Kuşburnu Çayı: Faydaları ve Önlemler
Kuşburnu çayı, gül bitkisinin meyvesinden yapılabilen doğal bir içecektir. Meyve, bitkinin yapraklarının hemen altında bulunan yuvarlak kısmıdır. İnsanlar bitkinin tohumlarını, esansiyel yağını ve özlerini tıbbi ve kozmetik amaçlar için kullanırlar.
Peki, başlıca faydaları nelerdir? Kullanılması ne kadar güvenlidir?
Son yıllarda, araştırmacılar, kuşburnu çayının sağlık açısından etkileri üzerinde çeşitli çalışmalar yaptılar. Bu nedenle, uzmanlar artık bazı hastalıkların önlenmesine katkıda bulunduğuna inanıyorlar. Aşağıda bu konuyla ilgili detaylı bilgileri bulabilirsiniz.
Kuşburnu çayı: Faydaları
Kuşburnu çayının faydalarının çoğu bilimsel literatürde belgelenmiştir. Örneğin, “International Journal of Molecular Sciences ” (Uluslararası Moleküler Bilimler Dergisi) dergisinde yayınlanan bir çalışmada, kuşburnunun antioksidan aktivitesi olmasının üzerinde durulmuş, bu aktivitesinin aşağıdakiler gibi maddeler içeren fitokimyasal bileşimleriyle ilişkili olduğundan bahsedilmiştir:
- C Vitamini (askorbik asit)
- E Vitamini
- Polifenoller
- Sağlıklı Yağ Asitleri
Elbette bu, kuşburnunun hastalıkları tedavi ettiği veya mucizevi bir şekilde sağlığı iyileştirmeye yardımcı olduğu anlamına gelmiyor. Sadece dengeli bir diyet ve sağlıklı bir yaşam tarzı çerçevesinde, insanın, kendisini iyi hissetmesine katkıda bulunabileceği söylenebilir.
Aşağıda kuşburnunun başlıca faydalarının neler olduğunu keşfedebilirsiniz.
Sağlıklı bir bağışıklık sistemine katkı sağlayabilir
C vitamini ve flavonoid içeriği nedeniyle, kuşburnu çayı, bağışıklık sistemi fonksiyonlarını artırmak için doğal bir ek olarak kabul edilir. ‘Kimya Merkezi Dergisi’nde (Chemistry Central Journal) yayınlanan bir çalışmada bitkinin, askorbik asit, polifenol ve vücudun savunmasını artırmaya yardımcı diğer fitokimyasallardan önemli miktarda içerdiği vurgulanmıştır.
Öte yandan, bilimsel dergi BioImpacts’te yayınlanan, uzmanlar tarafından hayvanlar üzerinde yapılmış bir çalışmada, konsantre kuşburnu özü içeren takviyelerin bağışıklığı geliştirmeye yardımcı olduğu bulunmuştur. Ancak insanlarda böyle etkileri olduğunu gösteren hiçbir somut kanıt yoktur.
Sindirim sağlığı için iyidir
Kuşburnu çayı içmek, sindirim sistemi hastalıklarını rahatlatmak için yeterli değildir. Yine de anti-enflamatuvar ve antioksidan özellikleri sayesinde karın krampları, mide ekşimesi ve şişkinlik gibi bazı rahatsızlıklarda ortaya çıkan ağrıyı rahatlatıyor gibi görünüyor.
Bu bağlamda, ‘Botanics: Targets and Therapy”de (Botanik: Hedefler ve Terapi) yayınlanan bir laboratuvar çalışmasında kuşburnunun pektin ile sindirimi ve besin emilimini artırmaya yardımcı diğer lif türlerini içerdiği vurgulanıyor.
Ayrıca, flavonoidler, yiyeceklerin verimli bir şekilde parçalanmasına destek olmak için etkili sindirim enzimi kompleksleri oluşturmaya yardımcı oluyorlar.
Enflamasyonu ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir
Analjezik ve anti-enflamatuvar etkiler açısından en güçlü madde olduğu söylenemez. Uzmanlar hala bu yönü üzerinde çalışmaya devam ediyorlar.
Buna rağmen, kuşburnu, artrit de dahil ağrıya yol açan enflamatuvar sorunlara karşı yararlı gibi görünüyor. “Australian Family Physician”da yayınlanan bilgilere göre, bu etki, polifenol ve galaktolipid gibi maddeler sayesinde oluşuyor.
Bunu da okuyun: Civanperçemi Çayı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Cildi erken yaşlanmadan korumaya yardımcı olabilir
Kuşburnu çayı tüketimi, çeşitli nedenlerle daha iyi bir cilt sağlığı ile ilişkilidir. Öncelikle ‘Nutrients’ dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre C vitamini içeriği, kollajen sentezini destekler ve güneşin verebileceği hasara karşı hücreleri korur.
Öte yandan kuşburnu bitkisinde yaşlandırma karşıtı etkileri var gibi görünen astaksantin isimli bir madde bulunur. ‘Clinical İnterventions in Aging’ (Yaşlanmada Klinik Müdahaleler) isimli tıp dergisinde yayınlanan bir araştırmada kuşburnu içeren takviyenin kollajen yıkımını önlemeye yardımcı olduğu bulunmuştur. Bu nedenle kuşburnu cildin durumunu iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Kuşburnu çayı: Önlemler
Günümüzde bilimsel kanıtlara göre, kuşburnu çayı kullanan sağlıklı yetişkinlerin çoğunda ciddi yan etkiler görülmedi. Ancak anekdot niteliğindeki verilere göre bazı insanlarda mide bulantısı, kusma, mide krampları ve ayrıca özellikle aşırı tüketildiğinde uykusuzluk görülebiliyor.
Uzmanlar, C vitamini konsantrasyonu nedeniyle, böbrek taşı riskini artırabileceğine inanıyorlar. Bunun yanında bileşimi nedeniyle, antasitler, östrojenler, lityum, fluphenazine ve warfarin ile negatif etkileşime girebilir.
Güvenliği ve etkinliğiyle ilgili çalışmaların eksikliği nedeniyle, uzmanlar hamile ve emziren kadınlarda kuşburnu çayı içeren takviyeleri önermiyorlar. Ayrıca herhangi bir hastalığınız varsa kuşburnu çayını içmeden önce doktorunuza danışmanız en iyisidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Mármol, I., Sánchez-de-Diego, C., Jiménez-Moreno, N., Ancín-Azpilicueta, C., & Rodríguez-Yoldi, M. (2017). Therapeutic Applications of Rose Hips from Different Rosa Species. International Journal of Molecular Sciences, 18(6), 1137. https://doi.org/10.3390/ijms18061137
- Roman I, Stănilă A, Stănilă S. Bioactive compounds and antioxidant activity of Rosa canina L. biotypes from spontaneous flora of Transylvania. Chem Cent J. 2013;7(1):73. Published 2013 Apr 23. doi:10.1186/1752-153X-7-73
- Sadigh-Eteghad S, Tayefi-Nasrabadi H, Aghdam Z, et al. Rosa canina L. Fruit Hydro-Alcoholic Extract Effects on Some Immunological and Biochemical Parameters in Rats. Bioimpacts. 2011;1(4):219‐224. doi:10.5681/bi.2011.031
- Winther, K., Campbell-Tofte, J., & Vinther Hansen, A. S. (2016). Bioactive ingredients of rose hips (Rosa canina L) with special reference to antioxidative and anti-inflammatory properties: in vitro studies. Botanics: Targets and Therapy, 11. https://doi.org/10.2147/btat.s91385
- Cohen, M. (2012). Rosehip: An evidence based herbal medicine for inflammation and arthritis. Australian Family Physician, 41(7), 495–498.
- Pullar JM, Carr AC, Vissers MCM. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. 2017;9(8):866. Published 2017 Aug 12. doi:10.3390/nu9080866