Kendini Gerçekleştiren Kehanet Ne Anlama Gelir?

İnançlarınızı değiştirmeniz, yeni bir bakış açısına sahip olmanız ve her şeyden önce istediğiniz şeye inanmanız gerekir. Kehanetinizi yerine getirmek için çalışırken kendinize inanmanız çok önemlidir.
Kendini Gerçekleştiren Kehanet Ne Anlama Gelir?

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Bazıları buna pygmalion etkisi der; ancak çoğu kişi bunu kendini gerçekleştiren kehanet olarak bilir. Bu, hayatımızda bu gerçeği Ovidio efsanesi aracılığıyla bilinen eski Yunanlılardan gelmektedir.

Bu efsane, kendi eserlerinden biri olan Galatea’ya aşık olan Pygmalion adlı bir heykeltıraş ile ilgilidir. Bu heykeltıraşın sevgisi kocamandı; fakat kördü ve heykele gerçek bir kadınmış gibi davrandı.

Tanrıça Afrodit, Pygmalion’un yarattığı şeye hissettiği aşkın farkına vardı ve böylelikle heykele can verdi. Sonunda heykeltıraşın istediği her şey nihayet gerçekleşti.

Günlük yaşantımızda kendini gerçekleştiren kehanet

Kıskançlıkla ilgili problemi olan birisine ne olur? Sürekli partnerini izler, olası bir aldatılma kanıtı arar ve bundan dolayı, tam olarak korktuğu şey başına gelir.

aldatan adam

Çok korktuğumuz şeylerin gerçek olabileceğini düşünmek ironik görünür. Fakat eylemlerimiz, bu olayların gerçekleşmesi için uğraşıyormuş gibi çalışır. Kıskanç bir kişi, istemeden var olmayan bir delil aramaktadır.

Bununla birlikte kişi bunu yapmaya devam ederse de korktuğu şey gerçek olur. Aynı şey okul gibi diğer ortamlarda da olur. Bir profesör bir öğrencinin dersinden başarısız olacağına inandığında, bilinçsizce buna inanmakta ve gerçek olmasını sağlayacak bir şekilde hareket etmektedir.

Gördüğümüz gibi, olumsuz koşullarda kendi kendini gerçekleştiren kehanet oldukça fazladır. Bununla birlikte, Pygmalion etkisi olumlu bir şekilde kullanılabilir.

Tıpkı Ovidio’ya olanlar gibi, bir projede başarılı olacağınıza inanmanız veya hayallerinizden birine ulaşacağınızı söylemek bu şeyleri başarmanız için size yol gösterebilir.

düşünen kadın

Hiçbir şey imkansız değildir. Bununla birlikte, hayatımız genellikle pozitifler yerine negatifler tarafından yönetilmektedir. İnsanlar bizi geri tutma eğilimindedir. Bu yüzden Pygmalion etkisi olumlu olanlardan çok, olumsuz örneklere sahiptir.

Bu yazı da ilginizi çekebilir: Kıskanç İnsanların Yaptığı 5 Hata

Pygmalion etkisi ve çekim kuralı

Gerçekte, bu kendi kendini gerçekleştiren kehaneti çekim yasasıyla karşılaştırabiliriz. Aslında,bir şeyi çektiğimize inanarak, bir gün beklemezken bu gerçek olabilir. İşin içinde büyü yoktur. Bu bir kader meselesi de değildir. Cevabı tutum değişikliğinde bulabilirsiniz.

Örneğin, partnerimizin bizi başkası ile aldatmakta olduğunu düşündüğümüz zamanlara kıyasla, onlara güvendiğimiz zaman aynı davranmayız. Eylemlerimiz, kaçınamayacağımız bir sona biçimlenmektedir. Bununla birlikte, çoğu zaman buna dikkat etmeyiz.

Bu nedenle, kendimiz ve gerçekleşen bir şey hakkında verdiğimiz kararlarla şaşkınlık içerisinde bakıyoruz. Hiç kendinizi aynı tür insanları çektiğiniz bir durumda buldunuz mu? Kötü şansın olduğuna veya etrafınızdaki herkesin kötü olduğuna inanabilirsiniz.

Ancak belki de kendinize bakmadınız. Belki beyninizin bilinçsiz bölümüne yüklü,güçlü bir inancınızın olduğunu ve bu inancın da herkesin yalancı olduğunu ve sadakatsiz olduğunu düşünmenizi sağladığını fark etmemişsinizdir. Düşüncelerimiz ve inançlarımız çok güçlüdür; ama bunun bilincinde olmak lehimize işleyebilir.

İstediğiniz hayatı yaşayın

Kendini gerçekleştiren kehanetler sayesinde yaşamak istediğiniz hayatı yaşayabilirsiniz. Aslında gerçekte düşüncelerinizin size acı çektiren tek şey olabileceği düşünülmektedir.

Neden tersini denemeyelim? Evet, bu çok fazla güç gerektiriyor. Kendinizi olumsuz düşünce ve inançlardan kurtarmak çok yorucu bir iş olabilir. Ancak buna değecektir. Çektiğiniz tüm olumsuz şeyleri düşünün ve bunları olumlu bir şeye nasıl dönüştürdüğünüzü hayal edin.

elinde mıknatıs tutmak

İnançlarınızı değiştirmeniz, yeni bir bakış açısına sahip olmanız ve her şeyden önce, ne istediğinize inanmanız gerekir. Kehanetinizi yerine getirmek için çalışırken kendinize inanmanız çok önemlidir. Hepimiz kendi hayatımızın mimarlarıyız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Vargas Castro, D. A., & Castro, D. A. V. (2016). Profecía autocumplida o los dos tiempos de la verdad. Desde El Jardín de Freud. https://doi.org/10.15446/djf.n16.58154
  • Porcar Raro, E., Gimeno Nácher, M. E., Balaguer Rodríguez, P., & Aledón Pitarch, B. (2013). El efecto Pigmalión, autoestima y rendimiento escolar. Fòrum de Recerca. https://doi.org/10.6035/ForumRecerca.2013.27
  • García, V. J. (2015). El efecto Pigmalión y su efecto transformador a través de las expectativas. Textos y Contextos.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.