Nane Yağının Faydalarını Keşfedin

Nane yağının tüm faydalarından yararlanabilmek için kaliteli ve mümkünse organik olan yağları tercih etmelisiniz.
Nane Yağının Faydalarını Keşfedin

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Daha önce nane yağı ile ilgili pek bir şey duymamış olabilirsiniz. Ancak eminiz ki nane çayını denemişsinizdir. Ne kadar ferahlatıcı olduğunu ve sindiriminize ne kadar iyi geldiğini hatırlıyor musunuz?

Bugünkü yazımızda, sağlığımız için nane yağının faydalarını anlatacağız. Birçoğu sizi şaşırtacak çünkü muhtemelen nane yağının bu kadar şeye yaradığını bilmiyorsunuz.

Ağrı Kesici Nane Yağı

nane yağının vücudunuza faydaları

Nane yağı bazı ağrıları kesme konusunda çok başarılıdır.

Şimdi, iyi geldiği ağrılara ve etkili olması için nasıl kullanılacağına bir bakalım:

  • Kas ağrısı: Fibromiyalji hastalığınız, sırt problemleriniz ya da tutulmalarınız varsa nane yağı bu bölgeleri rahatlatır ve acıyı dindirir. Kendinize yumuşak bir masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
  • Eklem ağrısı: Nane yağı artrit ve bursit durumlarında da yardımcı olur. Sorunlu bölgeye yavaşça masaj yaparak uygulayabilirsiniz, rahatlatacaktır.
  • Baş ağrısı: Gerginlik ya da migren kaynaklı baş ağrıları çok sinir bozucu olabilir ve kişiyi iş tutamaz hale getirebilir. Alnınıza ve şakaklarınıza nane yağı sürün ve hafifçe masaj yapın, ağrıyı azaltacaktır.

Halitoz (Ağız Kokusu) İçin Nane

Bazı insanlar halitozdan kaynaklanan kötü ağız kokusundan şikayetçidir. Bu da onların kendilerine olan güvenini zedeler, hatta sakız ya da şeker kullanarak nefes kokularını bastırmaya çalışsalar bile hiçbir şey işe yaramaz.

Neyse ki bu durumlarda nane çokça tavsiye edilen doğal bir seçenektir.

  • Nane yağını bu probleme karşı kullanmanın en iyi yolu ev yapımı diş macunu yapmaktır.
  • Dilinizin altına bir damla damlatın, sonra nefesinizi tazelemesi için bir bardak su için.
  • Buna ek olarak gargara yapmak için de kullanabilirsiniz.

Nanenin Cilde Faydaları

Enflamasyon, egzama ya da kurdeşen probleminiz mi var? Bazı insanların cildi çok hassas olur ve bu yüzden kullandıkları herhangi bir şeye reaksiyon gösterebilir. İşte o zaman bu yağ size yardımcı olacaktır.

  • Psoriyazis ve egzama: Yağı emilene kadar cildinize yedirin. Böylece cildi besleyerek tazelik hissi verecektir.
  • Kurdeşen: Alerjik reaksiyon ya da zararlı bir bitkiyle temas yüzünden oluşan dayanılmaz kaşıntınızı nane yağıyla rahatlatabilirsiniz.
  • Akne: Nane yağı mikrop öldürücü özelliklere sahiptir, böylece akne gibi problemlerde kullanmak için idealdir.
  • Güneş yanığı: Nane yağı cildi nemlendirir. Güneş yanıklarınıza sürdüğünüz zaman ferahlama hissi verir ve o bölgeleri rahatlatır.

Sindirim Dostu Nane

sindirim dostu nane

Nane çayının sindirime iyi geldiğini muhtemelen duymuşsunuzdur. Ancak nane yağının da aynı etkiyi yarattığını biliyor muydunuz? Kapsül şeklinde alabilir ya da çayınıza bir damla damlatabilirsiniz.

Ayrıca sadece sindirim problemlerine yardımcı olmakla kalmaz, şişkinliğe iyi gelmesinin yanı sıra hassas bağırsak sendromunu tedavi etmek için de kullanılabilir.

Nane Yağı ile Sivrisineklere Elveda Deyin

Bazı insanlar sivrisinekleri doğası gereği daha çok çeker, bu da demek oluyor ki yaz aylarında ya da tropikal yerlerde tatil yaparken çok fazla ısırılmaya mahkum olurlar. Bu durum çok sinir bozucu olabileceği için sivrisinekleri nane yağıyla uzak tutabileceğinizi bilmenizde fayda var.

Böcekler naneden nefret eder, yani bu yağı cildinize sürerseniz hem sivrisinekleri uzak tutarak rahat edersiniz hem de güzel kokarsınız.

Gördüğünüz gibi bu çeşit bir yağ, vücudumuzu sağlıklı tutmaya yardımcı olan birçok fayda sağlar. Ne de olsa hem içten hem de dıştan faydasını görmüş olursunuz.

Bu yazıda bahsettiğimiz durumlar için nane yağı kullanmak, bazı yan etkileri olabilecek ürünlere başvurmadan önce alternatifiniz olabilir. Nane yağı tek başına bile doğal olmayan ürünler kadar etkilidir.

Sağlınız için nane yağının faydalarını biliyor muydunuz? Sizi denemeye ve bu tür yağların sunduğu faydaları keşfetmeye davet ediyoruz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Buitrago, F. (2009). La fibra, los espasmolíticos y el aceite de menta son tratamientos efectivos en el síndrome de intestino irritable. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(09)71976-0
  • López Luengo, M. (2004). Los aceites esenciales. OFFARM. https://doi.org/10.1117/12.2179560
  • Briggs, P., Haerylack, H., & Mooney, R. (2017). Aceite de menta inhalado para las náuseas postoperatorias en pacientes sometidos a cirugía cardíaca. Nursing (Ed. Española). https://doiKaragözlü,
  • N., Ergönül, B., & Özcan, D. (2011). Determination of antimicrobial effect of mint and basil essential oils on survival of E. coli O157:H7 and S. typhimurium in fresh-cut lettuce and purslane. Food Control. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2011.04.025.org/10.1016/j.nursi.2017.06.012

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.