Kuru Cildi Rahatlatmak İçin 3 Önemli Tavsiyeyi Keşfedin

Susuz cildin aksine, kuru cilt genetik olabilen kronik bir durumdur. Bugünkü yazımızda kuru cildi rahatlatmak için 3 ipucu vermek istiyoruz. 
Kuru Cildi Rahatlatmak İçin 3 Önemli Tavsiyeyi Keşfedin
Maria del Carmen Hernandez

tarafından incelendi ve onaylandı. dermatolog Maria del Carmen Hernandez.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

Çok kuru veya kuru cildi rahatlatmak, uzun süreli cilt problemlerini önlemek için gereklidir. Kuru bir cildi olup bundan kurtulmak isteyen insanlar genellikle rahatsızlık hissederler. Ciltlerinin sıkı, rahatsız ve hatta sıcak veya kaşıntılı olduğu hissi gelebilir.

Bu sorunu çözme konusunda başarısız olursanız, kuru cilt semptomları başka bölgelerde de ortaya çıkabilir. Bu nedenle kuru cildi rahatlatmak için neler yapabileceğinizi bilmeniz önemlidir.

Cildin en üst yüzeyindeki tabaka olan stratum korneum, koruyucu bariyer görevi görür. İşlevini yerine getirebilmesi için yeterli miktarda su ve lipit barındırması gerekir. Bu elementler eksik olduğunda veya miktarları azaldığında ciltte kuruluk ve pullanma ortaya çıkar.

Şimdi bu konudan daha detaylı bir şekilde bahsedeceğiz.

Cildin kuru olmasının nedenleri

yüz cilt kadın büyüteç
Su ile cildin doğal yağı arasındaki dengesizlik aşırı kuruluğa yol açabilir. Bu durum, cilt hastalıklarının, iklimdeki ani değişikliklerin ve bazı kimyasallarla temas etmenin sonucunda oluşabilir.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi stratum korneum, sağlıklı cildin üst yüzeyini korur. Bu dış tabaka geçirgen değildir ve temelde su ve sebumdan oluşur. Üstelik cilt için dıştan gelen saldırılara karşı savunma görevi yapar ve ayrıca su kaybını önler.

Stratum korneum, iki ana bileşeninde dengesizlik olduğunda savunma işlevini etkili bir şekilde yerine getiremez. Bu nedenle ciltte aşağıdaki gibi farklı derecelerde rahatsızlıklar oluşmaya başlar:

  • Geçici rahatsızlık
  • Hafif gerilme hissi
  • Hafif pullanma

Susuz cildin aksine kuru cilt kronik bir durumdur. Bunun nedeni, genellikle genetik bir işlev bozukluğundan kaynaklanmasıdır.

Ancak doğuştan gelen kuruluğun yanı sıra, dış faktörler, iklim, cilt patolojileri veya genel hastalıklar ve tıbbi tedaviler nedeniyle de gelişebilir.

Aynı zamanda, kadınların makyaj yapması, erkeklerin her gün tıraş olması gibi bazı alışkanlıklar da kuru cilt oluşumunu destekler.

Kuru cildi rahatlatmak için ipuçları

Aşağıda kuru cildi rahatlatmak, kuru cilt görünümünü ve aynı zamanda hastanın konforunu iyileştirmek için bir dizi tedaviden ve ipucundan bahsedeceğiz.

1. İyi bir nemlendirici kullanın

nemlendirici süren kadın
Nemlendirici kullanmak, aşırı kurulukla başa çıkmanın en etkili yollarından biridir. Ayrıca cildin sıkılığını korumaya da yardımcı olur.

Kuru cildi rahatlatmak için kullanacağınız kaliteli bir nemlendiricinin içeriğinde pek çok temel bileşen bulunmalıdır. Amerika’daki Mount Sinai Tıp Fakültesi araştırmacıları tarafından yapılan bir çalışmaya göre bu temel bileşenler şunlardır:

Gliserin: Gliserin içeren nemlendirici kremler, su moleküllerini cildin üst tabakasına çekerek nemi tazelerler.
Petrolatum: Bu bileşen, nemi tutma ve suyun buharlaşmasını önleme yeteneğine sahiptir. Böylece cildin hidrasyonunu destekler.
Niyasinamid: Cildin doğal nem bariyerini iyileştirmeye, kuru cilt görünümünü restore etmeye ve onarmaya yardımcı olan bir B vitaminidir.

Kuru cildi rahatlatmak için bu üç malzemeyi içeren bir krem seçmenizi öneririz. Esnekliği korumanız ve cildinizin sağlıklı görünmesini sağlamanız için en iyi yol budur.

2. Cildinizi iyi bir ürünle temizleyin

Kuru cildi rahatlatabilecek tek ürün nemlendiriciler değildir. Bu sorunla mücadele etmek için sabahları ve geceleri yüzünüzü nemlendirmenin yanı sıra yapabileceğiniz başka şeyler de vardır.

Özel yüz temizleyicileri veya nötr sabunlar, antibakteriyel sabunlara kıyasla, genellikle cilde daha nazik bir şekilde etki ederler. Böylece temizleme sürecinde kaybettiğiniz nemi yenilemenize yardımcı olacaklar.

Ayrıca yüzünüzü temizledikten sonra yukarıdaki bileşime sahip kremlerden biriyle nemlendirirseniz, nemlendirici etki, yalnızca tek bir iyileştirme görevi görmekten daha faydalı olacaktır.

3. Bol su için

su içen kadın kuru cildi rahatlatmak
Su tüketimi, cilt sağlığının korunmasında belirleyici bir faktördür. Sadece cildin hidrasyonunu sağlamaya yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda esnekliğini ve parlaklığını da destekler.

Bariz bir ipucu gibi görünebilir ancak insanların en çok ihmal ettiği noktalardan biridir. Vücudumuzun tamamını nemli tutmazsak, yüzümüzdeki kuru deriyi nemlendirmeye çalışmamızın bir anlamı kalmaz.

Uzmanlar günde en az bir buçuk litre su içilmesini tavsiye ediyorlar. Ancak Kuzey Carolina Üniversitesinden bir ekip tarafından yürütülen bir çalışmaya göre, bu miktar her bireyin ihtiyaçlarına bağlı olacaktır.

Bu alışkanlığın, esneklik ve parlaklığın iyileşmesini destekleyerek kuru cildi rahatlatmaya yardımcı olacağını hesaba katmalıyız.

Her cilt farklıdır, ihtiyaçları da

Kuru cilde sahip olmak kronik bir durum olduğundan herhangi bir komplikasyonu önlemek ve yüzünüzün görünümünü geliştirmek için bu sorunu günden güne iyileştirmek için tedavi uygulamalısınız.

Bir dermatoloğa gidin. Özel durumunuzu değerlendirecek ve sizin için en uygun ürünleri önerecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Franco, G. N. (2003). Histología de la piel. Rev Fac Med UNAM.
  • Guerra-Tapia, A. (2013). Cómo elegir el mejor tratamiento emoliente de la piel seca. Piel. https://doi.org/10.1016/j.piel.2013.02.001
  • Castrillón Rivera, L. E., Palma Ramos, A., & Padilla Desgarennes, C. (2008). La función inmunológica de la piel. Dermatologia Revista Mexicana.
  • Nolan, K., & Marmur, E. (2012). Moisturizers: Reality and the skin benefits. Dermatologic Therapy. https://doi.org/10.1111/j.1529-8019.2012.01504.x
  • Popkin BM, D’Anci KE, Rosenberg IH. Water, hydration, and health. Nutr Rev. 2010;68(8):439–458. doi:10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.