Kilo Verememek: 7 Sebebi

Kabul etmemiz zor olsa da, hepimiz kilo vermek için sağlıklı bir yaşam biçimi içinde sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersize ihtiyacımız olduğunu biliyoruz.
Kilo Verememek: 7 Sebebi

Son Güncelleme: 25 Şubat, 2019

Bugünlerde insanları en çok endişelendiren şeylerden biri kiloları; bu konu bir çok insanın aklında hem sağlık nedenlerinden hem de topluma işlenmiş kalıplaştırmalar yüzünden yer alıyor. Bu yüzden çevremizde çok kilo vermeyi vaat eden aşırı diyet biçimleri, fiziksel egzersizler ve makinalar var. Yine de kilo verememek, insanları çok üzen bir şey haline geldi.

Çoğu zaman bu diyetleri ve önerilen egzersizleri takip ederek istenilen sonuçlara ulaşılamıyor ve kilo vermek mümkün olmuyor. Kilo verememek birçok sebepten kaynaklanıyor olabilir, burada bu sebepleri tartışacağız.

İdeal kiloya ulaşmak ancak sağlıklı bir beslenme, istikrarlı egzersiz ve sağlıklı bir yaşam tarzıyla gerçekleşebilir. Aşağıda sağlıklı bir beslenme ve egzersiz ile kilo vermeye çalışırken istediğiniz olumlu sonuçlara ulaşamamanızın bazı sebeplerini sıralayacağız.

Kilo verememek korkulu rüyanız mı? Gelin sebeplerini keşfedelim!

1. İstediğiniz gibi kilo verememenizin ilk sebeplerinden biri iyi uyumamanız veya ihtiyacınız olduğu süre kadar uyumamanız olabilir. Düzgün bir uyku düzenine sahip olmadığınız takdirde açlık hormonlarınız alt üst olur ve bu da sürekli yemek yeme hissi doğuran iştahınızın artmasına sebep olur. Bu yüzden günde en az 8 saat uyumanızı öneriyoruz. Böylece vücudunuz metabolizmasını düzenler ve uyku sırasında ihtiyacı olan işlevleri rahatça gerçekleştirir, bu da kaliteli bir yaşam için birebirdir.

kilo verememek

2. Aşırı şeker tüketimi vücutta kalori artışına sebep olur ve metabolik süreçleri azaltır. Bu da vücutta kilo artışına sebep olacak şeker ve yağların birikimine sebep olur. Bu yüzden yediğiniz yiyeceklere dikkat etmelisiniz, ve bunların içeriğindeki besin değerleri ve katkı maddelerinin farkında olmalısınız. Böylece yiyeceklerdeki kilo artışına sebep olan gizli şekerden kaçınabilirsiniz.

3. Kalorilerin obezite ve kilo alımı üzerinde büyük etkisi olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama unutmamalısınız ki vücudunuza aldığınız kalori ve besleyici ögelerin arasında bir denge olmalıdır. Kalorilere takıntılı olmaktan kaçınmalısınız çünkü bu şekilde metabolizmanıza ve sağlığınıza yararlı, ihtiyacınız olan besleyici öğeleri farkında olmadan diyetinizden çıkarabilirsiniz.

tarçınlı içecek

4. Hareketsiz ve fiziksel aktiviteden yoksun bir yaşam aşırı kilo alımına veya hatta obeziteye yol açabilir. Bu yüzden sizlere her gün 30 dakika boyunca herhangi bir fiziksel aktivite veya egzersiz yapmanızı öneriyoruz.

5. Zayıf beslenme kilo verememenize yol açabilir; hareketsizlik ve abur cubur daha ince olmak isteyenlerin en büyük düşmanıdır. Buna rağmen bir çok insan vakitsizlikten dondurulmuş yiyecekleri veya abur cuburları tüketiyor ve herhangi yararlı bir besin almıyor. Tam tersine bu yiyecekler aşırı derecede yağ ve kalori içerdiği için kilo artışına sebep olur ve sürekli yendikleri zaman sağlığa zararlı etkileri vardır. Unutmayın; iyi bir diyet sağlıklı bir vücudu, zindeliği ve istenilen kiloya ulaşmayı destekler. Sonuncusu aynı zamanda düzenli egzersiz ile sağlanabilir.

zayıf kadın ve kilolu kadın

6. Kilo kaybında gecikmeye neden olabilecek bir diğer faktör de hormonal değişikliklerdir. Hormon değişikliğinin kilo vermeyi önleyip önlemediğini ve vücudu etkileyebilecek travma veya benzeri diğer ciddi sıkıntıları anlamak için doktorunuza başvurun. Ayrıca bir beslenme uzmanına danışırsanız hormonal değişiklikle başa çıkabilmek için size beslenme konusunda yardımcı olacaktır.

7. Diyetinizde yeterince yağlı asit bulunmaması da bir etken olabilir. Uzun yıllar kilo vermek için tüketilen yiyeceklerden yağın tamamen çıkarılması gerektiğine inanıldı. Ancak burada belirtmeliyiz ki metabolizmanın düzenli işleyebilmesi için bir tür yağ gereklidir ve bu da vücuttaki olumsuz yağlardan arınmaya yardımcı olur. Böylece aşırı iştahtan ve aşırı yemekten korunuruz. Bu ana yağlar keten tohumu yağı, balık yağı, fındık fıstıklar ve tohumlarda yer alır.

Kilo vermenize engel olabilecek bu faktörleri göz önünde bulundurarak hangilerinden etkilendiğinizi araştırabilirsiniz. Bu şekilde alışkanlıklarınızı değiştirerek daha dikkatli bir beslenmeye geçiş yapabilir, böylece vücudunuzun ihtiyacı olan ögeleri alarak zindeliği ve kilo vermeyi sağlayabilirsiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.