Sedef Hastalığı ve Önleme Yolları

Sedef hastalığını uzak tutmak adına, belirtileri hafifletmek için benimsemeniz gereken alışkanlıklar ile bu durumu neyin tetiklendiğini bilmek önemlidir. Bugün, bu cilt durumunun tedavisini optimize etmek için neler yapabileceğinizi söyleyeceğiz.
Sedef Hastalığı ve Önleme Yolları

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Sedef hastalığını uzak tutmaya çalışırken onun hakkında öncelikle bilmeniz gereken şey, bulaşıcı olmadığıdır. İnsanlar arasında bulaştırılamaz. Olabilecek en kötü şey, geliştikçe vücudunuzun diğer bölümlerine yayılabilmesidir. Bu nedenle, soru şudur:

Can sıkıcı ve çirkin sedef hastalığı salgınlarını nasıl önleyebilirsiniz?

Bu cilt hastalığı çok yaygın bir otoimmün hastalıktır. Kesin nedenleri bilinmemektedir.

Sedef hastalığı, cilt hücrelerinin aşırı üretimi ve birikimidir. Bu, birçok yerin yanısıra dirsekler, dizler, kafa derisi, hatta gözlerde bile gibi bazı bölgelerde kırmızı, kuru, kalın ve pul pul yamaların ortaya çıkmasına neden olur.

Sedef hastalığı semptomları, tedavi türüne ve alınan önlemlere bağlı olarak hafif veya şiddetli olabilir. Bu nedenle, bu hastalığı neyin tetikleyebileceğini ve durumu daha iyi hale getirmek için yaşam tarzınızı nasıl iyileştirebileceğinizi bilmelisiniz.

Sedef Hastalığı: Neden Olur?

sedef hastalığı olan insan
En yaygın şekliyle sedef hastalığı, ciltte kaşıntı ve rahatsızlığa neden olan kalın, kırmızımsı lekeler şeklinde kendini gösterir.

Sedef hastalığı her insan için farklı şekillerde kendini gösterir. Her şey sedef tipine ve etkilenen kişinin bağışıklık tepkisine bağlıdır. Plak sedef hastalığı en sık görülen tiptir. Genellikle kuruluk, kızarıklık, kaşıntı ve hatta bazen ağrı eşlik eden kalın, parlak pul pul cilt lekeleri olarak görünür.

Ulusal Sedef Hastalığı Vakfı‘na göre, hafif vakalar vücudun%3’ünü kaplayan yamalar şeklinde kendini gösterir. Buna karşılık, bu durumun en ağır vakaları cildin % 10’una kadar etkileyebilir.

Kesin nedenleri bilinmemekle birlikte, çoğu durumda ortak olarak iki önemli faktör vardır: genetik ve bağışıklık sistemi. Ayrıca, derinin görünümünü veya kötüleşmesini etkileyebilecek bazı çevresel ve yaşam tarzı bileşenleri de vardır. Bazılarının kaçınılması zor olsa da, komplikasyon riskini azaltmak için bazı bileşenler azaltılabilir.

En yaygın olanları:

  • Vücudun herhangi bir bölümündeki enfeksiyonlar
  • Sigara tüketimi
  • Kesik veya yanıklar
  • Stresli durumlara sürekli maruz kalma
  • İklimden veya yapay ısıtmalı bir odada olmaktan ötürü kuru hava.
  • Çok miktarda alkol alımı
  • Bazı ilaçların tüketimi (lityum veya yüksek tansiyon için ilaçlar gibi)
  • D vitamini eksikliği olması
  • Aşırı kilo veya obezite.

Sedef Hastalığını Önlemek İçin İpuçları

Belli nedenlerden ötürü, sedef hastalığının özellikle vücudunuzun diğer bölümlerine yayılmasından uzak tutulması, yaşam tarzınızı iyileştirmekten geçer. Bu, tetikleyicilerin olasılığını azaltmanıza ve bu nedenle tıbbi tedaviyi tamamlamanıza olanak sağlar.

1. Sağlıklı Bir Beslenme

salata yiyen kadın
Gıda, sedef hastalığının kontrolünde önemli bir rol oynar.

Sağlıklı bir diyetin sürdürülmesi, sedef salgınlarının önlenmesi veya daha da kötüleşmemesi için uymanız gereken temel alışkanlıklardan biridir. Bu rahatsızlığı olan kişilerin yeme alışkanlıklarını düzeltmeleri esastır.

Alkol çok büyük bir tetikleyicidir, bu yüzden ya tamamen ondan kaçınmalı ya da tüketimini minimumda tutmalısınız. Ayrıca, glüteni ve tahrişe neden olabilecek diğer yiyecekleri azaltın.

Bunun yerine, omega 3, D vitamini ve antioksidanlar açısından zengin gıda alımınızı artırın. Örneğin, sebzeler, meyveler ve balık yağı bunları temsil eder.

Bununla birlikte, doktorunuzla beraber bir plan hazırlamak en iyisidir. Beslenme ihtiyaçları kişiden kişiye değişir.

2. Sigara içmek kesinlikle sedef hastalığını uzak tutmaya yardımcı olmaz

Tütün sedef hastalığı olan hastalar için alkol kadar zararlıdır. Aslında, tüketimi bu durumun ortaya çıkışının ana nedenlerinden biri olarak sınıflandırılır.

Bu nedenle, sigara içiyorsanız ve bu durumu iyileştirmek istiyorsanız, bırakın veya en aza indirin. Sigarayı bırakmanıza yardım edecek birçok strateji vardır.

3. Cildinizi koruyun

elinde sedef hastalığı olan insan

Sedef hastalığının önlenmesinde cilt bakımı çok önemli bir rol oynar. Hastalık sağlığınızı doğrudan etkilediğinden, çevresel faktörlerden korumak için alışkanlıklar güçlendirilmelidir.

Güneş yanığı, kirlilik ve kesik belirtilerinizi kötüleştirir. Bu nedenle, şunu hatırlamanız gerekir:

  • Her gün cildinize güneş koruyucu uygulayın. Alerjiye neden olmayacak yumuşak formüller kullanın.
  • Hassas ciltler için bir krem kullanarak cildinizi nemlendirin. Ek olarak, gün boyunca bol miktarda sıvı tüketin.
  • Ayrıca, kesik veya çiziklere karşı dikkatli olun ve hızlı iyileşme için onlara uygun tedaviyi sağlayın. Bu amaçla%100 saf ham bal uygulamak için harika bir maddedir.
  • Mümkünse, evinize veya ofisinize ya da çok fazla zaman harcadığınız yere bir nem makinası takın. Kuruluğu en aza indirecektir.
  • Parfüm veya başka sert kimyasal maddeler kullanmaktan kaçının.
  • Son olarak ise, sıcak duş almamaya çalışın.

4. Stresinizi Yöneterek Sedef Hastalığını Uzak Tutun

Stresli hissettiğinizde sedef hastalığının kötüleşmesi çok yaygındır. Ayrıca, sedef hastalığı belirtileri kötüleştiğinde veya düzelmediği zaman stresli hissetmek de normaldir. Bununla birlikte, stresinizi kontrol altında tutmanız önemlidir, çünkü bu durum üzerinde olumsuz etkileri vardır.

Stresinizi azaltmak için aşağıdakileri deneyin:

  • İş yerinde esnek bir program yapın.
  • Zevkli aktivitelere zaman ayırın.
  • Aileniz ve arkadaşlarınızla zaman geçirin.
  • Vücudunuzu diyet ve egzersizle sağlıklı tutun.
  • Son olarak, nefes egzersizleri içeren bir rahatlama rutini uygulayın. Yoga ve meditasyon bunun için mükemmeldir. Ancak, birçok farklı seçenek daha vardır.

5. İyi uyuyun

gece uykusu

Kesintisiz olarak günde en az 7 – 8 saat uyumalısınız. Bu bu hastalığı önleme konusunda harikalar yaratacaktır.

Uygun bir uyku programına uymak bağışıklık sisteminizi güçlendirecek, stresi hafifletecek ve en uygun kilonuzu korumanıza yardımcı olacaktır. Bunların hepsi bir arada, sedef hastalığını uzak tutmaya gelince oldukça olumlu bir etkiye sahiptir.

Ancak, sedef hastalığının semptomlarının aslında uyku bozukluklarına yol açabileceğini göz ardı etmeyelim. Bu nedenle, geceleri uygun kıyafetler giymek gibi basit stratejiler benimseyin. Odanızda rahat bir ortam tasarlayın ve bulunduğunuz yerde bilgisayar, cep telefonu vb. gibi rahatsız edici unsurların kullanılmasından kaçının.

Yukarıdaki önerilerin tümü ile bu hastalığı uzak tutun. Ek olarak, durumunuzu değerlendirmek ve tedavisi konusunda sahip olabileceğiniz diğer seçenekleri öğrenmek için düzenli tıbbi kontroller talep edin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Afifi, L., Danesh, M. J., Lee, K. M., Beroukhim, K., Farahnik, B., Ahn, R. S., … Liao, W. (2017). Dietary Behaviors in Psoriasis: Patient-Reported Outcomes from a U.S. National Survey. Dermatology and Therapy. https://doi.org/10.1007/s13555-017-0183-4
  • Armstrong, A. W., Harskamp, C. T., Dhillon, J. S., & Armstrong, E. J. (2014). Psoriasis and smoking: A systematic review and meta-analysis. British Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/bjd.12670
  • Chapman, A., & El Miedany, Y. (2017). Psoriasis. In Comorbidity in Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1007/978-3-319-59963-2_4
  • Menter, A., Gottlieb, A., Feldman, S. R., Van Voorhees, A. S., Leonardi, C. L., Gordon, K. B., … Bhushan, R. (2008). Guidelines of care for the management of psoriasis and psoriatic arthritis. Section 1. Overview of psoriasis and guidelines of care for the treatment of psoriasis with biologics. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2008.02.039
  • Basavaraj, K. H., Navya, M. A., & Rashmi, R. (2011). Stress and quality of life in psoriasis: An update. International Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1365-4632.2010.04844.x
  • Gupta, M. A., Simpson, F. C., & Gupta, A. K. (2016). Psoriasis and sleep disorders: A systematic review. Sleep Medicine Reviews. https://doi.org/10.1016/j.smrv.2015.09.003

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.