Göz Kapağı Kepeği Belirtileri ve Tedavisi

Kirpik kepeği veya blefarit, oldukça yaygın ve genellikle iyi huylu bir göz rahatsızlığıdır. Klinik belirtileri kaşıntı, göz kapağı kuruluğu ve hafif pullanmadır. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Göz Kapağı Kepeği Belirtileri ve Tedavisi

Son Güncelleme: 04 Temmuz, 2021

Göz kapağı kepeği olarak da bilinen blefarit, göz kapaklarının iltihaplanmasıdır. Herkesi etkileyebilecek yaygın bir durumdur. Bununla birlikte, can sıkıcı semptomları arasında pullanma, kaşıntı ve kuruluk bulunur.

Bu yazıda bu hastalık hakkında bazı ilginç gerçekleri açıklayacağız.

Göz kapağı kepek nedir?

Blefarit, göz kapaklarının iltihaplanmasıdır ve esas olarak kenarlarını etkiler. Bunun nedeni kirpik köklerinin ve aralarında salgı bezlerinin bulunduğu yerin burası olmasıdır.

Foliküllerde ve bu bezlerin ürettiği salgılarda doğal olarak bulunan çeşitli bakteri türleri vardır. Salgının drenajında bir arıza olduğunda ve biriktiğinde bakterilerin aşırı çoğalması için mükemmel bir ortam haline gelir.

Göz kapağının iltihaplanmasına neden olan tam olarak bu kontrolsüz bakteri çoğalmasıdır. Normalde, blefarit hafif ve yaygın bir süreçtir, ancak her zaman olduğu gibi, gözetimsiz bırakılırsa komplikasyonlara yol açabilir.

şişmiş göz kapağı

Kim etkilenir? Nedeni nedir?

Blefarit, cinsiyet veya yaştan bağımsız olarak herkesi etkileyebilir. Öyle olsa bile, genellikle belirli faktörlerden veya durumlardan kaynaklanır. Onlardan bazıları:

  • Kontakt lenslerin aşırı kullanımı
  • Duman, toksinler, kimyasal ürünler ve benzeri tahriş edici maddeler
  • Açık veya ince tenli ve açık renkli gözlü sarışın insanlar, göz kapağı kepeğine daha fazla eğilimli görünmektedir.
  • Bu fenomen, yağlı saç ve cilde sahip bireylerde ve akne veya rosacea olan kişilerde daha yaygındır.
  • Atopik dermatit ve mevsimsel alerjilerle ilgilidir.

Göz kapağı kepeği belirtileri

Bu enfeksiyon, genel göz tahrişi belirtileri üretir. Onlardan bazıları:

  • Kaşıntılı, kuru gözler
  • Göz kapağı kenarının soyulup kirpiklerde “kepek” oluşturması
  • Yanma hissi ile beraber göz akıntısı
  • Gözlerde yabancı cisim veya kum hissi
  • Son olarak bu durum bazen kirpiklerin dökülmesine neden olabilir.

Ayrıca, kontrolsüz bir enfeksiyon, temel olarak göz kapaklarının bazı bölgelerinde irinli kistler olan ve tedavi gerektiren arpacık veya şalazi ile sonuçlanacaktır.

ağrıyan gözünü tutan kadın

Teşhis ve tedavi

Blefarit genellikle kronik bir süreçtir, yani bunun tedavisi yoktur. Semptomları kontrol edilebilir, böylece hasta normal bir yaşam sürdürebilir. Tedavinin temel adımları şunlardır:

  • İlk olarak, enfeksiyonu tetiklemiş olabilecek durumlara veya maddelere maruz kalmaktan kaçınmak
  • İkincisi, uygun göz kapağı hijyenini sürdürmek

Temel bir nokta olan göz kapaklarının temizliği, günlük olarak doğal sabun ve pamuklu çubuklarla yıkamaktan oluşmalıdır. Bunun nedeni, bunların küçük kabukları veya pulları çıkarmaya ve göz kapağı bezlerinden salgı birikimini ortadan kaldırmaya yardımcı olmasıdır.

Bu önlem, hem hastalığın tedavisinde hem de yeni blefarit krizlerinin ortaya çıkmasının önlenmesinde en etkili olanıdır. Ayrıca uzman doktor bazı durumlarda tedaviye göz damlası veya merhem gibi bazı ilaçlar eklemeye karar verecektir. Esas olarak, bunlar en agresif durumlara yardımcı olabilir.

Sonuç olarak

Blefarit yaygın ve genellikle iyi huylu bir durumdur. Yine de, rahatsız edici semptomları ve komplikasyon olasılığı nedeniyle bir doktora danışmalısınız. Bunun nedeni, semptomların kontrolü için gerekli talimatları verebilmeleri ve gerekirse daha spesifik bir tedaviyi dahil edebilmeleridir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Corredor Osorio, R., Nava Castañeda, A., Tovilla Canales, J. L., Tovilla y Pomar, J. L., & Muñoz Salas, S. (2000). Blefaritis por Demodex folliculorum. Rev. Fac. Med. UNAM43(4), 125–9.
  • Yey Fano Machín. (2016). Complicaciones de la Blefaritis. Revista Habanera de Ciencias Médicas15(1), 0–0. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-519X2016000100010
  • Rodríguez Álvarez, M. F., Tavera, M., & Acosta, L. (2015). Bacterias oportunistas involucradas en infecciones oculares. Ciencia y Tecnología Para La Salud Visual y Ocular13(2), 73–84. https://doi.org/10.19052/sv.3641
  • Fernández Araque, A. M., Gómez Castro, J., & Roch, M. (2007). Cuidados de higiene palpebral en pacientes con blefaritis. Metas Enferm10(7), 9–12.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.