Şeffaf Plak İle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey

Şeffaf plaklar, yenilikçi ortodontik cihazlardır. Geleneksel tellerden daha estetik göründükleri için oldukça çekicidirler. Bu yazıda şeffaf plaklar ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi bulacaksınız! 
Şeffaf Plak İle İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey

Tarafından yazılmıştır Ana María Fuentes Turrión

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Şeffaf plak, dişinizi düzeltmek için kullanılan şeffaf diş tellerinden oluşan ortodontik bir cihazdır. Genellikle dişin tamamını kaplayan geleneksel diş tellerinden daha estetik göründükleri için çok yenilikçi ve çekicidirler.

Peki, şeffaf plak tam olarak nedir? Avantajları nelerdir? Yazımızda bulacaksınız!

Ortodonti nedir?

Ortodonti, ağzımızın ve dişlerimizin anormal boyda, pozisyonda veya şekilde olmasını önlemek ve iyileştirmek üzerine çalışılan bir diş hekimliği dalıdır.

Ağız sağlığını en iyi hale getirmek ve gülümseme ile doğru diş sıralaması arasındaki uyumu sağlamak için bu değişiklikleri düzeltmeyi amaçlar.

Ortodontistler, dişleri düzeltmek için genellikle farklı cihazlara başvururlar. En çok kullanılan cihazlar diş telleridir. Diş telleri, diş hekimlerinin dişlerin pozisyonunu düzeltmek amacıyla dişlere taktıkları metalik veya seramik yapılardır.

Ortodontistler bunların üzerine farklı kalınlıklarda farklı türlerde ortodontik kemerler yerleştirebilirler. Bu kemerler, dişler tellerle sürtünme kuvveti yarattığında, hastaların dişlerini oynatabilmelerini sağlar.

Bilimdeki ilerlemeler sayesinde ortodonti uzun bir yol kat etmiştir ve bu hareketleri dişe yerleştirilen görünmez plaklarla sağlamayı başarmıştır. Pratikte şeffaf plakların fark edilmesi güçtür.

diş hekimi koltuğunda mutlu kadın

Ortodonti, maksilladaki yapı bozukluklarını düzeltmeye yardımcı olan bir tedavidir.

Şeffaf plak nedir?.

Şeffaf plak, görünmez tellerin kullanıldığı bir ortodontik tedavidir. Bu tedaviyi planlamak için ortodontistin hastanın dişlerinin kalıbını, dişin 3 boyutlu temsilini, halihazırdaki diş pozisyonlarıyla istenen pozisyonların bilgisayarlaştırılmış modelini hazırlaması gerekir.

Şeffaf plak, 0.5 mm kalınlığındaki kalın termoplastik malzemeden yapılır. Bu da neredeyse fark edilmeyecekleri anlamına gelir. Ortodontistler, dişlerin hareket etmesini desteklemek için, şeffaf plağın yanı sıra dişlere gece plağı adı verilen küçük şeffaf toplar da takabilirler.

Gece plağı, şeffaf plağın, planlanan hareketleri yapabilmesine yardımcı olur. 10 – 15 gün içinde diğer plakların yerine geçmeleri gerekecektir. Ayrıca tedavi, her hasta için gereken düzeltme derecesine bağlı olarak, 4 ay ile 2 yıl arası sürebilir.

Bu ortodontik tedavi türünün tüm sorunları çözmeyeceğini bilmek önemlidir. Küçük ayarlamalar, rotasyon düzeltmesi v.b. şeyler için önerilir. Ortodontistler, çok fazla düzeltme gerektiren dişlere sahip olan kişilere geleneksel telleri önerirler.

Şeffaf plağın avantajları

  • Estetik bir tedavidir.
  • Geleneksel tellerin ve ortodontik kemerlerin yol açabileceği sürtünme, yaralanma veya acı hissi gibi şeylerden kaçınılmasını sağlarlar. Bu nedenle hastalar açısından daha rahat bir tedavidir.
  • Hijyen açısından daha iyidir. Hastalar dişlerini fırçalamadan önce şeffaf plağı çıkarmak zorundadırlar. Böylece dişlerini tel kullanmıyormuş gibi normal bir şekilde fırçalayabilirler.
  • Geleneksel tellerle diş fırçalamak daha zordur. Diş etlerinin yakınında, jinjivite veya sıklıkla diş eti enflamasyonuna yol açacak şekilde plak birikmesine neden olabilir.
  • Diş hekimleri, şeffaf plağı, hastanın dişinin kalıbını kullanarak hazırlarlar. Bu da tedavinin tamamen kişiselleştirilmiş olduğu anlamına gelir.
  • Hijyen açısından daha iyi olması sayesinde hastalarda çürük, jinjivit ve lekelenme olma riski azalır.
  • Küçük düzeltmelerde şeffaf plaklarla geleneksel teller aynı sonucu verir. Hatta bazı durumlarda, şeffaf plak, geleneksel tellere göre çok daha hızlı sonuç verebilir.
şeffaf plak takılan ağız

Şeffaf plak, geleneksel tellere göre daha estetik bir tedavi olmasıyla dikkat çeker.

Şeffaf plağın dezavantajları

  • İstenen etkiyi yaratmak için hastaların günde en az 20 saat şeffaf plağı takıyor olmaları gerekir. Yalnızca yemek yemeden ve diş fırçalamadan önce çıkarabilirler.
  • Hasta umursamazlığı nedeniyle şeffaf plağı takmayı ihmal ettiğinde tedavi daha uzun sürebilir. Hatta bu, dişlerin durumunun daha da kötüye gitmesine neden olabilir.
  • Diş gıcırdatma sorunu olan hastalar şeffaf plağı çok daha fazla aşındırırlar. Bu da onların daha sık değiştirilmesi gerekeceği anlamına gelir.
  • Şeffaf plak, geleneksel telden daha pahalıdır.

Bu tedavi hem çocuklar hem de yetişkinler için uygundur. Ortodontinin diğer ağız patolojilerine göre ikincil bir tedavi olduğunu hiçbir zaman unutmamalısınız. Bu, öncelikle dolguları, diş temizletmeyi, kanal tedavisini ve diğer ağız sağlığı sorunlarını halletmeniz gerektiği anlamını taşır.

Sonuç

Şeffaf plak, yenilikçi bir ortodontik tedavidir. Hem hastaların istenen sonuca kavuşmasını sağlar hem de estetik ve rahatlık açısından gelişmişliği garanti eder.

Ortodontistler, 3 boyutlu yazılımla tedaviyi öngörerek, çok daha isabetli bir tedavi uygulayabilirler. Çünkü 3 boyutlu yazılım hastanın geçirdiği değişimi çok daha fazla kontrol edebilmelerini sağlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Anbuselvan GJ, Karthi M, Raja S, Prabhakar K, Mahabob MB. Advancement of orthodontic and craniofacial research sites in the last three decades. J Pharm Bioallied Sci. 2012;4(Suppl 2):S283–S284. doi:10.4103/0975-7406.100273
  • Kumar, K., Bhardwaj, S., & Garg, V. (2018). Invisalign: A Transparent Braces. Journal of Advanced Medical and Dental Sciences Research. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.21276/jamdsr
  • AH Ali, S. A., & Miethke, H. R. (2017). Invisalign®, an innovative invisible orthodontic appliance to correct malocclusions: advantages and limitations. Dental Update. https://doi.org/10.12968/denu.2012.39.4.254
  • Malik, O. H., McMullin, A., & Waring, D. T. (2013). Invisible orthodontics part 1: invisalign. Dental Update.
  • McMullin, A., Waring, D. T., & Malik, O. H. (2017). Invisible orthodontics part 2: lingual appliance treatment. Dental Update. https://doi.org/10.12968/denu.2013.40.5.391
  • Waring, D. T., McMullin, A., & Malik, O. H. (2017). Invisible orthodontics part 3: aesthetic orthodontic brackets. Dental Update. https://doi.org/10.12968/denu.2013.40.7.555

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.