Keçiboynuzu Unu: Altı Özelliği ve Faydası

Keçiboynuzu unu sağlığa diğer faydalarının yanında kolesterol seviyenizi düşürmeye de yardımcı olur. Ayrıca yağ oranı düşüktür, bundan dolayı kilo kontrolü açısından da son derece yardımcıdır. Bu un ile ilgili her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin!
Keçiboynuzu Unu: Altı Özelliği ve Faydası
Maria Patricia Pinero Corredor

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Maria Patricia Pinero Corredor.

Son Güncelleme: 06 Şubat, 2020

Keçiboynuzu unu bir baklagilden elde edilen bir un tipidir. Keçiboynuzu son derece besleyici ve sağlıklıdır. Bundan dolayı, kekler, kurabiyeler ve içecekler gibi çeşitli gıdalarda kakao yerine kullanılır.

Bu unun ilginç özelliklerinin farkında mısınız? Bu özellikleri bu yazımızda keşfedin!

Keçiboynuzu Nedir?

Keçiboynuzu, ya da Ceratonia siliqua, çiçek açan, yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Akdeniz Havzasına özgüdür ve Fabaceae ailesine aittir. Bundan dolayı içinde tohumlar olan bakla şeklinde bitkiler olarak bulunur. Keçiboynuzu yaklaşık 10 ila 20 cm arasındadır. Yazın sonlarında olgunlaştığında kahverengi hale döner ve tatlılaşır.

Keçiboynuzu unu yapmak için tohumları çıkartıp kurutmalısınız. Sonrasında tohumlar kutulur ve ince bir toz elde edilebilmesi için öğütülür. Bu tozu yemek pişirirken ya da yoğurt ve smoothie gibi diğer yiyeceklere ekleyerek kullanabilirsiniz.

Bu yazımızı da okumalısınız: Seveceğiniz 6 Vegan Kahvaltı Seçeneği

Keçiboynuzu Unu: Besin Bileşenleri

Bir miktar keçiboynuzu.

Keçiboynuzu karbonhidratlar ve diyet lifleri bakımından zengindir. Buna ek olarak protein ve sağlıklı yağlar da içerir.

Keçiboynuzu unu karbonhidrat bakımından zengindir ve ortalama %40 ila %50 arasında şeker içerir, bu şekerler esas olarak sakaroz, glikoz, maltoz ve fruktozdur. Ancak, şeker bakımından zengin olmasına rağmen lif miktarı dolayısıyla bu şekerler daha yavaş emilir. Ek olarak, içerisinde kakaodan çok daha az şeker vardır.

Keçiboynuzu unu iyi bir protein yüzdesine de sahiptir. Ayrıca, yağ oranı düşüktür ve içerisindeki yağlar linoleik asit ve oleik asit gibi sağlıklı yağlardır. Bu un aynı zamanda B vitamini, demir, kalsiyum ve potasyum da içerir.

Keçiboynuzu unu kahverengidir ve doğal olarak tatlı ve kendisine has bir tada sahiptir. Keçiboynuzu unu ile tarçın, vanilya özütü veya narenciye kabukları karıştırılarak hazırlanan yiyecekler hem lezzetli hem de sağlıklıdır.

Keçiboynuzu Ununun Sağlıklı Özellikleri

Keçiboynuzu unu yağ bakımından düşük oranlara sahiptir, buna karşılık kakao kalp sağlığına zararlı olan doymuş yağlar açısından zengindir. Ayrıca, keçiboynuzu unu tüketmek ile ilişkili faydaların birçoğu içerisindeki çözülebilir liflerden gelmektedir. Bu lif tipi bağırsak fonksiyonlarınızı düzenlemeye ve kanınızdaki kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca gluten içermez, bundan dolayı çölyak hastalığından muzdarip olan ve gluten intoleransı olan insanlar için de uygundur.

Bu yazımızı da beğenebilirsiniz: Şeker Yeme İsteğini Kontrol Etmek İçin 5 Tavsiye

Keçiboynuzu Ununun Başlıca Yararları

1. Kilonuzu kontrol etmenize yardımcı olur.

Kendisini tartan bir kadın.

Tariflerinizde keçiboynuzu unu kullanmak sağlıklı ve dengeli bir kiloyu korumanıza yardımcı olabilir.

Keçiboynuzu unu pratikte neredeyse hiç yağ içermez ve bu un ile yapılan yiyecekler kakao ile yapıldıklarında içerdiklerinden daha az kalori içerirler. Bu sağlıklı bir kiloya ulaşıp bu kiloyu korumanıza yardımcı olur.

Dahası, bu baklagil midede uzun süre kalarak tokluk hissini uzatıp iştahı azaltan çözünür lifler açısından da çok zengindir.

2. İyi bir demir kaynağıdır.

Demir, bağışıklık sisteminizin fonksiyonlarını korumak, iyi fiziksel ve zihinsel performanslara sahip olmak ve normal kırmızı kan hücreleri (alyuvar) üretmek için gerekli bir mineraldir. Keçiboynuzundaki demirin daha iyi emilebilmesi için bu baklagili narenciyeler gibi C vitamini bakımından zengin olan yiyecekler ile birlikte tüketmek gerekir.

3. Kalsiyum bakımından zengindir.

Keçiboynuzu unundaki kalsiyum diğer bitkisel kalsiyum kaynaklarındaki kalsiyumdan daha iyi kullanılır. Bunun nedeni keçiboynuzunun bu mineralin emilimini engelleyen bileşikler olan oksalatları içermemesidir.

4. Kanınızdaki kolesterol seviyesini düşürür.

Kandaki kolesterol seviyelerini temsil eden bir resim.

Bu yiyecek yüksek lif miktarı sayesinde yüksek kolesterol seviyelerini kontrol etmek açısından son derece iyi bir yardımcı olabilir.

Bu baklagilin içerisindeki çözünür lifler kolesterolü yakalar ve emilimini inhibe eder. Bunun bir sonucu olarak kolesterol kana girmez ve elimine edilir. Ayrıca bu baklagil tiramin de içermez. Ancak kakaoda baş ağrıları başlaması ve migrenlerin kötüleşmesi ile ilişkilendirilen bu madde vardır.

5. Probiyotik etkiye sahiptir.

Bu bitkideki lifler fermentatif bağırsak florasını iyileştirmeye yardımcı olur. Bir antidiyareik olarak kullanılmış olsa da aynı zamanda bir laksativdir ve düzgün peristalsis yaşanması (bağırsakların yutma hareketleri) açısından da yardımcı olur. Ayrıca enfeksiyonların ve gastrointestinal problemlerin iyileşmesine de yardımcı olur.

Genel olarak, keçiboynuzunda bulunan diyet lifleri bağırsakta bağırsak hareketlerini destekleyen jeller oluşturur. Ayrıca tanen içeriği dolayısıyla sıkıştırıcı bir etkisi de vardır.

6. Harika bir antioksidan kaynağıdır.

Keçiboynuzu unu oksidatif hasarı azaltmaya ve hücrelerinizi sağlıklı tutmaya yardımcı olan polifenoller içerir. Bundan dolayı, bu un diğer faydalarının yanında erken yaşlanmanın etkilerini önlemeye de yardım eder.

Keçiboynuzu ununun bu özelliklerini biliyor muydunuz? Şimdi bu unun sağlığınız için ne kadar iyi olduğunu bildiğinize göre, favori tariflerinizi bu un ile hazırlayın!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Papaefstathiou E, Agapiou A, Giannopoulos S, Kokkinofta R. Nutritional characterization of carobs and traditional carob products. Food Science Nutrition. 2018;6(8):2151–2161.
  • Ruiz-Roso B, Quintela J. C, et al. Insoluble carob fiber rich in polyphenols lowers total and LDL cholesterol in hypecholegterolemic subjects. Plant Foods for Human Nutrition. Marzo 2010. 65 (1): 50-6.
  • Zhu B, Zayed M, Zhu H et al. Functional polysaccharides of carob fruit: a review. Chin Med. 2019 Sep 30;14:40.
  • Goulas V, Stylos E, Chatziathanasiadou MV, Mavromoustakos T, Tzakos AG. Functional Components of Carob Fruit: Linking the Chemical and Biological Space. Int J Mol Sci. 2016 Nov 10;17(11):1875.
  • Boeri P, Piñuel L, Sharry S, Barrio D. Caracterización nutricional de la harina integral de algarroba (Prosopis alpataco) de la norpatagonia Argentina. Revista de la Facultad de Agronomía. 2017;116(1):129-140.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.