Jogging ve Koşu: İkisi Arasındaki Fark Nedir?
Koşmak, doğru şekilde yapıldığı sürece birçok sağlık yararı sunan fiziksel bir aktivitedir. Ayrıca, günümüzde oldukça popüler bir aktivitedir.
Peki koşan herkes atlet mi? Peki ya jogging yapmak? Jogging ve koşmak aynı şeyi mi kapsıyor?
Gerçek şu ki, jogging ve koşu aynı şey değil. Her iki aktivite de benzerdir; buna hiç şüphe yok! Ancak bu iki disiplin arasındaki fark, özellikle teknik açıdan amatör sporcular için çok önemlidir.
Doğru bilgiyi aramak için ne yaptığımızı bilmek çok önemlidir. Açıklığa kavuşturmak için, koşmanın ne olduğunu, jogging ile koşma arasındaki farkları göreceğiz.
Jogging nedir?
Jogging, hızlı yürümek anlamına gelir. Yani, yavaş veya duraklatılmış bir hızda koşmak. Bu nedenle, yüksek etkili bir egzersizdir. Eklemlerde, özellikle dizlerde baskı oluştursa da, bu durum diğer sporlardan çok daha azdır.
Jogging yapmak, daha yoğun egzersizlerin neden olabileceği rahatsızlıklar olmadan aerobik direncin eğitimini ve fiziksel yeteneğin artmasını sağlar. Bu, onu toparlanma ve iyileşme süreçleri için mükemmel kılar.
Ayrıca, orta derecede yoğun aerobik egzersiz yapmak isteyen ve yoğun egzersiz yapamayan veya istemeyen kişiler için koşu şiddetle tavsiye edilir.
Jogging yapmanın faydaları
Jogging, sağlık durumunuz izin verdiği sürece her yaşta birçok sağlık yararı sunar.
Bu noktada, herhangi bir yüksek etkili fiziksel aktivite veya risk oluşturabilecek bir aktivite yapmadan önce doktorunuza danışmanın önemli olduğunu hatırlamanız gerekir. Alt ekstremite yaralanmaları veya kardiyovasküler hastalıklara dikkat edilmelidir.
Bunu söyledikten sonra, farklı bilimsel çalışmalara göre jogging yapmanın temel faydalarına geçebiliriz:
- Obeziteyi ve fazla kiloları önler
- İyileştirilmiş oksijen emilimi, iyi kolesterol veya HDL’nin yükselmesi, trigliseritlerin azaltılması ve kan basıncının düşürülmesi yoluyla kalp fonksiyonunu ve kardiyovasküler sağlığı iyileştirir.
- İnsülin duyarlılığını artırır
- Trombosit agregasyonunu azaltır ve fibrinolitik aktiviteyi arttırarak patolojik pıhtılaşmayı önler
- Sistemik inflamasyon belirteçlerini azaltır
- Psikolojik işlevi iyileştirir
Ayrıca ilginizi çekebilir: Egzersiz Yapmak Beyinde Nasıl Bir Etki Yaratır
Koşmak nedir?
Koşmaktan bahsettiğimizde, organize egzersizin bir parçası olarak koşmayı kastediyoruz, bu, somut teknikleri izleyen belirli hedefleri olan bir plana tabidir. Başka bir deyişle, bu egzersiz kulağa çok profesyonel gelir.
Koşmak, mil başına yaklaşık 10 dakikaya varan bir hızla koştuğunuz, yüksek etkili, oldukça yoğun bir aerobik egzersizi içerir. Bu, 1.5 km koşmanın en fazla 10 dakika sürdüğü anlamına gelir.
Bunu da okuyun: Fıtığı Olanların Kaçınması Gereken Egzersizler
Koşmanın faydaları
Koşmanın faydaları, egzersizin yoğunluğu ile ilişkilidir. Bunu hesaba katan farklı çalışmalar, bu fiziksel aktivitenin şöyle etkileri olduğunu göstermiştir:
- Kardiyorespiratuvar dayanıklılığı artırırken kemik, eklem ve kardiyovasküler sağlığa yardımcı olur.
- Vücudun merkezindeki (çekirdek) kasları güçlendirir ve lif tonunu artırır.
- Kilonun korunmasına yardımcı olur ve kilo vermeyi destekler.
- Stresi azaltır.
Bu faydalara, yukarıda bahsettiğimiz jogging ile ilgili olanların hepsini de eklemeliyiz.
Jogging ve koşma: Ana farklar nelerdir
Jogging ve koşma arasındaki temel fark, egzersizin hızı veya yoğunluğudur. Daha önce de belirttiğimiz gibi, koşan bir kişinin 1.5 km bir mesafeyi kat etmesi en fazla 10 dakika sürdüğünde koşuyor kabul edilir.
Jogging ve koşma arasındaki temel farklardan bir diğeri, egzersiz yaklaşımı ile ilgilidir. Jogging yapan insanlar, bir süre aerobik egzersiz yapmaktan zevk aldıkları için koşmaya çıkarlar. Bununla birlikte, koşucular sabit hedefleri ve çok net yönergeleri olan bir egzersiz planını takip ederler.
Bu, teknoloji, ekipman, yiyecek ve motivasyonda belirgin bir farklılık anlamına gelir. Örneğin koşucular genellikle ayakkabılarını ve kıyafetlerini büyük bir özenle seçerler. Ayrıca antrenman öncesinde, sırasında ve sonrasında ne yedikleri ve içtikleri çok önemlidir.
Sağlığınıza bağlı olarak jogging veya koşu yapabilirsiniz.
Koşmak şu anda popüler bir spor olsa da herkese göre değil. Fiziksel durumunuz bu tür bir egzersize izin versin ya da vermesin, iyi bir şekil ve yeterli kardiyo-solunum kapasitesi gerektirir. Elbette tüm bu alanlarda antrenman yapabilirsiniz.
Daha önce hiç koşmamış ve bu egzersizin faydalarından yararlanmak isteyenler, bu aktiviteyi diğer egzersizlerle tamamlayarak koşuya başlayabilir. Zamanla belki bir adım daha atabilir ve koşucu olabilirsiniz.
Aynı zamanda yaralanma konusunu da unutmamalıyız. Egzersiz ne kadar yoğun olursa, yaralanma riski o kadar artar. Aynı şey arazideki, çukurlardaki veya beklenmedik kaygan alanlardaki düzensizlik için de geçerlidir.
Şimdi, son bir öneri: Koşmaya karar verirseniz, bunu ayağınıza ve hareket şeklinize uygun iyi ayakkabılar olmadan yapmayın. İlk yatırım, iyi bir çift koşu ayakkabısıdır.
Makalede Öne Çıkan Resim kredisi: The Watch Judge
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Pedisic Z, Shrestha N, Kovalchik S, Stamatakis E, Liangruenrom N, Grgic J et al. Is running associated with a lower risk of all-cause, cardiovascular and cancer mortality, and is the more the better? A systematic review and meta-analysis. British Journal of Sports Medicine. 2019;54(15):898-905. Disponible en: https://bjsm.bmj.com/content/54/15/898
- European Society of Cardiology. Regular jogging shows dramatic increase in life expectancy [Internet]. 2012. Disponible en: https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Regular-jogging-shows-dramatic-increase-in-life-expectancy
- Lin W, Chan C, Liu Y, Yang A, Tsai S, Kuo P. Performing different kinds of physical exercise differentially attenuates the genetic effects on obesity measures: Evidence from 18,424 Taiwan Biobank participants. PLOS Genetics [Internet]. 2019;15(8):e1008277. Disponible en: https://journals.plos.org/plosgenetics/article?id=10.1371/journal.pgen.1008277
- Lee D, Pa4. Lee D, Pate R, Lavie C, Sui X, Church T, Blair S. Leisure-Time Running Reduces All-Cause and Cardiovascular Mortality Risk. Journal of the American College of Cardiology [Internet]. 2014;64(5):472-481. Disponible en: https://bjsm.bmj.com/content/54/15/898te R, Lavie C, Sui X, Church T, Blair S. Leisure-Time Running Reduces All-Cause and Cardiovascular Mortality Risk. Journal of the American College of Cardiology [Internet]. 2014;64(5):472-481. Available from: https://bjsm.bmj.com/content/54/15/898
- Lee, Duck-chul, et al. “Running as a key lifestyle medicine for longevity.” Progress in cardiovascular diseases 60.1 (2017): 45-55.
- WILLIAMS P. Relationship of Running Intensity to Hypertension, Hypercholesterolemia, and Diabetes. Medicine & Science in Sports & Exercise [Internet]. 200;40(10):1740-1748. Disponible en: https://journals.lww.com/acsm-msse/Fulltext/2008/10000/Relationship_of_Running_Intensity_to_Hypertension,.5.aspx