Karın Yağlarınızdan Kurtulmak Neden Bu Kadar Zor?

Karın bölgenizdeki fazla yağlardan kurtulmakta zorluk mu çekiyorsunuz? Bunun nedenini ve çözüm yollarını öğrenmek için yazımızı okuyun!
Karın Yağlarınızdan Kurtulmak Neden Bu Kadar Zor?
Lourdes Martínez

Yazan ve doğrulayan Eczacı Lourdes Martínez.

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Karın yağlarınızdan kurtulmak için daha güzel bir görünüme kavuşmak istemenin yanı sıra daha önemli sebepler de vardır. Bu yazıda hedeflerinize neden ulaşamadığınızı inceleyeceğiz.

Yağlı bir karın bölgesine sahip olmanın ideal olmadığını hepimiz biliyoruz. Görüntüsünün de çirkin olduğu aşikar. Ancak en önemlisi şey, bunun son derece önemli bir sağlık sorunu olmasıdır.

Karın bölgesindeki fazla yağlanma, kalp rahatsızlıkları, tip 2 diyabet ya da insülin direnci gibi birbiriyle ilişkili hastalıkların habercisidir.

Bu bölgedeki kilolardan kurtulmak bir gecede olabilecek kolay bir şey değildir. İstikrarlı ve kararlı bir şekilde mümkün olduğunca alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekir.

İşte bugünkü yazımızda, size karın yağlarınızdan kurtulmak için neler yapabileceğinizden  bahsedeceğiz.

Ayrıca bakınız: Alışkanlıklarınızı İyileştirerek Karın Yağlarınızı Yakmanız İçin 5 Tavsiye

Karın yağlarınızdan kurtulmak 6 nedenle zordur

karın yağlarınızdan kurtulmak

1. Çok fazla işlenmiş gıdalar tüketiyorsunuzdur

Bir diyete başlayabilir ve buna harfi harfine uyuyor olabilirsiniz. Hatta size önerilen egzersizleri de yaptığınız halde bunların hiçbir faydasını görmüyor da olabilirsiniz.

Peki, neyi yanlış yapıyorsunuz da karın yağlarınızı hiçbir şekilde eritemiyorsunuz?

  • Bunun en önemli sebeplerinden birisi, beyaz ekmek, kraker, cips, rafine şeker, tatlı içecekler ya da tatlandırıcılar gibi işlenmiş gıdaların birçoğunu tüketiyor olmanızdır.
  • Karın yağlarının iltihaplanmayla ilgili olduğunu unutmayın. Bu nedenle, çok fazla işlenmiş gıda tüketmek, karın yağlarından kurtulmanızı daha da zorlaştıracaktır.

2. “Her tür” yağı hayatınızdan çıkarmanız gerektiğini düşünüyorsunuz

avokadolu salata

Pek çok insan böyle düşünüyor. Aslında, karın yağlarını yakmalarına yardımcı olabilecek yağları tüketmeyi keserek kilo verebileceklerine inanıyorlar.

Yazımızda, size aslında faydalı olan tekli doymamış yağlardan bahsedeceğiz. Bu yağların anti-inflamatuvar etkileri vardır. Aynı zamanda kalp sağlığımıza dikkat etmemize ve kilo vermemize de yardımcı olur.

Beslenme programınıza tekli doymamış yağlar içeren aşağıdaki besinleri ekleyebilirsiniz:

  • Zeytinyağı
  • Avokado
  • Kuruyemiş
  • Ayçekirdeği
  • Somon gibi yağlı balık türleri

3. Doğru egzersizleri yapmıyor olabilirsiniz

Bazen yarım saatlik bir yürüyüş yapmak, yüzmek, dans etmek ya da yoga yapmak yeterli olmayabilir.

Bunların hepsi oldukça sağlıklıdır ancak vücudumuzun kilit noktaları olan “karın ve sırt” gibi bölgeleri çalıştırmaz.

Karın yağlarından kurtulmanın biraz daha fazla çaba gerektirdiğini biliyorsunuzdur. Bu nedenle, doğrudan bu amaca yönelik bir egzersiz programı uygulamak çok daha faydalı olacaktır.

4. Çok stres altındaysanız

stresle mücadele

Bu önemli bir nedendir çünkü herkes aynı oranda bir konuyu düşünüp kafasına takmaz.

Çok dengeli bir beslenme programı uygulayıp, spor salonuna gidip düz bir karna sahip olmak için eğitmeninizin söylediği her şeyi harfiyen yapıyor olabilirsiniz.

Ancak hiçbir değişiklik olmuyor mu? Bu neden olabilir?

  • Uzun süre strese maruz kalmak, metabolizmanızı değiştirebilir ve kanınızdaki kortizol seviyesini artırabilir.
  •  Bu yüksek kortizol seviyesi yüzünden, iç organlarınızın yağlanma riski artıyor ve yağlar vücudunuzda daha kolay tutuluyor.

5. Yeteri kadar uyumuyor olabilirsiniz

Günde 6 saatten az uyumak, sağlığınız ve psikolojik dengeniz bakımından zararlıdır. Bunu aklınızdan çıkarmamalısınız.

Dahası, eğer günde sadece 5-6 saat uyuyarak art arda 2-3 ay geçirirseniz, karın bölgenizde birkaç cm incelme imkansız hale gelir. Hatta kilo alma ve diyabet hastası olma ihtimaliniz de vardır.

6. Armut vücut tipine mi sahipsiniz?

İronik olabilir ancak genetik özelliklerimiz, yağların vücudumuzun belirli bölgelerinde toplamasına yol açar.

  • Vücutlarının üst kısmı ince olan kadınlar, kiloyu daha çok bacak ve kalçalarında toplamaya meyillilerdir.
  • Böyle bir durumda, genetik sebeplerden ötürü bu bölgelerdeki yağlardan kurtulmak oldukça zor olabilir. Ancak “zor” demek bunun imkansız olduğunu göstermez.

Karın yağlarınızdan kurtulmak ve formda olmak için tavsiyeler

spor yapan kadın

Yazının başında da belirttiğimiz gibi, düz ve sıkı bir karna sahip olmak ve yağlardan kurtulmak için pek çok alışkanlığınızı değiştirmeniz gerekiyor.

Bunu yapabilmek için öncelikle düşüncelerinizi değiştirmelisiniz.

  • Bu nedenle, yapmanız gereken ilk şey, “Kilo vermek istiyorum” demek yerine “Kilo veriyorum”, “ Çok çalışacağım” yerine “Çaba sarf etmek beni mutlu ediyor” demek olacak.

Bu cümlelerle, mevcut eylemi ve arzu edilen sonucu vurgularken, atlıyor olabileceğiniz bu basit değişimle kilo vermenizi de hızlandırıyorsunuz.

Karın yağlarından kurtulmaya yardımcı olacak tavsiyeleri aklınızın bir köşesine yazın. Bunlar, şimdi gerçekleştirebileceğiniz birkaç değişiklik:

  • Güne limonlu ılık suyla başlayın. Gün içinde adaçayı içebilirsiniz.
  • Diyet lif tüketin, rafine edilmiş karbonhidrat tüketiminizi sınırlayın ve gün içinde hiçbir öğünü atlamayın.
  • Alkollü içeckelerden ve trans yağlardan uzak durun. Trans yağlar yerine, tekli doymamış yağların ve proteinlerin tüketimini artırın.
  • Stresle başa çıkmayı öğrenin. Aerobik ve dayanıklılık egzersizleri yapın.
  • Günde 7-9 saat arası uyuyun.
  • Somon, uskumru, ringa balığı ve sardalye gibi yağlı balıklar tüketin
  • Beslenme programınızın yanı sıra bu tavsiyelere de uyun.

Eğer bir arkadaşınızın ya da akrabanızın da kilo verme isteği varsa, bu durum motive olmanıza yardımcı olabilir.

Son olarak, sonuçları bir haftada hatta belki bir ayda göremeyeceğinizi hatırlamakta fayda vardır. Bu tavsiyeleri iyi bir yaşam tarzıyla ve dengeli bir beslenme programıyla desteklemeniz gerektiğini unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Wewege M., Berg R., Ward RE., Keech A., The effects of high intensity interval training vs moderate intensity continuous training on body composition in overweight and obese adults: a systematic review and meta analysis. Obes Rev, 2017. 18 (6): 635-646.
  • Ginter E., Simko V., New data of harmful effects of trans fatty acids. Bratils Lek Listy, 2016. 117 (5): 251-3.
  • Patel, S. R., & Hu, F. B. (2008). Short sleep duration and weight gain: A systematic review. Obesity. https://doi.org/10.1038/oby.2007.118

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.