Leptospiroz: Semptomları Nelerdir?
Zoonotik hastalıklar hayvanlardan insanlara yayılan hastalıklardır. Leptospiroz, bunlar arasında dünyada en yaygın olanıdır.
Peki, bu hastalık nelerden oluşur? Leptospiroz belirtileri nelerdir?
Bu yazıda bunlara göz atacağız.
Leptospiroz hakkında
Leptospiroz, leptospira olarak bilinen bir bakteri kaynaklı enfeksiyon nedeniyle gelişen zoonotik bir hastalıktır. Panamerikan Sağlık Örgütü (OPS) tarafından yayınlanan bilgilere göre, her yıl dünya çapında yaklaşık 500.000 vaka ortaya çıkmaktadır.
Bu bakterilerin bir insandan diğerine geçmesi nadir görülen bir şeydir. Genel olarak, enfeksiyon, insanlar, enfekte hayvanların idrarıyla veya kontamine olmuş çevreleriyle temas ettiğinde ortaya çıkıyor.
Listeriosis’in kökeni ve belirtileri hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam edin.
Leptospiroza yol açan patojeni anlamak
Öncelikle bu hastalığa neden olan mikroorganizmayı anlamak önemlidir. ‘Spirochaetes’ grubuna ait ‘leptospira interrogans’ isimli bir bakteriden bahsediyoruz.
Her iki uçta kanca şeklinde kamçılı, uzun, bükülmüş formu göz önüne alındığında, bakterileri mikroskop altında birbirleriyle karıştırmak kolaydır. Ancak aslında prokaryotik organizmalardır. Bir başka deyişle sadece bir hücreye sahiptirler. Bu nedenle, yapısal karmaşıklıkları bir halkalı solucanın yapısal karmaşıklığından daha azdır.
Karmaşık biyolojik bir döngü
Kunduzlar, tilkiler ve rakunlar gibi yabani memeliler leptospira bakterilerinin ana depolarıdır. Bakterinin bulaşması basittir, bir yara veya mukoza zarı, enfekte bir hayvanın idrarı ile temas ettiğinde oluşur.
Bu tür bir temas göze pek olası görünmeyebilir. Ancak tropikal ülkelerde, şehirlerdeki sıçanlar ve fareler evcil hayvanları enfekte edebilirler. Daha sonra da hastalık insanlara geçebilir.
Bu nedenle, insanlar, kazara bu parazite ev sahipliği yapmak zorunda kalabilirler. Bir başka deyişle, mikroorganizma, insan konaklarında gelişimini sürdüremez ancak yine de hastalığa neden olabilir.
Bunu da okuyun: Bağırsak Solucanları: Parazitleri Gösteren 6 Belirti
Leptospirozun kökeni
Daha önce de belirttiğimiz gibi, enfekte alanlarda leptospiroza yakalanma şansı yüksektir. Bunun nedeni, idrar yoluyla yayılması ve suda veya karada dört haftadan fazla aktif kalabilmesidir.
ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi’nde (U.S. National Library Of Medicine) yayınlanan bilgilere göre, insanlar içerisinde kontamine olmuş idrar bulunan suya veya araziye temas ettiklerinde bu hastalığa yakalabilirler. Aynı zamanda, enfekte hayvanlarla doğrudan temas riski de vardır.
Bakteri, mukoza zarlarımız veya yüzeysel yaralarımız aracılığıyla bir kere vücudumuza girdi mi vücudun çeşitli bölgelerinde geçici olarak çoğalır. Son olarak karaciğere ve böbreklere kesin olarak yerleşir.
Leptospirozun klinik sunumu ve semptomları
Bu hastalığın kuluçka dönemi yedi – on iki gün arası sürme eğilimindedir. Bu ilk aşamada, leptospiroz belirtileri soğuk algınlığı belirtilerine benzer. Enfeksiyonun şiddetine ve bakterilerin serotipine bağlı olarak, hastalık zamanla daha şiddetli belirtilerle devam edebilir.
Leptospirozun daha ciddi belirtilerinden bazıları şunlardır:
- Boyunda sertlik
- Böbrek yetmezliği
- Sarılık
- Nefes almada zorluk
Hastalık, her bir vakanın ciddiyetine bağlı olarak, birkaç gün ve birkaç hafta arası sürebilir. Ancak gönül rahatlığı için şunu söyleyelim: Bu tanının konduğu hastaların çoğunun ilk aşamanın ötesine geçmediğini bilmek önemlidir.
Bu vakalarda leptospiroz belirtileri hafiftir. Hatta bazı olgular tamamen asemptomatiktir.
Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, yaşlılar ve ilişkili patolojileri olanlar daha savunmasız olma eğilimindedirler. Çünkü bu kişilerde, bakteriler üremek için daha özgürdürler. Bu da yok olmalarını zorlaştırır.
Risk faktörleri
Bu noktada, hangi grupların bu hastalığa yakalanma olasılığının en yüksek olduğunu kendinize soruyor olabilirsiniz. Sorunuza cevap olarak, en fazla risk altında olanların, düşük gelirli ülkelerde, enfekte suya erişen topluluklar olduğunu söyleyebiliriz.
Enfekte olmuş vahşi bir hayvanın bir su kuyusuna idrarını yapması gibi basit bir eylem, leptospiroz salgınına neden olmak için yeterlidir. Bir başka deyişle, çok sayıda vaka genellikle aynı küçük coğrafi bölgede bulunur.
Aynı zamanda sel de bu bakterilerin yayılmasını teşvik edebilir çünkü suların karışmasına neden olur.
Leptospiroz semptomları hakkında endişelenmeli miyim?
Prensipte leptospiroz hakkında endişelenmenize gerek yoktur. Bu zoonotik hastalık gelişmekte olan ülkelerde çok yaygındır ancak bunun yanı sıra gelişmekte olan ülkeler kadar gelişmiş ülkeleri etkilediği de doğrudur. Ancak yapılan su temininin kontrollerinin eksik olduğu tropikal bölgelerde oluşumu daha yüksektir.
Bireysel düzeyde, daha fazla risk altında olanlar çiftlik hayvanlarıyla, çiftçilerle vb. çalışan insanlardır. Ancak bir dizi önlem uygulayarak, enfeksiyona karşı kendilerini koruyabilirler. Sonuçta bakteri, mukoza zarıyla ile temas eden kirli eller ya da kontamine olmuş su içmeden vücuda giremez.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Leptospirosis, wikipedia. Recogido a 4 de junio en https://es.wikipedia.org/wiki/Leptospirosis
- Hookey, J. V. (1991). Leptospira and leptospirosis. Journal of Biological Education, 25(3), 169–172. https://doi.org/10.1080/00219266.1991.9655201
- Vinetz, J. M. (1997). Leptospirosis. Current Opinion in Infectious Diseases. https://doi.org/10.14238/sp3.3.2001.163-7
- Haake, D. A., & Levett, P. N. (2015). Leptospirosis in humans. Current Topics in Microbiology and Immunology, 387, 65–97. https://doi.org/10.1007/978-3-662-45059-8_5