Günde Üç Fincan Kahve Karaciğeriniz İçin Ne Yapabilir?

Kahve tüketimini sağlıkla ilişkilendiren kanıtlar giderek artıyor. Günde birkaç fincan kahvenin karaciğeriniz için neden iyi olduğunu buradan öğrenin!
Günde Üç Fincan Kahve Karaciğeriniz İçin Ne Yapabilir?

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Günde birkaç fincan kahve içmenin sağlığınız için iyi olabileceğini biliyor muydunuz? Aslında, orta düzeyde tüketildiği sürece kahve tüketiminin sağlığa çok faydalı olabileceğini gösteren birçok çalışma var.

Sadece birkaç yıl öncesine kadar birçok kişi kafein içeriğinden dolayı vücuda zararlı olduğuna inandıkları için bu maddeyi içmekten kaçınıyordu. Bununla birlikte, son yıllarda yeni araştırmalar yapıldı ve ölçülü kahve tüketiminin aslında sağlığımız için faydalı olduğunu kanıtladı.

Yine de, herhangi bir tıbbi sorun olması durumunda, sizin için en iyi seçim olduğundan emin olmak için doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

Kahve üzerine araştırma

Çeşitli araştırmalar, kahvenin diyabet, Alzheimer ve hatta Parkinson hastalığı gibi sorunların tedavisinde ve önlenmesinde olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Şimdi, yeni araştırmalar bize daha fazla kahve içmek ve faydalarından yararlanmak için başka bir önemli neden sunuyor.

Bethesda’da (Maryland, ABD) Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından yürütülen ve Hepatology dergisinde yayınlanan bir çalışmada, kahve tüketiminin karaciğer üzerinde olumlu etkileri olduğu ortaya çıktı.

Bu araştırmayı gerçekleştirmek için bilim insanları, ABD Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketinden (NHANES, 1999-2010) elde edilen verileri kullandılar. 20 yaş üstü toplam 27.793 katılımcı seçtiler.

Gönüllüler, kahve içme alışkanlıkları hakkında bir anket doldurdu ve araştırmacılar, karaciğer fonksiyonunun çeşitli belirteçlerinin kandaki seviyelerini ölçtüler.

Bu anketin amacı, katılımcıların karaciğer sağlığını ölçmekti. Genel olarak, günde üç veya daha fazla fincan kahve tüketenlerin, kahve tüketmeyenlere göre daha düşük karaciğer enzim seviyelerine sahip olduğu bulundu.

Sonuç olarak, araştırmacılar kahvede bulunan kafein dışındaki bileşiklerin, ölçülü olarak tüketildiğinde karaciğer sağlığını desteklediğini belirlediler.

Okumak isteyeceğinizi düşünüyoruz: Hazır Kahve: Tavsiye Edilir mi?

Günde birkaç fincan kahve fibroz riskini azaltır

Hepatology dergisinde de yayınlanan başka bir araştırmada, alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı olan hastalarda kahve tüketiminin karaciğerde artan bağ dokusu (fibrozis) birikimini önemli ölçüde azalttığı ortaya çıktı.

Araştırma, kafeinin yağlı karaciğer hastalığı olan kişilerde fibrozu azaltabileceğini belirledi. Bunu kronik karaciğer hastalığı olan kişilerde de yapabilir.

Bu araştırmayı yürütmek için bilim insanları, 306 kişiyle kafein alımları hakkında röportaj yaptı ve onları derecelendirilmek üzere dört gruba ayırdı: ultrasonda fibrozis belirtisi olmayan hastalar (kontrol), steatoz, evre 0-1 alkolsüz steatohepatit (NASH), ve aşama 2-4.

Bu maddeyi tüketen bu durumdaki hastalar, NASH evre 0-1 olan hastalara kıyasla anlamlı bir fark gösterdi.

mikroskop

İlginç bir şekilde, NASH evre 0-1 olan hastalarda normal kahveden kafein alımının %58’i ile NASH evre 2-4 hastalarına kıyasla kahve tüketimi daha yüksekti ve kafein alımının sadece %36’sı normal kahvedendi.

Ancak uzmanlara göre klinik sonuçlarda bu maddenin tüketim miktarını incelemek için daha fazla kanıt ve araştırmaya ihtiyaç var.

Kahvenin sağlığa faydaları

Genel olarak, uzun zamandır sağlığa zararlı olabileceğine inanılmasına rağmen, bu maddenin faydaları giderek daha belirgin hale geliyor. Bununla birlikte, herhangi bir sağlık sorununuz varsa bir doktora danışmak her zaman en iyisidir.

Bununla birlikte, kahvenin yeni keşfedilen faydalarından bazıları şunlardır:

  • Son araştırmalar, bu maddenin diyabeti önleyebileceğini ve ona karşı koruyabileceğini belirledi.
  • Yüksek antioksidan içeriği nedeniyle, serbest radikallerin hücre hasarına karşı koruma ile bağlantılıdır.
  • Düzenli olarak kahve içmek siroz riskini azaltır.
Beyniniz kahveyi sever, genç kalmasına yardımcı olur
  • Ayrıca yüksek flavonoid içeriği sayesinde kalp hastalığı riskini azaltır.
  • Tüketimi, safra taşı ve safra kesesi hastalıkları riskinin azaltılmasıyla bağlantılıdır.
  • Son olarak kahve, sindirim sistemimize fayda sağlayan bağırsaklarımızdaki bakteri florasını besler.

Bununla birlikte, kontrolsüz kan basıncı olan hipertansif hastalar, yüksek dozda kafeinden kaçınmalıdır. Kan basıncı iyi kontrol edilen kişilerde kahve tüketimi muhtemelen güvenlidir. Ancak, bu hipotezin daha fazla araştırma ile doğrulanması gerekmektedir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Jiang X, Zhang D, Jiang W. Coffee and caffeine intake and incidence of type 2 diabetes mellitus: A meta-analysis of prospective studies. European Journal of Nutrition. 2014.
  • Poole R, Kennedy OJ, Roderick P, Fallowfield JA, Hayes PC, Parkes J. Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. BMJ. 2017;
  • Alferink LJM, Fittipaldi J, Kiefte-de Jong JC, Taimr P, Hansen BE, Metselaar HJ, et al. Coffee and herbal tea consumption is associated with lower liver stiffness in the general population: The Rotterdam study. J Hepatol. 2017;

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.