Haftalık Olarak Yapmanız Gereken Egzersiz Miktarı

Kaç kez kendinize “Çok fazla mı egzersiz yaptım?” ya da “Bu hafta egzersiz yapmayı biraz ihmal mi ettim?” diye sordunuz? Aslında bu sorular hedefinizin ne olduğuna bağlıdır. Ne kadar egzersiz yapmanız gerektiğini bugünkü yazımızda öğrenin.
Haftalık Olarak Yapmanız Gereken Egzersiz Miktarı
Grecia Morillo

Yazan ve doğrulayan Doktor Grecia Morillo.

Son Güncelleme: 19 Eylül, 2022

Fiziksel egzersiz, sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam sürmek için iyi bir yoldur ve aynı zamanda hayal ettiğiniz görünüme kavuşma fırsatı da sağlar. Peki, ideal egzersiz miktarı nedir?

Cevap, yaptığınız egzersiz türüne, yoğunluğuna, hızına ve daha ağır, daha sert egzersizlere doğru ilerlemenize göre değişir.

Bu nedenle önerilen egzersiz programınızla ilgili her şeyi bilmek önemlidir. Çok fazla egzersiz yaparsanız, bunun vücudunuz için zararlı sonuçlar doğurabileceğini unutmayın.

Çok fazla egzersiz yapmanın sonuçları nelerdir?

ideal egzersiz miktarı nedir
  • Kas liflerinin zedelenmesi
  • Genel güçsüzlük ve yorgunluk
  • Şiddetli kas ağrısı
  • Yüksek nabız
  • Cinsel istekte azalma

Bir haftada yapmanız gereken egzersiz miktarı ne kadardır?

Çoğu insan, egzersiz yapmaya kendi vücuduna ve dayanıklılığına yönelik bir program ile başlar. Bununla birlikte, uyguladığınız program tamamen kişiselleştirilmiş olmalıdır.

Herkesin durumu birbirinden farklıdır. Buna ek olarak, haftada bir kez bile dayanıklılık sınırlarınızı aşarsanız bu durum çok farklı fiziksel sonuçlar doğurabilir.

Bir hafta içerisinde ne kadar egzersiz yapmanız gerektiğini öğrenmek için öncelikle hedefinizin ne olduğuna karar verin. Sonuç olarak, kilo vermek için yapacağınız egzersiz programıyla fizik tedavi için yapılan bir egzersiz programı tabii ki farklı olacaktır.

Yaşla ilgili sağlık problemlerini azaltır

ağırlık kaldıran kadın

Günde hafif tempoda iki saat egzersiz yapmanın, 50 yaşından sonra kalp krizi geçirme riskinizi önemli ölçüde azaltabileceği ortaya kondu.
  • Haftada birkaç kez yürüyüş yaparak, sağlıklı bir kiloya kavuşabilirsiniz.
  • Hafta boyunca orta tempoda ve toplamda 10 saat egzersiz yapabilirsiniz.

Kalori yakmak istiyorsanız

Egzersiz yaparak kalori yakmak istiyorsanız, kısa süreli ancak yoğun bir şekilde çalışmalısınız. Egzersiz sırasında fazla efor sarf etmeniz gerekir.

  • Bir spor salonu üyeliğiniz varsa, fiziksel durumunuza ve vücut türünüze göre size bir program ayarlaması için bir eğitmenle konuşun.
  • Kalori yakmak için haftada 20 dakikalık oturumlar halinde spor yapmak idealdir. Zamanla güçlendikçe egzersiz programınızın süresini uzatın.

Kaslarınızı şekillendirmek istiyorsanız

Kas gruplarınızı güçlendirmek ve şekillendirmek için çok fazla egzersiz yapmak asla iyi bir fikir değildir. Her egzersizden sonra kaslarınızın dinlenmeye ihtiyaç duyduğunu göz önünde bulundurun.

  • Ağırlık kaldırmak genel sağlınız için de faydalıdı. Ayrıca tip 2 diyabet hastalığını ve yüksek tansiyonu engellemek için egzersiz yapabilirsiniz.
  • Yaklaşık 120 dakikalık seanslar önerilir. Kaslarınızı dinlendirmeye vakit ayırmak için haftada 3 kez egzersiz yapın.

Fiziksel dayanıklılığınızı artırmak istiyorsanız

Hedefiniz fiziksel dayanıklılığınızı artırmak mı? Eğer öyleyse, sizin için en ideali koşu antrenmanlarına katılmak ya da kendi kendinize koşmak olacaktır.

Uzun mesafeler için dayanıklılık kazanmak istiyorsanız bunun için en iyi yöntem antrenman yapmaktır.

Ancak önce, fiziksel kapasitenizi göz önüne almanız ve bu süre boyunca sağlığınıza dikkat etmeniz gerekir.

O haftaki egzersiz programınıza göre, temposu değişen egzersizler yaparak başlayın. Bunu enerji potansiyelinizi tüketmeden yapın yoksa çok çabuk yorulursunuz.

Günde bir saat egzersiz yaparak kalan sürede dinlenmek, hedeflerinize ulaşmak ve seçtiğiniz mesafeyi elde etmek için yeterlidir. Uzun süreli dayanıklılık kazanmak istiyorsanız bu yöntemi uygulayın.

Her zaman istediğiniz görünüme ve sağlığa ulaşmanın yanı sıra, yaptığınız günlük egzersizler sayesinde artan hormon seviyeleriniz yaşınız kaç olursa olsun mutluluğunuzu da artırır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.