Kuperoz: Özellikleri ve Tedavisi

Kuperoz tıbbi açıdan tam olarak bir hastalık değildir, ancak gül hastalığına yol açabilecek bir estetik problemdir. Bundan dolayı bir dermatoloğa danışmalısınız, çünkü bu daha ciddi bir problemin ilk semptomu olabilir.
Kuperoz: Özellikleri ve Tedavisi

Son Güncelleme: 28 Temmuz, 2022

Kuperoz tedavi edilmediği durumlarda gül hastalığı ya da diğer ciddi problemlere yol açabilecek dermatolojik bir durumdur. Deride oluşan kırmızımsı lekeler ana özelliğidir ve bunlar esas olarak sıcaklık değişimlerinden dolayı gerçekleşir. Tıbbi açıdan bir hastalık değil, temelde estetik bir problemdir.

Yüzde kızarma bazı durumlarda, özellikle de kış aylarındaki soğuk havalarda, normaldir. Ancak, eğer kızarıklık zamanla sürekli ve yoğun hale gelecek olursa problem kuperoz olabilir.

Bu durum kadınları erkeklerden fazla etkiler ve hem içsel hem de dış nedenler dolayısıyla gerçekleşir. Açık ya da soluk tenli insanlarda da daha sık görülür. Problemin uygun bir şekilde tedavi edilebilmesi için mümkün olduğunca erken teşhis edilmesi önemlidir.

Kuperoz

Yüzündeki deri pullu hale gelmiş bir kadın.

Kuperoz esas olarak venüller ve arteriyollerde ortaya çıkan vasküler bir anomalidir. Bunun nedeni elastikliğin çok az olmasıdır. Bundan dolayı, dolaşım ani bir şekilde arttığında deri kırmızı hale gelip öyle kalır. Bunun nedeni kan damarlarının elastik olmaması, bundan dolayı normal durumlarına geri dönmekte zorlanmalarıdır.

Genel olarak, kırmızımsı alanlar yanakları, çeneyi ve burunu kaplar, ancak yüzde veya boyundaki herhangi bir yerde de ortaya çıkabilirler. Bu tip kırmızılıklara herkes eğilimlidir ancak bunlar genellikle geçicidir. Kalıcı hale geldiğinde bu durum kuperoz dolayısıyla olabilir.

Bu tip cilt durumlarında iki aşama vardır. İlk aşamada sadece yüzün ya da boynun bazı alanlarında kırmızılık vardır ve bunlar ilk etapta hızlı kaybolurlar. Ancak, giderek daha kalıcı hale gelirler. İkinci aşamada, telanjiyektazi ortaya çıkar, ki bu durum daha ziyade örümcek damarları olarak bilinir.

Bunlar uzun, ince örümcek bacakları gibi görünen ince beyaz çizgileri olan küçük kırmızımsı ağlar gibi görünür (adını da buradan alır). Renkleri kırmızıdan hafif bir menekşe rengine kadar değişir ve kuperoz varlığının kesin bir işaretidirler.

Kuperozun Kökenleri

Yukarıda da söylediğimiz gibi, bu vasküler anomali kan damarlarındaki elastiklik eksikliği dolayısıyla ortaya çıkar. Küçük damarlar herhangi bir sebepten genişlediğinde bu şekilde kalırlar ve tekrar daralamazlar. Bundan dolayı ciltte daha görünür hale gelirler, bu da kırmızımsı bir alan oluşmasının nedenidir.

Bu küçük damarların genişlemesine yol açabilecek faktörler ise şunlar olabilir:

  • Ani sıcaklık değişimleri
  • Aşırı rüzgar gibi hava durumları
  • Ciltte çarpma ya da küçük travmalar
  • Sigara içmek
  • Aşırı alkol kullanımı
  • Yüze tahriş edici maddelerin uygulanması
  • Güneşe ya da UVA lambalarına aşırı maruz kalma
  • Yüksek stres ya da anksiyete
  • Acılı yemekler
  • Hormonal değişimler
  • Hipertansiyon ya da diyabet
  • Kortikosteroid ilaç kullanımı

Kuperozun ortaya çıkmasının tam nedeni henüz bilinmemektedir. Ancak, genetiğin bu konuda bir rolü olduğunu biliyoruz. Bundan dolayı, bu anomalinin ebeveynleri de bu durumu yaşayan insanlarda görünmesi yaygındır.

Akılda Tutulması Gereken Şeyler

Gül hastalığı olan bir kadının önceki ve sonraki hallerini gösteren iki fotoğraf.

Kuperozun ana semptomu kırmızımsı alanlar ve örümcek damarlarının ortaya çıkmasıdır. Bunlar sadece sayılı durumda bir yanma hissi ya da bölgesel acı ile birlikte gerçekleşir. Bazı vakalarda bu durum diğer bir cilt hastalığı olan gül hastalığının ilk aşamasıdır. Bu özellikle durum yüzde lekeler ya da püstüller ile birlikte ortaya çıkarsa yaygındır.

Birçok insan ilk aşamadan sonra sorun yaşamaz. Ancak, durum ne olursa olsun, ilk semptomlar ortaya çıktığında bir dermatoloğa danışmak her zaman iyi bir fikirdir. Bunun nedeni durumun kontrol edilmesinin tedaviye erken başlandığında daha kolay olmasıdır.

Dermatolojik problemler söz konusu olduğunda önleme eforları genellikle herhangi bir tedaviden daha başarılı sonuç verir. Kuperozun nedeni bilim için hala bir gizem olduğundan, size önerebilecekleri tek şey cilt tipiniz için uygun olan ürünleri kullanarak günlük cilt bakımı yapmanız ve genel olarak sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimsemenizdir.

Durum bir kere ortaya çıktığında tedavi, durumun şiddetine bağlı olacaktır. Genel olarak, bazı kremler etkilenen alandaki kan dolaşımını azaltabilir. Bazı ilaçlar da yardımcı olabilir. Ancak, vasküler lazer tedavisi genellikle çok daha etkilidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Oliveros, A. M. (2012). Rósacea, cuperosis y arañas vasculares: Curso” Abordaje de los principales problemas dermatológicos des de la farmacia comunitaria”. Aula de la farmacia: revista profesional de formación continuada, 8(89), 29-37.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.