Multipl Skleroz İçin Manyetik Terapi: Kanıtlar Ne Diyor?

Son zamanlarda yapılan araştırmalar manyetik terapinin multipl skleroz semptomlarına yardımcı olabileceğini bulmuştur. Bu konuda daha fazla şey öğrenmek istiyor musunuz? Bu yazımızda bu konunun detaylarını vereceğiz.
Multipl Skleroz İçin Manyetik Terapi: Kanıtlar Ne Diyor?

Son Güncelleme: 08 Ekim, 2020

Son yıllarda araştırmacılar multipl skleroz semptomları üzerinde manyetik terapi ile oluşan etkiyi görmüşlerdir. Bu konuda az araştırma olmasına rağmen bu terapötik seçeneğin kullanımı hakkında son zamanlarda yapılan çalışmalarda ilginç sonuçlar çıkmıştır.

Magnetoterapi olarak da bilinen manyetik terapi statik elektromanyetik alanları ya da zaman içerisinde çeşitlendirilen darbeli elektromanyetik alanları içerebilir. Kanıtlara göre bunlar, multipl sklerozlu hastalarda kan dolaşımını ve vücut oksijenasyonunu iyileştiriyor gibi görünmektedir. Bu konuda daha fazlasını öğrenmek ister misiniz?

Bu yazımızı da okuyun: Multipl Sklerozun Dört Tipi

Multipl Skleroz İçin Manyetik Terapi Üzerinde Araştırmalar

Multipl skleroz miyelini etkileyen nöroenflamatuvar bir hastalıktır, miyelin ise sinirlerin etrafında oluşan ve işlevi sinir uyarılarının nöronlar boyunca hızlı bir şekilde iletilmesine izin veren kılıftır.

Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve Felç Enstitiüsü‘ndeki bir yayına göre, bu genç yetişkinler arasında en yaygın olan engelleyici nörolojik hastalıktır. Genellikle 20 ila 40 yaşları arasında gelişir. Ancak daha yaşlı yetişkinlerde ve çocuklarda da gelişebilir.

An itibariyle hastalığın nihai bir çözümü yoktur ancak atakları azaltmak, semptomları kontrol etmek ve hastaların yaşam kalitesini iyileştirmek için tedaviler bulunmaktadır. Uzmanlar terapötik seçenekleri hala incelemektedir ve ilginç bulgular keşfetmişlerdir.

Örneğin, Klinik Nöroloji ve Nörocerrahi dergisindeki bir araştırma multipl skleroz (MS) için manyetik terapinin sağlayacağı faydaları kabul etmektedir. Özellikle de darbeli manyetik alanların MS’in parastezi ya da karıncalanma hissi gibi yaygın semptomlarını  kontrol etmeye yardımcı olabileceğini vurgulamaktadır.

Bir kişinin omurga röntgeni.
Multipl skleroz var olan en engelleyici hastalıklardan bir tanesidir, bundan dolayı olası tedaviler ile ilgili pek çok araştırma vardır.

Multipl Skleroz İçin Manyetik Terapi Nasıl Çalışır

Bahsettiğimiz üzere, iki manyetik terapi türü vardır. İlki statik elektromanyetik alanlar kullanır, bunlar da bileziklerde, ayakkabı şablonlarında, kolyelerde ve diğer araçlarda bulunanlar gibi statik mıknatısları içerir. İkincisi ise darbeli elektromanyetik alanlar kullanır, bu da vücudun acı ile yüzleşme şeklini değiştirmek için enerji dalgalarını kullanır.

Statik manyetik terapinin savunucuları bunların uygulanmasının mıknatısların ve dokular ile temasa geçtiklerinde yarattıkları elektromanyetik alanın etkisinin acıyı kontrol etmeye yardımcı olabileceğini öne sürer. Bu, alternatif tıpta sıklıkla kullanılan bir seçenektir.

Darbeli elektromanyetik alan terapisi ise vücudun iyonlarını ve elektrolitlerini uyaran bir elektrik frekansı sağlıyor gibi görünmektedir. Bunun bir sonucu olarak da sirkülasyon ve enerjiyi iyileştirir ve uyuşma, karıncalanma ve ağrı gibi semptomları azaltır.

Şu ana kadar uzmanlar hala bu terapileri araştırmakta ve kanıtlamaya çalışmaktadır. Buna rağmen, darbeli elektromanyetik alanlar ile tedavi daha iyi etkiler gösterdiği için multipl sklerozlu hastaları kullanmaktadır.

Ağrı Araştırmaları ve Yönetimi dergisinde yayınlanan çalışma gibi önceki çalışmalar, bu terapinin ağrıyı, enflamasyonu ve stresin zararlı etkilerini azaltmak için kullanılabileceğini bulmuştur. Hatta bu migren gibi durumların tedavisi için FDA tarafından dahi onaylanmıştır.

Bileğini kaşıyan bir kişi.
Multipl skleroz nöronal bir hastalıktır ve semptomları vücudun uzuvlar gibi uzak bölgelerinde karıncalanma formunda ortaya çıkabilir.

Multipl Skleroz Tedavisi Multidisiplinerdir

Manyetik terapinin multipl skleroz için nihai bir tedavi olmadığını açık hale getirmek önemlidir. Bu hastalık multidisipliner bir yaklaşıma ihtiyaç duyar, yani birkaç farklı sağlık personelinin katılımına ihtiyaç duyulur.

Genel amaç hastanın yaşam kalitesini korumak ve hastalığın ilerleyişini mümkün olduğunca yavaşlatmaktır. Bu nedenle, tanı konulmasından sonra doktor atakları azaltmak ve önlemek, ve ilerlemelerini değiştirmek için ilaç alınmasını önerebilir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Multipl Skleroz (MS) ve 14 Uyarıcı Belirtisi

Bunlar aşağıdakiler gibi seçenekleri içerir:

  • Kortikosteroidler
  • Ocrelizumab (Ocrevus)
  • Beta interferonlar
  • Glatiramer asetat
  • Dimetil fumarat (Tecfidera) ve diğer ilaçlar

Bunlara ek olarak; fiziksel bitkinlik ve insomniayı kontrol etmek için ilaçlar ve kas gevşeticilere ihtiyaç duyulabilir. Tedavinin fizyoterapi, beslenme ve psikoloji alanlarındaki uzmanlardan gelmesi de gerekir.

Ne olursa olsun, terapötik seçenekleri bir uzman hastalığın ilerlemesine bağlı olarak seçmelidir. Eğer manyetik terapi denemek istiyorsanız bunu iyice araştırdığınızdan ve eğitimli bir profesyonel bulduğunuzdan emin olun.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • The National Institute of Neurological Disorders and Stroke. (2012). Esclerosis múltiple: Esperanza en la investigación. Disponible en https://espanol.ninds.nih.gov/trastornos/esclerosis_multiple.htm
  • Afshari D, Moradian N, Khalili M, et al. Evaluation of pulsing magnetic field effects on paresthesia in multiple sclerosis patients, a randomized, double-blind, parallel-group clinical trial. Clinical Neurology and Neurosurgery. 2016 Oct;149:171-174. DOI: 10.1016/j.clineuro.2016.08.015.
  • Thomas AW, Graham K, Prato FS, et al. A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial using a low-frequency magnetic field in the treatment of musculoskeletal chronic pain. Pain Res Manag. 2007;12(4):249‐258. doi:10.1155/2007/626072
  • Pieber, Karin & Herceg, Malvina & Paternostro-Sluga, Tatjana. (2010). Electrotherapy for the treatment of painful diabetic peripheral neuropathy: A review. Journal of rehabilitation medicine : official journal of the UEMS European Board of Physical and Rehabilitation Medicine. 42. 289-95. 10.2340/16501977-0554.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.