Keten Tohumu ve Chia Tohumu: Kim Kazanır?

Tohum tüketimini değerlendirirken, tam bir besin kaynağı sağlamak için birkaç farklı türü birleştirmek en iyisidir. Size faydalarını anlatıyoruz.
Keten Tohumu ve Chia Tohumu: Kim Kazanır?
Saúl Sánchez Arias

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Saúl Sánchez Arias.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Keten tohumu ve chia tohumu, son zamanlarda birçok beslenme programına dahil edilen ve beslenmede devrim yaratan gıdalardır. Dengeli bir diyet bağlamında, vücudun işleyişini olumlu yönde etkileyebilirler.

Bugün size en ünlü iki tohum arasındaki farkları göstereceğiz: chia tohumu ve keten tohumu. Her ikisi de hemen hemen aynı durumlarda kullanılabilir. Bununla birlikte, daha yüksek bir besin kaynağı elde etmek için iki tohumu kombine etmek her zaman mümkündür.

Keten ve chia tohumları arasında göze çarpan farklılıklar

Çıplak gözle keten tohumu ve chia tohumu arasındaki bazı farklılıkları bulabilirsiniz. Keten tohumu daha büyük ve rengi daha az koyu renktedir. Chia’nın rengi siyah iken, keten tohumunun rengi ise kahvedir. Tadı da değişiktir ancak organoleptik bir bakış açısından bakıldığında her iki durumda da dokuları nedeniyle öne çıkan tatsız yiyeceklerden bahsederiz.

Ayrıca chia tohumlarının su ile temas ettiğinde şiştiğini unutmamak gerekir. İnce tohum olan, keten tohumunda bu durum gerçekleşmez. Bu, mutfaktaki çok yönlülüğünü artırır. Bu tohumlarla pudingler veya smoothiler yapmak mümkündür. Bununla birlikte, keten tohumları, yoğurt veya kefir gibi süt ürünlerine eklemek için daha uygundur.

Besinsel katkısı nedir?

Keten tohumları, yüksek kalorili alımlarıyla öne çıkmaktadır. Her 100 gram ürün için 534 kalori sağlayabilirler. Makro besinler arasında yağ oranıyla baskındır ve proteinleri de dikkat çekicidir.

Şekeri düşüktür ve önemli bir lif değerine sahiptirler. Mikro besinler söz konusu olduğunda, önemli miktarlarda kalsiyum, demir ve magnezyumun yanı sıra C vitamini takviyesi olarak kullanılmasa da içinde az miktarda C vitamini bulunmaktadır.

Chia tohumları daha az kalori içeren gıdalardır: Her 100 gramlık üründe 486 kalori bulunmaktadır. Ayrıca, neredeyse tamamı büyük miktarda doymamış lipid içermeleri nedeniyle de dikkat çekicidir.

İçeride bulunan proteinler, keten tohumlarında olduğu gibi, düşük biyolojik değere sahiptir. Yine de her 100 gramlık tohumda 17 gram proteine rastlamanız mümkündür. Lif katkısı da chia’ya göre daha büyüktür. Son olarak, A vitamini ve C vitaminine sahip olduklarını söylemek de mümkün.

Lif katkılı
Beslenmemize dahil edebileceğimiz tohumlar, özellikle son yıllarda diyet programlarının vazgeçilmez parçası haline gelmiştir. İçeriği nedeniyle tohumlar önemli bir besin kaynağıdır. Bu nedenle sık sık kullanımına başvurulur.

Keten tohumu ve chia tohumunun temel faydaları

Düzenli tohum tüketimi sağlık açısından birçok fayda sağlar. Yazımızın devamında size faydalarından bahsediyoruz.

Daha iyi bir kardiyovasküler fonksiyon

Faydalarından biri, omega 3 serisinde bulunan yağ asidi içeriği nedeniyle kardiyovasküler hastalık riskini azaltmasıdır. Bu, The Cochrane Database of Systematic Reviews’da yayınlanan bir çalışma ile kanıtlanmıştır.

Kabızlığın azaltılması

Diğer faydası ise düzenli lif alımının sindirim sisteminin işleyişine iyileştirici katkıda bulunacağı unutulmamalıdır. Kabızlık ve hatta kolorektal kanser gibi bazı tümör türlerinin insidansını azalttığı görülmüştür. Diğer taraftan, tokluk hissini artırabilir ve yemek için daha az istek duyulmasına neden olabilir.

Daha verimli hücresel oksijenasyon süreci

Demir içeriğinin oksijeni kan yoluyla taşıma yeteneğini olumlu yönde etkileyebileceğini belirtmemiz gerekir. Bu mineralin düzenli olarak alınmasının anemi insidansını azalttığına dair kanıtlar vardır. Bununla birlikte, bir doz C vitamini ile uygulandığında emilim daha yüksek olacaktır.

Chia
İki tohum birleştirildiğinde yüksek besin değeri oluşur. Chia tohumları tek başına, keten tohumlarından daha yüksek bir besin yoğunluğuna sahiptir.

Bu tohumları beslenmemize nasıl dahil edebiliriz?

Beslenme programına tohumları dahil etmenin en iyi yolu, hazırlanan smoothie veya salatalara dahil etmektir. Yoğurtlara veya Smoothie kasesine de eklenebilir, böylece tarifleri zengin içerikli tarifler elde etmiş oluruz.

Chia tohumlarına özgü durumda, onlardan çok basit bir şekilde puding hazırlamak mümkündür. Tarife eklenen ürüne göre elde edeceğimiz tat değişiklik gösterir. Antioksidan bakımından zengin çeşitte içeriklerle chia suyu yapıp aç karnına tüketenler bile vardır.

Yoğurt veya kefire kuru yemiş eklediğimizde lezzetli bir tarif elde etmiş oluruz. Bu şekilde beslenme açısından çok eksiksiz bir sonuç elde edilir. Protein alımı, mikro besin içeriği ile aynı şekilde önemli olacaktır.

Keten tohumu ve Chia tohumu: faydalı yiyecekler

Keten tohumu ve chia tohumu sağlık için faydalıdır. Birini seçmek zorunda olsaydık, chia tohumunu seçerdik. İlk nedenimiz, düşük kalori alımı ve yüksek mikro besin içeriğine sahip olması. İkinci nedenimiz ise, mutfakta chia tohumundan çeşitli tarifler hazırlayabilmemizdir.

Her şekilde birleştirildiğinde elde edilen tüm olumlu etkilerden yararlanmak için onları bir araya getiren karışımları kullanmak ve düzenli olarak tüketmek en uygun olanıdır. Sağlıklı bir diyet bağlamında kullanılmaları gerektiğini unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Abdelhamid AS., Brown TJ., Brainard JS., Biswas P., et al., Omega 3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2018.
  • Christodoulides S., Dimidi E., Fragkos KC., Farmer AD., et al., Systematic review with meta analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adutls. Aliment Pharmacol Ther, 2016. 44 (2): 103-16.
  • Wang M., Iron deficiency and other types of anemia in infants and children. Am Fam Physician, 2016. 93 (4): 270-8.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.