Meibomian Bezi Disfonksiyonu ve Özellikleri

Birçok insan Meibomian bezi disfonksiyonundan etkilenir ancak bunu bilmez. Şişmiş veya kırmızı göz kapaklarının önemsiz bir semptom olduğunu düşünürler. Bununla birlikte, tekrarlayan bir durum tıbbi tedavi gerektirir.
Meibomian Bezi Disfonksiyonu ve Özellikleri
Leidy Mora Molina

Yazan ve doğrulayan hemşire Leidy Mora Molina.

Son Güncelleme: 23 Temmuz, 2021

Meibomianitis olarak da bilinen meibomian bezi disfonksiyonu, üst ve alt göz kapaklarında bulunan bezlerin iltihaplanmasıdır. Bu bezler o bölgede yağ salgılarlar ve bu durum normalden daha kalın hale geldiklerinde ortaya çıkar.

Meibomian yağları göz sağlığı için önemlidir. Çünkü bu yağların üretimi durursa gözler kurur ve tahriş olur. Buna karşılık, bu yağların aşırı kalınlaşması işlev bozukluğuna yol açar.

Bu sorun çoğu durumda kalıcı hasara neden olmaz. Bununla birlikte, nadiren kornea ülserlerine veya daha ciddi sorunlara yol açabilir.

Meibomian bezi disfonksiyonunun nedenleri

Meibomian bezlerinin iltihabı, bezler normalden daha fazla yağ saldığında meydana gelir. Bunun nedeni, gözleri kaplayan ince nem tabakası olan gözyaşı filmi tarafından yavaşça emilen yağlar üretmeleridir.Bu film çoğunlukla sudan oluşur ve yağ olmasaydı buharlaşırdı.

Gül hastalığı, akne veya alerji gibi belirli durumlar ve ayrıca ergenlik dönemindeki hormonal değişiklikler yağları daha kalın veya daha yoğun hale getirebilir. Bu tür yağlar artık gözyaşı filmi üzerine yayılmaz, ancak göz kapaklarının kenarlarında birikir.

Ayrıca bu birikimler, cildin o bölgesindeki bakteriler için bir besindir. Disfonksiyon, bu mikroorganizmalar aşırı derecede arttığında ortaya çıkar. Genellikle blefarit ile aynı anda ortaya çıkar ve bu da kirpiklerin tabanında bir tür kepek birikmesine yol açar.

Meibomian bezi disfonksiyonunun belirtileri

Bu tür disfonksiyonun en belirgin belirtisi göz kapaklarının kızarması ve şişmesidir. Gözlerde kum veya yanma hissine veya göz kapaklarının kaşınmasına neden olabilir. Diğer yaygın semptomlar şunları içerir:

  • Sulu gözler
  • Göz çevresindeki cildin soyulması
  • Sabah uyanınca kirpiklerde çapaklanma
  • Sık arpacık
  • Aşırı göz kırpma
  • Bulanık görme
  • Işığa duyarlılık
  • Kirpiklerin anormal büyümesi
  • Kirpik kaybı
  • Son olarak, kuru gözler

Bu son durumda, Meibomian bezlerinin tıkanmış olması mümkündür ve bu nedenle daha az yağ üretimi olur. Her durumda, semptomlar hafif olabilir veya değişen derecelerde şiddete sahip olabilir.

Teşhis

Rutin bir göz muayenesinde meibomian bezi disfonksiyonu saptanabilir. Bu durumda doktor, göz kapaklarına özellikle dikkat ederek göz küresinin önünü inceleyecektir. Ayrıca, Meibomian bezlerinin olası tıkanmasını tespit etmek için parlak bir ışık kullanabilir.

Bazen, doktor göz kapaklarındaki akıntı veya çapak örneğini alır. Bu örneği, sıvıda bakteri varlığını belirleme amacıyla analiz yapmak için bir laboratuvara gönderecektir. Bu, tedaviyi teşhis etmek ve reçete etmek için daha fazla öge toplamak amacıyla yapılır.

Tedavi

göz bakımı
Bir doktor, bir göz muayenesinden sonra Meibomian bezi disfonksiyonu semptomlarını azaltmanın en iyi yolunu belirleyebilmelidir.

Doktorlar, semptomları azaltmak için genellikle etkilenen gözün göz kapaklarına nemli ısı uygulanmasını önerir. Hasta önce göz kapağının kenarlarını dikkatlice temizlemelidir.

Ayrıca, eğer varsa gül hastalığı veya akneyi de tedavi edecektir. Meibomian bezi disfonksiyonunun tedavisinin aşağıdaki önlemlerden bir veya daha fazlasını gerektirebileceği durumlar vardır:

  • İlk olarak, Meibomian bezini tıkayan salgıları gidermek için sıkmak ve temizlemek.
  • Kalınlaşmış yağı yıkamak için bezlerin açıklıklarına bir kanül yerleştirmek.
  • Antibiyotik kullanmak
  • Göze yağ akışını iyileştirmek için balık yağı almak
  • Göz kapağında antibiyotik merhem kullanmak
  • Göz kapağını temizlemek için hipokloröz asit ilacı kullanmak
  • Son olarak, göz kapağını ısıtan ve bezlerin tıkanıklığının giderilmesine yardımcı olan Lipiflow ya da benzeri bir cihaz kullanmak

Önleme

Meibomian bezi işlev bozukluğunu önlemenin belirli bir yolu yoktur. Bununla birlikte, önemli bir önlem, eğer varsa, gül hastalığı veya aknenin bu göz rahatsızlığına dönüşmesini önlemek için tedavi etmektir.

Belirtileri artırabileceğinden, çikolata gibi belirli gıdalardan kaçınmak da önemlidir. Her durumda yapılacak en iyi şey, uygun göz hijyenini sağlamaktır. Buna oftalmik bir banyo, ayrıca molalar ve göz egzersizleri dahildir.

Arpacık varsa doktorunuza danışın

Meibomian bezi disfonksiyonunun semptomları genellikle oldukça rahatsız edicidir. Ancak, nadiren büyük zorluklara neden olurlar. Başka bir deyişle, görüşünüzü tehdit etmez ancak kronikleşebilir ve yaşam kalitesini düşürebilir.

Ayrıca, mevcut tedaviler genellikle hemen etkili olmaz. Kişi tedaviyi sürdürmeli ve zamanla durumun iyileşmesini sağlamalıdır. Son olarak, tedavi etkili olmazsa, özellikle arpacıklar çıkmaya başlarsa bir doktora danışmanız gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • JF, G. T., MJ, L. R., & Yela, A. (1998). Ojo seco: diagnóstico y tratamiento. Inf Ter Sist Nac Salud, 22, 117-22.
  • Cárdenas Díaz, T., Hernández López, I., Guerra Almaguer, M., Cruz Izquierdo, D., Miranda Hernández, I., & Montero Díaz, E. (2014). Conceptos actuales en la disfunción de las glándulas de Meibomio. Revista Cubana de Oftalmología, 27(2), 264-271.
  • Shine, W. E., & McCulley, J. P. (2004). Meibomianitis: polar lipid abnormalities. Cornea, 23(8), 781-783.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.