Papatya: 8 Çeşidi Nedir ve Nasıl Bakılır?

Pek çok papatya çeşidi olduğunu biliyor muydunuz? Onları bahçenizde bulundurmak istiyorsanız, hangilerinin en popüler olduğunu ve bunlara nasıl bakacağınızı bilmelisiniz. Öğrenmek için aşağıdaki makaleyi okuyunuz!
Papatya: 8 Çeşidi Nedir ve Nasıl Bakılır?

Tarafından yazılmıştır Antonella Grandinetti

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Balkonda ya da bahçede papatya yetiştirmeyi düşünüyorsanız bu yazıyı kaçırmamalısınız. Bu yazıda size farklı papatya türlerinin neler olduğunu ve çiçeklerin uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için her birine nasıl bakmanız gerektiğini anlatacağız.

Papatya çeşitleri ve bakımı

Papatyalar dünyanın en popüler ve ünlü çiçeklerindendir. Pek çok dizi ve filmde, yapraklarını toplayan ve klasik “seviyor, sevmiyor” ifadesini tekrarlayan karakterler yer alır. Yani, hepimiz aslında bu çiçeğe aşinayız. Fakat papatyanın farklı türleri olduğunu biliyor muydunuz?

Aslında, 140’ın üzerinde farklı papatya türü vardır. En çok bilinen çeşidi, birçok uzun beyaz yaprakla çevrili sarı bir merkeze sahip olanlardır. Bununla birlikte, diğerlerinin yanı sıra sarı, pembe ve turuncu gibi farklı renklerde papatyalar da bulabilirsiniz.

1. Margarit çiçeği

Ortası sarı,yaprakları beyaz bir kasımpatı
Bu papatya türü genellikle Haziran ve Eylül ayları arasında çiçek açar. Toprağının nemli kalması gerekse de, su birikmesinden kaçınmak önemlidir.

Bu çiçekler genellikle büyüktür ve narin yaprakları vardır. Kökenleri, onları soğuk iklime ve dona karşı çok dirençli kılan Pirenelerdir. Bununla birlikte, Haziran ve Eylül ayları arasında çiçek açmak için tam güneş ışığına ihtiyaçları vardır.

Bakımı için gerekenler

  • Su çekmesi iyi olan verimli toprakları severler.
  • Çiçeğin düzgün bir şekilde gelişmesini sağlamak için toprağın nemli tutulması, ancak suya doymaması gerekir. Margaritin kökleri durgun suya dayanamaz.
  • Daha fazla çiçek açmalarını sağlamak için zaman zaman çiçeklerini kesmek en iyisidir.
  • Eylül ayında, çiçeklenme aşaması sona erdiğinde, yaprakları sert bir şekilde kesmek iyi bir fikirdir.

Şu yazı ilginizi çekebilir: Ev Bitkileri: İyi Bakmak İçin 9 İpucu

2. Ekinezya bitkisi/kirpi otu

Kasımpatıya benzemelerine rağmen, yoğun kırmızımsı merkezleri ve mor yaprakları ile dikkat çekerler. Bu çiçek, Kuzey Amerika’da ve Güney Amerika ile Afrika’nın bazı bölgelerinde kolayca bulunmaktadır. Ve buralarda bu bitkilerin 90 cm’e, hatta 190 cm’e kadar büyüdüğünü bile görebilirsiniz!

Aynı zamanda, ekinezyanın sadece çekici görünümüyle değil, tıbbi kullanımıyla da ünlü olduğunu belirtmekte fayda vardır. Aslında, pek çok kişi onu vücudun savunmasını artırmak ve solunum yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için bir yardımcı olarak kullanmaktadır.

Bakımı için gerekenler

  • Fazla su bu bitkiye zarar verdiği için iyi drene edilmiş toprak gerektirir.
  • Ayrıca bitkiye verebilecekleri ciddi zararlar nedeni ile etraflarındaki sümüklü böcekleri ve salyangozları temizlemek de çok önemlidir.

3. Transvaal/Gerbera papatya

Gerbera
Bu tür bir papatya, her türlü çiçek aranjmanı için popüler bir seçimdir. Bakım gerektiren narin bir çiçektir.

Var olan pek çok papatya türü arasında, yaygın olarak “Gerbera” papatyası olarak bilinen çeşidinden bahsetmeden geçemeyiz. Bunun aslında bir papatya türü olduğunu biliyor muydunuz? Dikkatlice bakarsanız, papatyaya olan benzerliğine hayran kalacaksınız.

Gerber papatyaları genellikle düğün buketlerinde ve her türlü çiçek aranjmanında kullanılmaktadır. Onlara bakıldığında bunun nedenini görmek çok kolaydır: Tek kelimeyle harikalar. Ancak bu çiçekler özveri ve çalışma gerektiren kırılgan çiçeklerdir.

Bakımı için gerekenler

  • Dikim sırasında besleyici malç uygulamak önemlidir. Ayrıca bitkinin gelişimine devam etmesi için en az iki yılda bir ilkbaharda daha büyük bir saksıya nakledilmelidir.
  • Yukarıda bahsedilen papatya türleri gibi, Gerberler de fazla suya dayanamazlar. Bununla birlikte, nemli ve iyi drene edilmiş toprağa ihtiyaç duyarlar.

4. Paris papatyası

Paris papatyası (Argyranthemum frutescens), çayır papatyası olarak da bilinmektedir. Büyüdüğü vahşi Kanarya Adası’na özgü bir bitkidir. Tabii ki, harika güzelliklerinden dolayı da yetiştirilmektedirler.

Çiçeklerinin beyaz, sarı ve pembeyi içeren güzel renklerinin yanı sıra tek veya çift yaprak çizgileri ile de dikkat çekerler. Her durumda, Paris papatyalarının her çeşidi, solmalarının önlenmesi için özel bakım gerektirmektedir.

Süs bitkisi olarak kullanımının ötesinde, bu bitkiyi şifalı bitkiler satan dükkanlarda mide toniği olarak ve hatta astıma karşı olası bir çare olan tarifler arasında bulmak mümkündür.

Bakımı için gerekenler

  • Büyümesi ve gelişmesi için doğrudan güneşe ihtiyacı vardır.
  • Bitkiyi yetiştirmek için saksı kullanılacaksa, büyük boyutları (40 cm’den fazla) seçmek daha iyi olur.
  • Soğuğa (ve hatta donlara) iyi direnmesine rağmen, 20 ° C’den yüksek sıcaklıklarda daha iyi gelişmektedir.
  • Sulama, su birikintisi olmadan ne az ne çok mikyarda olmalı ve toprak iyi drene edilmelidir.

5. Papatya çeşitleri: Koni çiçeği

Sarı yapraklı koni çiçeğinin üzerine bir kelebek konmuş.
Koni çiçeği, parlak renkleri nedeni ile en çekici papatya türlerinden biridir.

Papatya türleri arasında, koni çiçeği ya da kara gözlü Susan, en çarpıcı ve kesinlikle çıplak gözle papatya olarak tanımlanması en zor olan türlerden biridir.

Klasik bir papatyadan, uçlarında küçük sarı ya da turuncu renk bir sıçrama bulunan bordo ortası ve uçlara doğru daralan geniş yaprakları ile ayrılırlar. Haziran ve Ekim ayları arasında çiçek açarlar.

Bakımı için gerekenler

  • Kara gözlü Susanlar yarı gölgeli yerleri tolere edebilirler, ancak düzenli güneşe maruz kalmaları en iyisidir.
  • Daha önce bahsedilen türler gibi, bu çiçekler iyi drenajı olan topraklara ihtiyaç duymaktadır. Bu durumda yazın bol sulama önerilir, ancak su birikintisi bırakmaktan kaçınılmalıdır.

6. Dahlberg papatyası

Dahlberg papatyası (Thymophylla Tenuiloba) çok iyi tanıdığımız sarı papatya, bakımı kolay ve güzel bir çiçektir. Aslında, papatya bahçesi dünyasına giriş yapmak için en iyi türlerden biri olabilir.

Bakımı için gerekenler

  • Bu bitki için en iyi yer tamamen güneş ışığı alan bir yerdir.
  • Sulama, toprağı aşırıya kaçmayacak derecede nemli tutmaya yeterli olmalıdır.
  • Gerektiğinde, her zaman küçük dozlarda doğal gübre kullanmak mümkündür.

7. Krizantem/Kasımpatı

Krizantem
Bu çiçekleri mükemmel halde tutmak için onlara iyi bir sulama sağlamak ve periyodik olarak gübrelemek çok önemlidir.

Bu, biraz daha kontrolsüz bir şekilde büyüdüğü için yukarıda belirtilen türlerin çoğundan daha fazla bakım gerektiren bir bitkidir ve bu nedenle düzenli budamaya ihtiyaç duymaktadır.

Bakımı için gerekenler

Tam güneş altında ekilmesi tavsiye edilmektedir.

  • Sulama, aşırı sulamaya kaçmadan bol miktarda olmalıdır.
  • Sağlıklı gelişmesi için periyodik gübrelemeye (yazın olmasa da) ihtiyacı vardır.
  • Bitkinin solmasını önlemek için düzenli budama yapılmalıdır.

8. Koyun gözü

Bu tür bir papatya (Bellis perennis) hassastır ve bakımı kız kardeşlerininkinden biraz farklıdır. Genellikle çayırlarda doğal ve vahşi bir şekilde bulunan bir çeşittir.

Bakımı için gerekenler

  • Bu çiçekler yarı gölgeyi tercih ederler.
  • Özellikle sıcak aylarda sulama bol olmalıdır. Sonbahar ve kış aylarında ise sulama aralıklı olarak yapılmalıdır.
  • Bitkiye ciddi şekilde zarar verebileceği için, bitkiyi rüzgardan korumak çok önemlidir.

Bu yazıda yer alan papatyalar, piyasada evinizi dekore etmek için bulabileceğiniz papatya türlerinden sadece birkaçı. Öyleyse neden papatya ekip bu güzel çiçeklerin tadını çıkarmayalım? Uzun süre ve bol miktarda çiçek açmaya yönelik ipuçlarımızı dikkate almayı unutmayınız!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.