Obeziteye Yol Açan Tüketim Alışkanlıklar

Tüketim alışkanlıklarınız obeziteye yol açabilir. Bu yüzden alışverişlerinizi doğru yapmayı öğrenmeniz çok önemlidir. Bu yazıda size bazı ipuçları vereceğiz.
Obeziteye Yol Açan Tüketim Alışkanlıklar
Maricela Jiménez López

Yazan ve doğrulayan doktor Maricela Jiménez López.

Son Güncelleme: 28 Temmuz, 2022

Obezite, dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biridir ve acil müdahale gerektirir. Bu nedenle uzmanlar, tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmenin ve neleri satın almamamız ve tüketmememiz gerektiğini öğrenmenin önemini vurgulamaya devam ediyor. Bunun nedeni, alışverişin insanların sağlıkları ile ilgili en çok hata yaptıkları zaman olmasıdır.

Bazı bilim insanları sürekli olarak market etiketlerinin nasıl okunacağı hakkında bilgi vermeye çalışıyorlar. Bu, belirli bir ürünün besin değeri mi olduğunun, yoksa yalnızca boş kalori mi içerdiğinin nasıl belirleneceğini de içerir. Genel olarak amaç, insanların bilinçli alışveriş yapmalarına ve daha sağlıklı bir diyet benimsemelerine yardımcı olmaktır.

Bu makalede, en iyi ipuçlarından bazılarına göz atacağız.

Obezite sadece yağla ilgili değildir, tüketim alışkanlıklarıyla da ilgilidir

alışveriş sepeti

Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek birçok insan için zordur. Yıllarca işlenmiş yiyecekler ve fast food tükettikten sonra, bilimsel olarak kanıtlanmış en son beslenme eğilimlerine yönelmek kolay bir iş değildir.

Ancak, sağlıklı olmak için aç kalmanıza veya lezzetli yiyeceklerden vazgeçmenize gerek yoktur. Benzer şekilde, her gün yoğun fiziksel aktivite yapmanız da gerekmez. Bu, vücudunuz için neyin en iyi olduğunun farkında olmayı ve sadece daha zayıf olmak için yemek yemeyi bırakmamayı öğrenmekle ilgilidir.

Diğer bileşenler onlara zarar verip sağlıklı beslenme planlarını sabote etse de, insanlar çoğu zaman sadece trans yağları hayatlarından çıkarmaya odaklanırlar.

Aslında, tuz ve şeker her türlü işlenmiş üründe (ve hatta “sağlıklı” olarak gösterilenlerde bile) çok miktarda bulunur. Genel olarak, JAMA Internal Medicine dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, basit şekerin düzenli tüketimi kısa ve orta vadede artmış hastalık riskine yol açmaktadır.

Her iki madde de trans yağlar kadar zararlıdır, çünkü üreticiler bunları işlenmiş ürünlerin tadını iyileştirmek ve daha fazlasını tüketmeye teşvik etmek için kullanırlar. Bu nedenle, gerekenden daha fazla yeme dürtüsüne teslim olmamak zordur.

Popüler inanışın aksine, kendinizi şeker ve karbonhidrattan mahrum bırakmak, iyi beslenme alışkanlıkları edinmekle aynı şey değildir.

Tüketim alışkanlıkları: İyi ürünler alın, iyi hissedin, iyi beslenin

Endüstriyel unlu mamuller ve tatlılar trans yağlar ve sağlığınıza zararlı maddeler içerir. Bununla birlikte, sahte “yoğurtlar”, fast foodlar, kızarmış yiyecekler ve benzeri sütlü tatlılar da zararlıdır. Evet, endüstriyel olarak işlenmiş ürünlerin çoğunda sadece boş kalori vardır!

İnsanların büyük çoğunluğu, market reyonlarında yürürken ne satın aldıklarını bilmezler. Paketlerdeki büyük harflerle yazılmış bilgilere güvenirler ve nadiren arkadaki bilgi etiketlerini okurlar.

Örneğin, donmuş sebzeleri sağlıklı gördükleri için satın alırlar. Bununla birlikte, bunlar bazen yüksek miktarda tuz, şeker, yağ ve diğer katkı maddelerini içerir.

Bu, özellikle donmuş sebzeler bir çeşit hamur içerdiğinde geçerlidir. Aslında 2019 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre bu tür yiyecekler sağlığınız için oldukça zararlıdır. Bu nedenle taze gıda alımına öncelik vermelisiniz.

Sağlıklı alışveriş yapmanın anahtarları

gıda pakedinin arkasını okuyan kadın
Bilinçli bir şekilde alışveriş yapmak için yiyecek etiketlerini okumanız önemlidir.

Sağlık ve beslenme uzmanları, marketlerde yiyecek seçme konusunda aşağıdakileri önermektedir:

  • Tuz, şeker ve diğer katkı maddelerini kontrol etmek için her zaman etiketleri okumalısınız.
  • Taze ve organik yiyeceklerin gerçek besin değerine sahip olduğunu unutmayın. Bu nedenle, örneğin brokoli bir paket içinde gelmemelidir.
  • Bir ürünün içinde çok sayıda katkı maddesi varsa, gerçek değeri azalmış veya kaybolmuş olacaktır (dondurulmuş sebzelerde olduğu gibi).
  • Önerilen günlük tuz ve şeker tüketimi konusunda Dünya Sağlık Örgütünün tavsiyelerine uyun.

Uzmanların kriterlerine göre, alışverişi doğru yaparsanız, yiyecekleri doğru şekilde tüketmek çok daha kolay olacaktır. Bir sonraki adım, makul porsiyonlarda sağlıklı yemeklerin nasıl hazırlanacağını öğrenmekle ilgilidir.

Obeziteye karşı yardımcı takviyeler

Yukarıdaki ipuçları obeziteye karşı yardımcı olsa ve yediklerinizin kontrolünü yeniden ele geçirmeniz konusunda destek sağlasa da, aşamalı olarak tutarlı beslenme alışkanlıkları benimsemek önemlidir. Bir doktora danışın ve talimatlarını izleyin.

Benzer şekilde, bazı diyet takviyeleri kilo verme ve iştah kontrol süreçlerini destekleyebilir. Bazıları yağların gıdalardan emilimini engeller ve kalori miktarını azaltır. Ayrıca tokluğu artırmaya ve iştahı azaltmaya yardımcı olurlar.

Bu takviyeler ayrıca yeme alışkanlıklarını önemli ölçüde iyileştirmeye ve zaman içinde sürdürülmelerini kolaylaştırmaya yardımcı olarak kilo kaybına destek olabilir. Ancak, istenen sonuçları elde etmek için her zaman doktorunuzun yönergelerine uymalı ve tutarlı bir strateji geliştirmelisiniz.

Ne olursa olsun, sağlıklı yiyecekleri nasıl satın alacağınızı ve hazırlayacağınızı öğrenmek, obezite ile savaşmak için en iyi seçenektir.

Obeziteyi azaltmanın önemi

Sağlığınızı iyileştirmek için obezite seviyesini azaltmak çok önemlidir. Bunun için alışveriş ve tüketim söz konusu olduğunda sağlıklı alışkanlıklar edinmelisiniz. Bu hedefe ulaşmak için dengeli bir diyet uygulayın. Son olarak, düzenli olarak fiziksel aktivite yaparak yeni alışkanlıklarınızı destekleyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Kearns CE., Schmidt LA., Glantz SA., Sugar industry and coronary heart disease research: a historical analysis of internal industry documents. JAMA Intern Med, 2016. 176 (11): 1680-1685.
  • Srour B., Fezeu LK., Kesse Guyot E., Alles B., et al., Ultra processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (Nutrinet -Santé). BMJ, 2019.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.