Kasandra Kompleksi ve Kadınların Ötekileştirilmesi

Kasandra kompleksi, değersiz görülmeye karşı cesaret gösterme eğilimidir. Günümüzde bir çok kadın arasında görülen bir durumdur. 
Kasandra Kompleksi ve Kadınların Ötekileştirilmesi

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Kasandra kompleksi Homer’in Ilyada destanında geçen en ünlü efsanelerden biridir. Bu destanda kehanet tanrısı Apollon, Kasandra’nın güzelliği karşısında büyülenir. Kasandra Troy’un kızıdır. Apollon, aşkı karşısında Kasandra’ya bir şey teklif eder.

Vaat ettiği şey kehanet yeteneğidir. Ancak Kasandra Apollon’u sevmez. Apollon’un hediyesini kabul eder ama aşkına karşılık vermez. Apollon, yıkılır ama her şeyden önce sinirlenir.

Apollon, Kasandra’yı lanetlemek için geri döner ve gerçek olsa bile insanların Kasandra’ya inanmamasını sağlar.Yani, Apollon’un hediyesi bir lanete dönüşmüştür. Kasandra hayatı boyunca insanların gerçeklere inanmamasını izlemek zorunda kalır.

Değersiz Hissetmek, Sizi Ötekileştirir

kadın ve kuşlar

Kasandra kompleksi, hayatın bir çok alanında kadınların değersiz hissetmesine yol açar. Hatta, karakterlerini kendilerine karşı yöneltilen ön yargılara göre oluştururlar.Bazıları zayıf olduğunu kabul eder. Her şeye ağladıklarını ve her zaman kurbanın kendileri olduklarını söylerler.

“O gemi çoktan kalktı” ya da “Yanında duracak bir erkek bulamadı” gibi cümlelere kapılmış kadınlar da vardır.Tüm bunlar, kişiliklerinin bir dayanağa göre oluşmasına neden olur.

Kişilikleri aynı zamanda diğerlerinin onayına, güvensizliğe ve her şeyden sorumlu hissetmelerine göre şekillenir. Resmin tümüne bakıldığında, Kasandra efsanesiyle aynı durumdur.

  • Tahminleri için başkalarının onayına ihtiyaç duydu ama hiç kimse ona inanmadı.
  • Sevdiği insanları önceden uyararak onları kötülüklerden korumak istedi ama kimse ona güvenmedi. Bu yüzden Kasandra kendini kötü hissetti ve kendine olan güvenini kaybetti.

Kasandra kompleksinde, her zaman cesaret gösterme eğilimi vardır. Çünkü, insanlar bu şekilde kendilerine saygı duyulacağını  ve sevileceklerini düşünürler. Ancak bunların hiç biri olmaz ve reddedilirler.

Kasandra Kompleksi, Psikolojik Değişikliklere Neden Oluyor

kasandra kompleksi

Değersiz hissetmelerinden ötürü, bu durumu yaşayan kadınlar önemli psikolojik değişikliklerden geçerler.Bunlardan biri mükemmeliyetçiliktir. Bu durum her şey üzerinde kontrol kurma ihtiyacıdır. Aşırıya kaçıldığında yardıma ihtiyaç duyulabilir.

  • Özellikle kendi alanlarındaki küçük şeylere takılırlar.
  • Her şey yolunda giderken kontrole sahip olamamanın bir belirtisidir. Söz sahibi olmadıkları bir konuda onay alamamaları onları rahatsız eder.

Ancak, en önemlisi sezgileri kendini kapatır. Başkaları onları değersiz görüyorsa, onlar da kendilerini aynı şekilde görmeye başlarlar. Ancak bunu kendi duyuları ve hisleri ile yaparlar.Bu şekilde, “bu ilişki sana iyi gelmiyor” ya da “boşuna acı çekiyorsun” gibi iç güdülerinin onlara ne söylediklerini umursamazlar.

Tüm bunlar, kendilerini harcamalarına neden olur. Bunu başlangıçta fark etmezler. Ancak vücutları zamanla bir şeyin yolunda gitmediğini söyler. Acı ve yorgun hissetmeye, uyku problemleri çekmeye başlarlar.

Kendilerini içerden reddetmek ne kadar acı veriyorsa, dışardan reddedilmek daha acı verir. 

Kadınlığın Ötekileştirilmesi ve Erkekliğin Ön Plana Çıkartılması

kasandra kompleksi

Bu yazımızı da okuyun :Kadınlarda Kraliçe Arı Sendromu

Kasandra kompleksi, kadınlığın ötekileştirilmesidir. Kadınlar ciddiye alınmadığı zaman ve erkekler tarafından hükmedildiklerinde ortaya çıkan bir durumdur. 

Apollon reddedilince, Kasandra üzerinde gücünü kullanarak erkekliğini göstermek istedi. Kasandra’nın bir seçeneği yoktu. Erkekliğin baskın çıkmasının sonuçlarını çekmek zorundaydı.

Bu hala devam eden bir durumdur. Kasandra  her zaman reddedilmesine rağmen onay almak ve güven vermek istedi.Bir çok kadın bu kompleksten muzdariptir. Çünkü doğuştan bu şekildedirler. Değersiz görülmek, kadınlara doğumla gelen bir durumdur.

Kadınların ötekileştirilmesine karşı yapılacak çok fazla şey olsa da, pek ciddiye alınmaz; çünkü kadınlar güçsüz, duygusal ve çok hassas olarak görülürler. Kasandra kompleksindeki kadınlar da aynı şekilde hisseder. Bu etiketleri yok etmek için engellerle dolu oldukça zorlu bir yoldan geçmek gerekiyor.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • PEÑA ARCE, V. J. (2019). RELACIÓN ENTRE DEPENDENCIA EMOCIONAL E INDEFENSIÓN APRENDIDA EN MUJERES VÍCTIMAS DE VIOLENCIA INTRAFAMILIAR.
  • Bottero, M., Oliver, E., & Zanola, M. (2007). La indefensión aprendida. PSICOLIBROS.
  • Stableford, B. (2001). The cassandra complex (Vol. 4). Tor Books.
  • Gil, I. C. (2000). Antigone and Cassandra: Gender and Nationalism in German Literature. Orbis Litterarum, 55(2), 118-134.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.