Saçlarınız Neden Dökülüyor, Öğrenin
Erkeklerde daha yaygın olmasına rağmen, kadınlar da saç dökülmesinden yakınmaktadırlar. Bu probleme, saçların incelmesi durumu da eşlik eder. Peki sizin saçlarınız neden dökülüyor?
Bu durum, onu yaşayan kişilerde yüksek oranda strese sebep olabilir, özellikle durumun geçici mi (vitamin eksikliği kaynaklı gibi mesela) yoksa daha ciddi bir durum mu (bir sağlık sorunu kaynaklı) olduğu bilinmediğinde. Takip eden yazıda, saç dökülmesinin muhtemel sebeplerini açıklayacağız.
Fiziksel Zorlanma
Herhangi bir fiziksel durum veya bir travma (ameliyat, trafik kazası, ciddi hastalıklar veya sadece grip) geçici saç dökülmesine sebep olabilir.
Saçlarınız, uzama ve dökülme olarak, normal bir yaşam döngüsüne programlanmışlardır. Vücudunuz, herhangi bir travma yaşadığında, bu döngü bozulur ve saçlarınız henüz vakti gelmemişken dökülmeye başlayabilir. Neyse ki, iyileştiğinizde saçlarınız normal döngüsüne döner.
Hamilelik
Hamilelik, bir diğer fiziksel zorlanma durumudur ancak burada hormonlar da belirli bir rol oynarlar. Bu örnekte saç dökülmesi hamileliğin erken evrelerinde başlayabilir ancak doğumdan önceki son haftalarda daha kötü bir hal alması mümkündür.
Bazı kadınlar, tüm hamileliklerini, böyle bir problem yaşamadan geçirebilirler ancak siz böyle bir problem yaşıyorsanız endişe etmemelisiniz. Doğumdan birkaç ay sonra, saçlarınız eski haline geri döneceklerdir.
Fazla A Vitamini
A vitamini açısından zengin besinlerin fazlaca tüketilmesi veya ilave aşırı vitamin alımı, saç dökülmesi problemini teşvik edebilir. Unutmayın ki, yetişkinler için önerilen günlük A vitamini 5.000 IU olarak belirtilmektedir ve sadece ilave vitaminler yalnız başlarına 2.500 ile 10.000 IU arası olmaktadır.
Ayrıca okumanızı tavsiye ederiz: Saç Dökülmesi Problemini Engelleyici 7 Besin
Bu vitamini ölçülü şekilde tükettiğinizden emin olun. Birkaç hafta sonrasında saçlarınızın eskiye döndüğünü gözlemleyebilirsiniz.
Protein Eksikliği
Beslenme diyetinizde yeterli miktarda protein almıyorsanız; vücudunuz, harcadıklarının hesabını tutmaya başlar.Bu noktada vücudunuzun alacağı tedbirlerden biri de saç uzamasını durdurmak olacaktır. Buradaki problem aslında saç dökülmesi değil, saçların normal şekilde uzamamasıdır; ancak her iki durum da aynı sonucu verir.
Her gün bir miktar saç kaybetmek normaldir, unutmayın, ancak bu durumu genellikle farketmezsiniz çünkü yerine hemen yenileri çıkmaktadır. Protein eksikliğiniz olduğunda ise, bu durum bu şekilde ilerlemez, yeni saç oluşumu durur.
Bu problemi çözebilmek için, beslenme diyetinize daha fazla balık, et veya yumurta ekleyin. Eğer vejetaryen iseniz, daha fazla bitkisel protein, vitamin ve mineral desteği almayı deneyin.
Kalıtsal Kellik
Bu durum, erkeklerde daha sık görülse de kadınlarda da görülebilir. Bu problemi yaşayan genç kadınlar vardır ve bu gerçekten de kabus gibi bir durumdur. Çünkü durumun, genetik bir arkaplanı olabilir ve ancak bir profesyonel tarafından tedavi edilebilir. Dolayısı ile, doktorunuzla muhtemel sebepleri hakkında mutlaka görüşmelisiniz.
Saç dökülmesini önemli ölçüde azaltan, geciktiren veya engelleyen kremler veya ağız yolu ile alınan ilaçlar mevcuttur. En kötü ihtimalle saç nakli ihtimalini değerlendirebilirsiniz.
Kadınsal Hormonlar
Hamilelik süresince saç dökülmesine neden olan hormonlar gibi, doğum kontrol ilaçları da benzer durumlara sebep olabilirler. Doğum kontrol hapı kullanmıyor olsanız veya menopoz durumunda olmasanız dahi, saç dökülmesi problemini yaşayabilirsiniz.
Herhangi bir zamanda, vücuttaki erkek hormonları aktif hale gelerek saç köklerinin incelmesine ve saçların daha kolay dökülmesine sebep olabilir.
Eğer problem doğum kontrol ilaçları ise, jinekoloğunuz ile kullanabileceğiniz başka alternatifleri görüşün. Benzer şekilde, eğer menapoz sebebi ile saçlarınız dökülüyorsa, doktorunuz size uygulayabileceğiniz diğer alternatifleri önerebilir.
Duygusal Sıkıntılar
Duygusal dengenizi bozarak sizi üzen durumlar da saç dökülmesini arttırabilir. Karmaşık veya stresli bir durumdan geçiyorsanız, sizi sakinleştirebilecek aktiviteler bulmayı deneyin; aksi halde saçlarınız, uzama hızından daha hızlı şekilde dökülmeye başlayabilir. Yoga, yürüyüş, herhangi bir egzersiz çeşidi yapmayı veya bir terapist ile konuşmayı deneyin.
Anemi
20 ile 49 yaş arası her on kadından biri anemi veya demir eksikliği problemlerinden yakınmaktadır. Bu durum, daha ciddi problemlere yol açabileceği gibi, saç kaybına da yol açabilir. Doktorunuz, bu eksiklik durumunu analiz etmek için kan testi yapmalıdır. Bu sorun ile ilgili saç dökülmesine ilaveten gözlemleyeceğiniz diğer bazı semptomlar baş ağrısı, soluk cilt, soğuk eller ve yorgunluktur.
Aneminiz varsa, alabileceğiniz günlük takviyeler, genellikle problemi çözebilir.
Hipotiroid
Tiroid bezi normal şekilde çalışmadığında, hipotiroid isimli problemi yaşarız. Tiroid, boyunda yer alan küçük bir organdır ve metabolizma, büyüme ve diğer hayati fonksiyonlarla ilgili hormonları üretmekle görevlidir.
Tiroidin fonksiyonlarının bozulduğunun bir göstergesi de saç dökülmesidir. Durumu ancak bir doktor teşhis edebilir ve tiroid seviyelerinin normale dönebilmesine yardımcı olacak en uygun tedaviyi önerebilir.
Saç dökülmesi, bugünlerde birçok kadının başına dert olan bir durumdur ancak eğer sorunun sebebi bilinirse, kolaylıkla çözümlenebilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Strumia, R. (2016). Alopecia. In Dermatological Cryosurgery and Cryotherapy. https://doi.org/10.1007/978-1-4471-6765-5_63
- Kaufman, K. D. (2002). Androgens and alopecia. In Molecular and Cellular Endocrinology. https://doi.org/10.1016/S0303-7207(02)00372-6
- Gordon, K., & Tosti, A. (2011). Alopecia: evaluation and treatment. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology. https://doi.org/10.2147/ccid.s10182
- Hair loss: who gets and causes. American Academy of Dermatology. Recuperado el 6 de marzo de 2020.
- Phillips, T. G., Slomiany, W. P., & Allison, R. (2017). Hair Loss: Common Causes and Treatment. American Family Physician.
- Piérard-Franchimont, C., & Piérard, G. E. (2013). Alterations in hair follicle dynamics in women. In BioMed Research International. https://doi.org/10.1155/2013/957432