Metamizol Bileşeninin Kullanım Alanları ve Yan Etkileri

Prostasiklin sentezi ile etkin hale gelen diğer opioid olmayan ağrı kesici ilaçların aksine, metamizol bileşeninin mide ve bağırsak üzerinde olumsuz etkileri yoktur. Bugünkü yazımıda, sizlerle Novalgin hakkında merak ettiklerinizi paylaşacağız.
Metamizol Bileşeninin Kullanım Alanları ve Yan Etkileri

Son Güncelleme: 23 Kasım, 2020

Metamizol güçlü bir anti-enflamatuvar özelliğe sahip olmakla birlikte, başka farmakolojik özellikleri de bulunan bir ilaçtır. Pirazolon ailesine ait bu bileşen, NSAİİ ya da steroid olmayan antienflamatuvar ilaçlar grubunda yer alır. Bugünkü yazımızda, metamizol bileşeninin kullanım alanları ve yan etkilerini inceleyeceğiz.

Metamizol, ağrı ve ateşin tedavisinde son derece etkili bir ilaçtır. Bundan dolayı ilaç şirketleri bu bileşenin satışını iki farklı formda gerçekleştirirler: sodyum metamizol ve magnezyum metamizol.

İnsanlar bu ilacı genelde kötüye kullanır. Oldukça güçlü bir ilaç olduğu için esasında kolik hastaları ve onkolojik ve içsel ağrıları olan hastalara verilir. Ayrıca, ameliyat sonrası hissedilen ağrıları dindirmek ve diğer ilaçlarla düşürülemeyen ateşi düşürmek için de kullanılır.

Bu ilaç 1920 yılında ilaç laboratuvarlarınca sentezlendi. Fakat ilk kez piyasaya sunuluşu 1922 yılında “Novalgin” ve “Dipyrone” gibi markalar ile gerçekleşti.

Metamizol maddesi günümüzde farklı farklı markalar altında çeşitli özel isimlerle satılıyor.

Ateş Hakkında Kısa Bir Bilgilendirme

Eli alnında termometreye bakan kadın

Ateş, vücut ısısının geçici olarak yükselmesine verilen addır. Genellikle bir hastalıktan kaynaklanır. Ateş, vücudumuzda normalin dışında bir şeylerin meydana geldiğini işaret eden bir savunma mekanizmasıdır.

İnsanlarda normal vücut ısısı 36ºC olmakla birlikte, sağlıklı bireylerde 0.4ºC eksik ya da fazla da olabilir. Amerikalı yetkililer ateşi 38ºC ya da daha yukarısı olarak belirtirler. Yani ateşe neden olan durum gözetilmeksizin, normal insan vücut ısısının üstü ateş göstergesidir.

Pirojen kaynaklı ateş, birbirinden farklı mekanizmalardan dolayı meydana gelebilir. Mikroorganizmalar gibi dış pirojenler ya da interlökin İL gibi endojenler ateşin çıkmasına neden olabilir. Bununla birlikte, tümör nekroze edici faktör TNF-alfa ve organum vaskulozum lamina terminalis adı verilen hipotalamus yapısı da ateşe yol açar.

Tabii ateş yalnızca enfeksiyondan kaynaklanmaz, bunu tetikleyen başka nedenler de vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Enflamasyondan kaynaklı ateş
  • İlaç kaynaklı ateş
  • Beyin hasarı sonrası ateş
  • Endokrin kaynaklı ateş

Metamizol Bileşeninin İşleyişi: Vücutta Etkisini Nasıl Gösterir?

Bildiğimiz üzere, metamizol ağrı ve ateşe karşı etkilidir. Pro-enflamatuvar prostaglandinlerin sentezini azaltma kapasitesi sayesinde etkisini gösterir. Prostaglandin sentetazı, yani; yeni prostaglandinlerin sentezinin engellenmesi sayesinde metamizol işlevini yerine getirir.

Prostaglandinler diğer dahil oldukları süreçlerin yanı sıra, ağrı hissedilen yerdeki sinir uçlarının uyarıldığı enflamatuvar tepkilerde ve ateşin çıkmasında görev alan lipit yapıda bileşenlerdir.

Fakat diğer NSAİİ ilaçların aksine metamizol, lipopolisakkaritlerin neden olduğu ateşi önleme konusunda da etkilidir. Bununla birlikte, prostaglandinlerin sentezini engellemenin yanı sıra, siklooksijenaz enziminin selektif olmayan inhibitörüdür ve bu inhibisyon ağrı kesici etkinin açığa çıkmasını sağlar.

Metamizol Bileşeninin Yan Etkileri

Metamizol bileşeninin yan etkileri

Metamizol bileşeni gayet güvenli bir ilaç olmasına rağmen bazı Avrupa ülkelerinde yan etkilerinden dolayı metamizol içeren ilaçların satışı yapılmıyor. Prostasiklin sentezini sağlayan diğer opioid olmayan ağrı kesici ilaçların aksine, metamizol bileşeninin ciddi gastrointestinal etkileri bulunmuyor.

Fakat çoğu ilaç gibi metamizolün de hesaba katılması gereken bazı yan etkileri yok değil.

Bu ilacın kullanımı esnasında en çok öne çıkan ve kişinin yakından takip etmesi gereken olumsuz yan etkilerden biri agranülositoz, yani; kanda granülosit hücrelerinin azalması durumu. Ayrıca bu bileşen, kanda lökosit ve trombosit azlığını da tetikleyebilir. Bu belirtiler, ilaca karşı gösterilen hipersensitivite reaksiyonlarıdır.

Bunun yanı sıra, şu etkiler de görülebilir:

  • Lyell ve Stevens-Johnson sendromu
  • Astım krizleri
  • Dozaja bağlı olarak tansiyonun kritik seviyede düşmesi

Sonuç

Metamizol ağrıyı dindirmek ve ateşi düşürmek için yaygın bir biçimde kullanılan ilaçlardan biridir. Fakat her ilaç gibi bazı olumsuz etkileri olabileceği için bu ilacın suistimal edilmemesi gerekir. Ayrıca, herhangi bir tedaviye başlamadan evvel bir eczacı ya da doktordan metamizol kullanımı konusunda tavsiye almalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.