlikle çok lezzetliler biliyoruz, fakat yemeğinize acı biber katmak göz göre göre midenizin rahatsızlığına davetiye çıkarmaktır. Bu gece yediğiniz yemek çok lezzetli olabilir ama muhtemelen yarın bunun acısını çekiyor olacaksınız.

6. Pirinç ve Makarna

soslu makarna
  • Akşam yemeği için makarnaya ne dersiniz? Peki ya pirinç pilavına? Bazen eve açlıktan ölüyor bir şekilde geliyor olabilirsiniz ve koca bir tabak dolusu makarna iyi bir fikir gibi görünüyor olabilir ama kesinlikle zararlıdır.
  • Makarna ve pirinç yerine daha kompleks karbonhidratlar içeren sebze ve yeşillikleri tercih etmelisiniz.
  • Eğer gerçekten makarna ve pilava bayılıyorsanız, öğünlerinize çok az miktarda ekleyin. Bu ne kadar karbonhidrat tükettiğinizi takip etmeye yardımcı olurken, gereksiz kalori alımını da engelleyecek. Eğer makarna, pilav veya lazanyanın büyük bir hayranı iseniz bunları genellikle öğle vakitlerinde yemeye çalışın. Ardından da hafif bir spor veya yürüyüş ile bu ekstra kalorileri yakabilirsiniz.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Verginelli, F., Aru, F., Battista, P., & Mariani-Costantini, R. (2009). Nutrigenetics in the light of human evolution. Journal of Nutrigenetics and Nutrigenomics. https://doi.org/10.1159/000228251
  • Peuhkuri, K., Sihvola, N., & Korpela, R. (2012). Dietary factors and fluctuating levels of melatonin. Food & Nutrition Research. https://doi.org/10.3402/fnr.v56i0.17252
  • Borgmeier, I., & Westenhoefer, J. (2009). Impact of different food label formats on healthiness evaluation and food choice of consumers: A randomized-controlled study. BMC Public Health. https://doi.org/10.1186/1471-2458-9-184

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.