Kuşkonmaz ve Sağlık Açısından 8 Faydası

Kuşkonmaz, son derece lezzetli ve çok yönlü bir sebzedir ve bu yazımızda bu sebzenin faydalarına birlikte bakacağız.
Kuşkonmaz ve Sağlık Açısından 8 Faydası
José Gerardo Rosciano Paganelli

Yazan ve doğrulayan doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Son Güncelleme: 13 Haziran, 2019

Vitamin ve mineraller içerdiği gibi, kuşkonmaz aynı zamanda idrar söktürücüdür ve su tutulumunu ve kabızlığı önleyen lif açısından da zengindir. Bu yazımızda, kuşkonmazın sağlık açısından birçok faydasından söz edeceğiz.

Kuşkonmazın özellikleri

Bu sebze, Aspargus Officinalis denilen bitkinin sap kısmından meydana gelir. Görünüş olarak çok benzemese de pırasa, soğan ve sarımsak ile aynı aileye aittir. Yeşil kuşkonmaz, Akdeniz bölgesinden gelir. Daha spesifik olmak gerekirse, Dicle ve Fırat nehirleri etrafında yetişmektedir. Antik Mısır ve Yunanda, insanlar kuşkonmaz yer ve bunu tanrılara sunardı.

Tıbbi özellikleri nedeniyle kuşkonmazı seven Romalılar sayesinde bu sebze, tüm Avrupa’da popüler hale gelmiştir. Roma İmparatorluğunun çöküşünden sonra insanlar, kuşkonmaz tüketmeyi bırakmıştır. Öte yandan, 17. yüzyılda kuşkonmaz, burjuva ve üst sınıf arasında en çok tüketilen gıdalardan biri haline gelmiştir.

19. yüzyıla kadar insanların bildiği tek kuşkonmaz tipi, yeşil olandı. Bununla beraber, insanların bu bitkiyi toprağın altına ekme şekli değiştikçe, beyaz kuşkonmaz da yetişmeye başladı. Bu fark, bitkinin aldığı güneş miktarından kaynaklanmaktadır (yeşil renk klorofile bağlı olarak ortaya çıkar).

Bugünlerde, bu bitki, iklimin ılıman olduğu yerlerde yetiştirilmektedir ve kuşkonmazın en büyük üreticileri İtalya, Almanya ve Fransa’dır. Seralar ve soğuk depolar bu bitkiye tüm yıl ulaşabilmemizi sağlasa da kuşkonmaz yemek için en uygun zaman bahardır. Diğer aylarda, önceden muhafaza edilmiş kuşkonmaz yiyebilirsiniz.

Kuşkonmazın faydaları nelerdir?

Yüksek vitamin içeriği sayesinde kuşkonmaz, çok eski zamanlardan beri popüler olmuştur ve çok çeşitli faydaları vardır. Bunların neler olduğunu öğrenin:

1. İdrar söktürücüdür

kuşkonmaz suyu

Ağırlıklı olarak sudan oluşan kuşkonmaz, sıvı atılmasını kolaylaştırır.

  • Tutulma, şişme ya da (böbrek taşı ve enfeksiyonu gibi) böbrek problemleri ve hipertansiyon yaşayan insanlar için önerilir.
  • Ayrıca, idrar üretimini sağlayan asparajin içerir.
  • Doğal sodyum içermez ve bu yüzden, regl öncesi dönemde genellikle yaşanan şişkinliği önler.

2. Kabızlık giderici etkisi vardır

Kuşkonmazın bir diğer faydası da içerdiği lif sayesinde bağırsak hareketini düzenlemesidir. Kabızlığı, hemoroidi, kolondaki divertikül hastalıkları ve huzursuz bağırsak sendromunu tedavi edebilir ve önleyebilir.

Benzer şekilde, lifin başka özellikleri de vardır. Örneğin, kolesterolü azaltır ve kanda şeker çözülmesini geliştirir.

3. Antioksidan özelliğe sahiptir

bir demet kuşkonmaz

Kuşkonmazın dahil olduğu bir öğün yemek, herhangi bir güzellik bakımından daha iyidir. Çünkü bu yeşil (ya da beyaz) bitki, serbest radikallerin etkilerini nötrlemeye yarayan antioksidanlar içerir. Serbest radikaller hücrelere saldırır ve yaşlanmaya sebep olur. Benzer şekilde, bu bitki, sağlıklı bir cilt için faydalı olan beta karoten de içerir.

4. Antidepresan görevi görür

Kuşkonmaz, bol miktarda folik asit içerir. Bu besin, hem hamile kadınların sağlığını iyileştirir ve fetüsün gelişimine yardım eder hem de beyin için faydalıdır.  Ayrıca, kuşkonmaz cognitive impairment riskini azaltır, bu sayede de iyi uyumanızı sağlar, insomniadan kurtulmanızı sağlar ve depresyona iyi gelir. Yani, rahatlamak istiyorsanız ya da çok yorgun veya stresliyseniz yapabileceğiniz şeylerden biri de öğününüze kuşkonmazı dahil etmektir.

5. Besin değeri çok yüksektir

kuşkonmaz ve somon

Besleyici yapısı, A, C, E ve K vitaminleri ve krom, lif ve folik asit içerir. Düzenli olarak kuşkonmaz tüketmek, vücudunuzun işlevlerini doğru şekilde yerine getirmesi için gerekli olan temel besinleri sağlar.

6. Kemikleriniz için iyidir

50 yaşından yaşlı olan insanlar (özellikle de menopoza giren kadınlar) ve beş yaşından küçük çocuklar diğer insanlardan daha çok kuşkonmaz yemelidir. Neden mi? Çünkü içerdiği K vitamini, kemiklerin daha güçlü ve sağlıklı olmasını sağlar ve bu sayede kemiklerinizin çatlamasını ya da kırılmasını önler.

Yaşlandıkça iskelet sisteminiz de zayıflar ve kemik erimesi ya da kireçlenme gibi durumlar gerçekleşebilir. Çocukların da büyümek ve gelişmek için kuşkonmaz yemesi gereklidir. Bu sebze sayesinde, kemik dokusunda yer alan osteokalsin proteini, vücudunuzun daha iyi çalışmasını sağlar.

Bu yazıya da bir göz atın: Kuşkonmaz Çorbası: Harika İki Tarif

7. Kilo vermenize yardımcı olur

kuşkonmaz ağırlık elma

Eğer kilo vermek için diyet yapıyorsanız, kuşkonmazı yemek planınıza dahil etmelisiniz.

  • Bu sebzenin bir kasesi neredeyse 300 mg potasyum içerir. Bu besin, karın bölgesindeki yağlanmayı da azaltır.
  • Ayrıca kabızlığı önleyen ve toksinleri atan lif içerir.

Ve tüm bunların üzerine, açlığınızı yatıştırır ve bu sayede, anksiyete, depresyon ya da sıkıntıdan dolayı yemek yemenizi önler.

8. Virüs önleyicidir

Son olarak, kuşkonmazın başka bir faydası da vücudu, bağışıklık sistemini geliştiren besinlerle beslemesidir. Bu yüzden, grip, soğuk algınlığı ya da diğer viral ya da bakteriyel hastalıkları önler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sun, T., Tang, J., & Powers, J. R. (2007). Antioxidant activity and quality of asparagus affected by microwave-circulated water combination and conventional sterilization. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.10.047
  • Fuentes-Alventosa, J. M., Rodríguez-Gutiérrez, G., Jaramillo-Carmona, S., Espejo-Calvo, J. A., Rodríguez-Arcos, R., Fernández-Bolaños, J., … Jiménez-Araujo, A. (2009). Effect of extraction method on chemical composition and functional characteristics of high dietary fibre powders obtained from asparagus by-products. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.07.075
  • Eichholz, I., Rohn, S., Gamm, A., Beesk, N., Herppich, W. B., Kroh, L. W., … Huyskens-Keil, S. (2012). UV-B-mediated flavonoid synthesis in white asparagus (Asparagus officinalis L.). Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2012.03.008

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.