Genital Sivilceler: Özellikleri ve Nedenleri

Genital sivilceler genellikle bikini bölgesindeki tüylerin yok edilmesi nedeniyle oluşan deri lezyonlarıdır. Ancak daha karmaşık ve kökeni daha az iyi huylu olan türleri de vardır. Daha fazlasını öğrenmek için yazımızı okuyun. 
Genital Sivilceler: Özellikleri ve Nedenleri

Son Güncelleme: 04 Kasım, 2020

Kadınların genital bölgesi, insan vücudunun hassas bir parçasıdır. Pubik kıllarının varlığının sebebi de budur. Bu bölgede en uygun sıcaklığın ve nemin korunması için sahip olduğumuz bir özelliktir.

Ayrıca patojenlerin erişimini de engeller. Kültürel propaganda, kadınlara, estetik nedenlerle sürekli pubik kıllarını yok etmeleri gerektiğini söyler ve bunu yapmak için ağda gibi çeşitli yöntemler sunar. Bu ve diğer işlemler genellikle genital sivilcelere neden olur.

İster jiletle, ister ağdayla veya lazerle olsun, vulva bölgesindeki kılların yok edilmesi tahrişe neden olur ve kıl foliküllerini değiştirir. Düzgün bir şekilde yapıldığında bile, her zaman enfeksiyon ve iltihap riski vardır.

Bir kıl folikülünün özellikleri

Kıl folikülü, derinin, kılın bir kanal boyunca filizlendiği ve dermisten çıktığı ek parçasıdır. Belli bir noktada vücut yüzeyine ulaşır ve dışarı çıkar.

Kıllar dışarı çıkmadan hemen önce bu kanal daralır. Orada sıvı salgılayan pek çok bez bulunur. Örneğin, her zaman kıl folikülü boyunca uzanan bir yağ bezi vardır; bu yağ bezinin hormonlara büyük ölçüde yanıt veren yağlı bir salgısı vardır.

Benzer şekilde, kasık, koltuk altı, meme altı kıvrımı ve kalça arası kıvrımı gibi anatomik bölgelere özgü bazı bezler vardır. Biz onları apokrin olarak adlandırıyoruz. Yoğun, kokulu bir akıntıları vardır.

epilasyon aleti genital

Genital sivilce nedir?

Kıl folikülünün infundibulumunda (huni şekli) bir tıkanıklık olduğunda, içine kıl sıkışmış küçük yumrular ortaya çıkar.

Bu, ya o kısım çok dar olduğu için ya da çok fazla yağ üretimi olduğu için olur. İltihap varsa da olabilir. Elbette genital bölgede çıkmışlarsa, genital sivilceler olduklarını anlayacaksınız.

Bu durum aynı zamanda vajinal sivilce olarak da bilinir ancak bu isim tamamen doğru değildir. Çoğumuz bir kadının genital bölgesinin tamamını vajina olarak adlandırırız ancak bu kelime yalnızca vajinal girişte başlayan ve rahim ağzında biten genişletilebilir sanal alanı tarif eder.

Bu alan, kıl köklerini içermeyen mukoza ile kaplıdır. Bu nedenle orada sivilce oluşamaz. Öte yandan intravajinal (vajinanın içindeki) lezyonlar endişeye yol açmalı ve hemen bir doktora danışmalısınız.

Vulvayı oluşturan vajinanın (dış dudaklar ve iç dudaklar) girişini kaplayan bir dizi kıvrım vardır. Genital sivilceler, dış dudaklar ve mons pubis ile kasığa kadar olan kısmın – bölgenin üst sınırları – arasında kalan pubik kıllarındaki değişiklik nedeniyle oluşur.

Genital sivilceler: Nedenleri

Bu sivilcelerin oluşmasının nem, ısı, hormonlar ve hatta stres gibi çeşitli nedenleri vardır. Ancak bu nedenlerden biri diğerlerinden sıyrılıp öne çıkar: Tüylerin alınması.

Vulva bölgesine ağda yapılması, pubik kıllarının sağlıklı gelişimini değiştirir. Daha sonra kıl folikülünün infundibulumu iltihaplanır ve kılların çıkış yolunu tıkar.

Ayrıca tüylerin alınması, yaralara ve ciltte hasara yol açar. Bu durum bakterilerin girmesine sebep olarak daha fazla enflamasyon ve enfeksiyon ihtimalinin önünü açar.

Bu tür sivilceler, kontakt dermatit ile de ilişkilidir. Kontakt dermatit, ciltte oluşan kaşıntılı alerjik bir reaksiyondur. Cildi, tahriş edici bir sabuna, bir losyona, bir deodoranta, bir yastığa, tampona, bir ilaca ve hatta iç çamaşırı kumaşına maruz bıraktığınızda oluşur. Bu olası nedenlere, her insan farklı tepki verir.

Genital sivilcelerle ilgili sorunlar

ağda kasesi
Pubik bölgesine tüy dökücü teknikler uygulanırken çok büyük özen gösterilmelidir. Aynı şey cilt için de geçerlidir. Cilt çok daha hassastır.

Genel olarak sivilceler zararsızdır. Onlardan kaçınmanın en iyi yolu ne tıraş etmektir ne de ağda yapmaktır. Bunun yerine tüylerin alınması ve özel bölgelerin cilt bakımı için en iyi seçeneklerin neler olduğunu size söyleyebilecek bir profesyonel danışın.

Ne olursa olsun, genital sivilceler kesinlikle can sıkıcıdır. Yüzünüzde çıkan sivilcelere yaptığınız gibi onları yok etmeye çalışmanız iltihap riskini artırır. Ayrıca, çok daha hassas bir bölge olduğu için onları sıkmak ya da patlatmaya çalışmak iyi bir fikir değildir.

Genital sivilcelerle başa çıkmak için yanlış bir yöntem kullanırsanız, bu sivilceler büyümeye devam edeceklerdir. Bu nedenle, onları, daha ciddi sorunlardan kaynaklanabilecek diğer deri lezyonlarından ayırt edebilmek önemlidir:

  • Molluskum kontagiozum, insandan insana bulaşan ve özellikle küçük çocukları etkileyen bir virüstür. Yetişkinlerde ortaya çıktıklarında, genellikle, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondan kaynaklanırlar. Kaşıntılı olmayan ama kesinlikle bulaşıcı olan, ortası hafif çukur küçük papüller olarak kendilerini gösterirler. Kendi başlarına kaybolma eğilimindedirler.
  • İnsan papilloma virüsü, genital bölgede siğiller üreten son derece bulaşıcı bir virüstür. Bazı türleri tehlikelidir çünkü serviks kanserine kadar ilerleyebilirler.
  • Herpes simpleks, genital bölgedeki ağrılı ve kaşıntılı bir grup vezikülden oluşan oldukça rahatsız edici ve ağrılı bir hastalıktır. Cinsel yolla bulaşan tedaviye dirençli bir enfeksiyondur. O kadar ki, virüs yok edilemez ve bir kez görüldükten sonra enfekte olan kişinin hayatı boyunca gelip gider.

Genital sivilceler olduklarından emin olun

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar gibi, sivilceler şeklinde kendini gösteren çeşitli hastalıklar vardır. Bu nedenle vulva bölgesinde sivilce olduğunu düşündüğünüz bir şeyle karşılaşırsanız bir doktora danışmalısınız. Özellikle kaşınıyorsa, ağrılıysa veya düz olmayan bir şekli varsa bunu yapın.

Son olarak, pubik kıllarının hijyenik olmayan bir şey gibi görülmemesi gerektiğini unutmayın. Aksine hassas cildimizi korur ve patojen haline gelecek mikroorganizmaların oluşmasına engel olma işlevi vardır. Bu nedenle, onu yok etmeniz gerektiğine dair oluşmuş kültürel inanca kapılmadan önce iyice düşünüp taşının.

Kadınsı güzelliğin aslında ne olduğuyla ilgili fikrimizi değiştirmenin vakti geliyor: Sağlıklı, doğal bir güzellik.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Restrepo R. Anatomía microscópica del folículo piloso. rev. asoc. colomb. dermatol. cir. dematol. [Internet]. 26 de febrero de 2019 [citado 5 de julio de 2020];18(3):123-38. Disponible en: https://revista.asocolderma.org.co/index.php/asocolderma/article/view/324
  • Granados, Pedro Mauricio Moreno. “Histofisiología del folículo piloso y su importancia para la medicina regenerativa.” Morfolia 9.1 (2017).
  • Ferrándiz. Dermatología clínica – 9788491132646 | Elsevier España. (n.d.). Retrieved July 5, 2020, from https://tienda.elsevier.es/ferrandiz-dermatologia-clinica-9788491132646.html
  • Adauy, Arlette, et al. “Quistes vaginales.” Revista chilena de obstetricia y ginecología 71.4 (2006): 252-258.
  • Machet, L., L. Martin, and L. Vaillant. “Infecciones bacterianas cutáneas superficiales foliculares y no foliculares.” EMC-Dermatología 52.4 (2018): 1-9.
  • Velázquez Mendoza, J. Dolores, et al. “Prevalencia de infección del sitio quirúrgico en pacientes con cirugía abdominal.” Cirujano general 33.1 (2011): 32-37.
  • del Tanago, Gómez González, et al. “Infecciones bacterianas de la piel.” Panorama actual del medicamento 41.406 (2017): 723-728.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.