Kangren Türleri: Nedir ve Neden Gerçekleşir

Kangren nekroza dönüşerek hastanın ölümüne neden olabilecek ciddi bir hastalıktır. Bu yazımızda kangrenin semptomları, var olan farklı türleri, tedavisi ve risk grupları hakkında konuşacağız.
Kangren Türleri: Nedir ve Neden Gerçekleşir

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Kangren dokuları etkileyen ve dokuların ölmesine (nekroz) neden olan ciddi bir hastalıktır. Clostridium perfringens olarak bilinen bakteri normalde bu duruma neden olan şeydir. Ancak, kişinin bu problemden etkilenmesine neden olabilecek diğer nedenler de vardır. Bu yazımızda, var olan farklı kangren türlerini ve nasıl geliştiklerini tartışacağız.

Ek olarak, bu hastalığın semptomları ve durumun ciddi hale gelmesi ve hatta ölüme neden olmasından kaçınabilmek için en kısa zamanda bir doktora gitmenin önemi hakkında da konuşacağız.

Kangren Türleri

1. Kuru Kangren

Klostridyuma Bağlı Miyonekroz: Tüm Zamanların Hastalığı adlı çalışmada belirtildiği üzere ilk kangren türü arterler ve dokuların bloklanması ile kan akışının etkilenen dokuya ulaşmasının önlenmesi dolayısıyla ortaya çıkar.

Bunun olmasının nedenlerinden bir tanesi, vakaların çoğunda, şekerli diyabete eşlik eden bir vasküler çöküştür. Ancak, donma ya da arteriyoskleroz dolayısıyla zarar görmüş insanlarda da ortaya çıkabilir. Tedavi, zamanında tespit edildiği takdirde, vasküler cerrahidir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Arterleri Açmak için 7 Smoothie

2. Islak Kangren

Doktor kontrolündeki bir kadın.
Kangren bir yaranın enfeksiyonu sonucunda da gerçekleşebilir.

Önceki durumdan farklı olarak, bu vaka bir yaranın kir ya da diğer elementler ile kontemine edilmesi dolayısıyla ortaya çıkar. Bu kangren türü ölümcüldür, bundan dolayı antibiyotikler ve acil cerrahi ile tedavi edilmesi gerekir. Normalde ağzı, bağırsağı, akciğerleri, vulvayı ve vücuttaki diğer mukoza zarlarını etkiler.

3. Gazlı Kangren

Gazlı kangren, Gazlı Kangren: Bir Vaka Sunumu adlı makalede belirtildiği üzere hızlı ilerlemesi ile karakterizedir. Makalenin söylediği gibi, travmatik yaralar bunun en yaygın nedenidir.

Kan dolaşımını zorlaştıran ödemin (şişlik) ortaya çıkması ile karakterizedir. Bununla savaşmanın tek yolu hasarlı dokuyu mümkün olan en kısa sürede çıkarmaktır.

4. Fournier Kangreni

Tanımlayacağımız bu son kangren türü kötü şöhretli bir karakteristiğe sahiptir; normalde, hem kadınlarda hem de erkeklerde perineum (apış arası) ve etrafındaki bölgeyi etkiler. Neyse ki, bu çok yaygın bir tür değildir. Ancak, yaşandığında, daha yaşlı insanlarda ortaya çıkma eğilimindedir.

Fournier kangreni çok ciddidir  ve normalde cinsel organların ampütasyonunu gerektirebilecek invazif ameliyatlar gerektirebilir. Bazı vakalarda, cerrahlar durumu düzelttikten sonra cilt greftleri ile rekonstrüktif cerrahi yapılabilir.

Semptomları

Kangrenin mikroskop altında bir temsili.
Kangren semptomlarına dikkat etmek bu hastalığı hızlı ve erken bir şekilde tanıyabilmenize yardımcı olacaktır.

Şimdi olası tedavilerin yanı sıra kangrenin en yaygın türlerinden bazılarını gördüğümüze göre, en önemli yönünü tanımlamamız önemlidir: semptomlar.

Eğer gazlı kangren yaşıyorsanız neye dikkat edeceğinizi ve ne zaman acil tıbbi yardım arayacağınızı bilmek ölümcül sonuçlardan kaçınmak için size yardım edecektir. Kangrenin nekroza dönüştüğünü ve nekrozun, eğer düzeltilmezse, ölümle sonuçlanabileceğini unutmayın. Yaygın semptomlar şunlardır:

  • Cilt renginde değişimler. Cilt mora, kahverengiye ya da kırmızıya dönebilir.
  • Şişme ya da ödem. Bazen bu duruma su toplamaları da eşlik edebilir.
  • Hastalığın ortaya çıktığı bölgede çok yoğun bir acı.
  • Dokunun çürüdüğüne işaret eden kötü bir koku (nekrozun başlangıcı).
  • Ateş, bir enfeksiyon olduğuna işaret eder.

Hissedebileceğiniz bir diğer semptom halsizliktir. Eğer kangren hızlı bir şekilde evrim geçirirse cildiniz soyularak dökülmeye başlayabilir. Şüphesiz ki, bu semptomların bazılarını fark ederseniz hemen gidip bir doktora görünmeniz önemlidir. Bu şekilde tedavi alabilir ve ampütasyondan, hatta ölümden kaçınabilirsiniz.

Risk Grupları

Parmağından şekerini ölçen bir adam.
Diyabet hastaları vasküler problemler dolayısıyla bu hastalığa daha duyarlı ve yatkındır.

Bu hastalıktan muzdarip olma riski daha yüksek olan grupların diyabeti, bir tür vasküler hastalığı ya da kanseri olan kişiler olduğunu bilmek önemlidir.

Bu kişiler, daha önce bahsettiklerimiz gibi, herhangi bir yara ya da lezyon sonrasında uygun bir şekilde temizlik ve takip yapılabilmesi için bir doktora görünmelidir. 

Bu yazımızın bu hastalıkla ilgili herhangi bir şüphenizden kurtulmanıza yardım ettiğini ve size farklı türleri ve hakkındaki diğer yararlı bilgileri öğrettiğini umuyoruz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Fuentes Valdés, Edelberto, Núñez Roca, Ariel, Kapaxi Andrade, Josina, & Fernandes da Cunha, Yacira. (2013). Gangrena de Fournier. Revista Cubana de Cirugía52(2), 91-100.
  • García-Sánchez, J. E., Fresnadillo, M. J., & García-Sánchez, E. (2010). Nuevas bacterias anaerobias implicadas en enfermedades infecciosas humanas. Enfermedades Infecciosas y Microbiologia Clinica28(3), 173-184.
  • GAUGES, H., & ROSENBLUT, E. (1957). Gangrena de las extremidades en niños recién nacidos. Revista chilena de pediatría28(1), 29-33.
  • Pila Pérez, Rafael, Pila Peláez, Rafael, Guerra Rodríguez, Carmen, del Risco Turiño, Carlos, & Ferrer Padrón, Alejandro. (2002). Trastornos vasculares y cáncer. Comunicación de un caso y revisión de la literatura. Revista Archivo Médico de Camagüey6(3), 294-300.
  • Suárez Lescay, Celso, & Infante Carbonell, María Cristina. (2011). Mionecrosis por clostridio: una enfermedad de todos los tiempos. MEDISAN15(1), 112-124.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.