Kalça Bursiti: Rahatlatmaya Yardımcı Olan Egzersizler
Ağrılı ve rahatsız edici enflamatuvar bir hastalık olan kalça bursiti sorununu rahatlatmak için yapabileceğiniz bir dizi egzersiz vardır. Daha spesifik olmak gerekirse, bu hastalık, kasları, tendonu ve kemikleri birbirinden koruyan jelatinimsi bir kese olan bursanın iltihaplanmasından oluşur.
Bu özel durumda, sorun, uyluk kemiği ve pelvik kemikler arasında bulunan kesede oluşur. Bu kese, sürtünmeyi azaltan bir yastık görevi görür.
Kalça bursiti, keskin ve şiddetli ağrılar ürettiği için çok rahatsız edici bir durumdur. Genel olarak, kadınlar, yaşlanma ve osteoporoz ile ilişkili olan bu hastalığa daha yatkındırlar. Aynı zamanda artrit ve artroz gibi başka hastalıklarla da ilgisi olabilir.
Gelin daha yakından inceleyelim.
Bursit türleri
Kalça bursiti insanları etkileyen tek bursit türü değildir.
Hatta aynı zamanda dizleri, omuzları, bilekleri ve dirsekleri de etkileyebilir. Kalçada ortaya çıktığında, genellikle fascia lata (bacağın iç tarafında bulunan) isimli tensör kasının trokantere sürtünmesinden kaynaklanır. Birincisi bacağın iç tarafında bulunur, ikincisiyse uyluk kemiğinin başından dışarı uzanır.
Trokanterit veya trokanterik bursit olarak da bilinen durumun iki klinik tablosu vardır. İlkinde bölgede gerçekleşen bir travma sonucu oluşur. Öte yandan ikincisinde kemik çıkıntılarıyla veya kalça kasının yetersiz kullanımıyla ilişkilidir.
Bir doktorun, durumun bunlardan hangisi olduğunu belirlemek için kapsamlı bir fiziksel muayene yapması önemlidir.
Çünkü söz konusu çözüm bulmaksa, tanının düzgün bir şekilde konması gerekir. Üstelik bu, sorunun kronikleşmesini engellemek için anahtardır. Eklemdeki semptomlar kalıcı olmaya başladıktan süreci tersine çevirmek çok zordur.
Kalça bursiti: Rahatlatmaya yardımcı olan egzersizler
Dinlenmek, kalça bursiti ağrısını azaltmak ve ortadan kaldırmak için ilk önlemdir. Hatta egzersizden bile önce gelir. Ağrı yoğunsa bu, trokanteritin akut aşamada olduğu anlamına gelir. Bu nedenle yapabileceğiniz en iyi şey, iyi bir anatomik hafızalı köpük yastık kullanarak kalçanızın dinlenmesini sağlamaktır.
Akut aşamayı geçtiyseniz o halde ağrıyı tamamen rahatlatmak için bir egzersiz rutinine başlamalısınız. Bunu güvenli bir şekilde yapabilmeniz için aşağıdakileri öneririz:
- Hareketleri nazikçe ve yavaşça gerçekleştirin.
- Gerginlikten kaçınmak için normal bir şekilde nefes alıp verin. Ağrı kötüleşirse durmanız gerekecek.
- Bursiti rahatlatmak için uygulayacağınız egzersiz rutinine başlamadan önce her zaman ısınmalısınız.
Bir sonraki adım ayağı esnetme hareketleri yapmak olacaktır. Bir ihtimal, bir ayağınızı diğerinin arkasına geçirmek ve vücudunuzu bursit olmayan tarafa doğru eğmektir. Ya da bir matın üzerinde sırtınız yere değecek şekilde uzanın ve iliotibial bandı veya kalçaları olabildiğince uzatın.
Bunu da okuyun: Bursit (Bursitis) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Kalça bursitini rahatlatmaya yardım eden daha fazla egzersiz
Başka bir seçenek de uzanmış yatarken kalça rotatörünü nazikçe esnetmektir. Dış bölgede bulunan bu kas, uyluğun vücuttan uzaklaşmasını sağlar. Elbette hareketi çok fazla zorlamamak için ekstra dikkatli olmalısınız. Aksi takdirde altta yatan herhangi bir hasarı daha da kötü hale getirebilirsiniz.
Bölgeyi güçlendiren bir diğer egzersiz de yan tarafınızın üzerinde yatarken bacağınızı yukarı doğru kaldırmanızdır. Aynı şekilde kalça abdüksiyonu yapmak ya da uyluğun iç tarafını yükseltmek de yararlıdır.
Ne olursa olsun, her biri arasındaki dinlenme süresini ayarlamak için egzersiz dizisi sayısını düzenlemek çok önemlidir. Böylece eklemin yumuşak kısımları dinlenebilir.
Kalça bursitini rahatlatan egzersizler için tamamlayıcı önlemler
Bir fizyoterapist, her bir vaka özelinde hangi egzersizlerin uygun olacağını belirlemekten sorumlu olacaktır. Bazı durumlarda, profesyoneller, ağrı kesici kullanımı ile manuel fizyoterapiyi kombine edeceklerdir. Daha önce alınan önlemler olumlu sonuçlar üretemezse, cerrahi son seçenektir.
Ayrıca kalça bursiti için egzersizlerin yanı sıra, ağrıyı azaltmak için bölgeye soğuk uygulaması yapabilirsiniz. Bu uygulama, özellikle akut aşamada faydalıdır. Doktorunuz tavsiye ederse, ağrının iş yapamaz duruma getirmesi halinde enjeksiyonlar daha güçlüdür.
Ayrıca, kalça bursitinin geri dönmesini engellemek için belli bazı rutinleri ve alışkanlıkları unutmamalısınız. Örneğin şunları aklınızdan çıkarmayın:
- Bölgeye aşırı yük yüklemekten kaçının.
- Vücut ağırlığınızı kontrol altında tutun.
- Kalçalarınızda çok fazla baskı oluşmasını önlemek için rahat bir şekilde oturun.
- Uygun ayakkabılar giyin ve kötü duruşunuz varsa düzeltin.
Etkili, pratik ve ucuz bir tedavi formu
Rutin olarak bu egzersizleri yapmak, kalça bursitini kontrol etmek için en etkili önlemlerden biridir. Bunu yaparak sadece kas atrofisini önlemekle kalmaz, aynı zamanda artrozun ilerlemesini de engellemiş olursunuz.
Aynı zamanda çok uygun maliyetli bir yöntemdir. Hatta hiçbir maliyeti yoktur! Üstelik egzersizleri kendi evinizin konforunda yapabilir ve gelecekteki nüks etme durumlarını önlemeye yardımcı olabilirsiniz.
Herhangi bir sorunuz varsa veya rehberliğe ihtiyaç duyuyorsanız, mutlaka doktorunuza danışın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Pertegas, M. V., Navarro, R. S., & Sererols, X. C. (2017). Trocanteritis. Dolor: Investigación, clínica & terapéutica, 32(4), 141-151.
- Rodríguez, M. A. M. (2010). El arte y la ciencia en la anamnesis. Medisur, 8(5), 28-32.
- Kaplanek, B. A., Levine, B., & Jaffe, W. L. (2014). Pilates y rehabilitación: Para Síndromes y Artroplastias. Paidotribo.
- González Duque, A., C. de José Reina, and J. Vaquero Martín. “Bursitis trocantérea.” Medifam 13.1 (2003): 43-48.
- Merino, Maira Johanna Orozco, and Luis Lasca. “Bursitis Iliopectínea.” Revista de la Facultad de Ciencias Médicas de Córdoba 73.4 (2016): 306.
- García, NM Puente, ML Fernández Gómez, and R. Insausti. “Bursitis trocantéreas.” FMC: Formación Médica Continuada en Atención Primaria 8.5 (2001): 351-355.
- Morgado, I., et al. “Guía de manejo clínico de la artrosis de cadera y rodilla.” Revista de la Sociedad Española del Dolor 12.5 (2005): 289-302.
- Jiménez, Christian Edgardo, et al. “Programas de educación en salud y entrenamiento de la fuerza en adultos mayores con artrosis de cadera leve a moderada.” Revista médica de Chile 142.4 (2014): 436-442.
- González Castilla, Roberto, et al. “Bloqueo 3 en 1 para analgesia en pacientes con fractura de cadera.” Medisan 16.11 (2012): 1698-1706.