Servikal Yetmezlik: Belirtileri ve Komplikasyonları

Servikal yetmezlik, özellikle yeni anneler için teşhis edilmesi zor bir durumdur. Düzenli doğum öncesi kontroller yaptırmak ve tüm semptomları doktorunuza bildirmek en iyisidir.
Servikal Yetmezlik: Belirtileri ve Komplikasyonları
Leidy Mora Molina

Yazan ve doğrulayan hemşire Leidy Mora Molina.

Son Güncelleme: 28 Temmuz, 2022

Servikal yetmezlik, yetersiz serviks olarak da bilinir. Rahim ağzı (serviks) hamilelik sırasında çok erken genişlediğinde, genellikle başka semptomlar olmadan ortaya çıkar. Bu, erken doğuma veya düşük yapmaya yol açabilir.

Normalde, serviks, kasılmalara yanıt olarak yalnızca doğum başladığında genişler. Ancak, servikal yetmezlik varsa bu genişleme gebeliğin ikinci trimesterinde (ikinci üç aylık evresinde) ağrı veya kasılma olmadan gerçekleşir.

Bu anormallik yalnızca bir kadın hamile olduğunda tespit edilebilir. Aksi takdirde kadının rahmi normal görünür. Bir kadın daha önceki bir gebelikte servikal yetmezlik yaşadıysa, diğer gebeliklerde de aynı durumun ortaya çıkması olasıdır.

Servikal yetmezliğin yaygın belirtileri

karnı ağrıyan kadın
Rahim ağzı yetmezliği erken gebelikte herhangi bir belirtiye neden olmaz.

Sadece bazı kadınlarda, gebeliğin 14 ila 20. haftalarında hafif kanama olur. Böyle bir kanama birkaç gün veya birkaç hafta sürebilir.

Ayrıca, bazı kadınlar hamileliğin ikinci üç aylık döneminde aşağıdakiler gibi rahatsızlık yaşababilir:

  • Vajinal akıntıdaki değişiklikler
  • Pelviste baskı hissi
  • Garip hissettiren sırt ağrısı
  • Hafif karın krampları

Nedenleri

Bilim, servikal yetmezliğin spesifik nedenini belirlemeyi daha başaramadı. Bununla birlikte, uzmanlar servikal yetmezlik riskini artıran bazı faktörleri tespit edebildiler. Bu faktörlerin en önemlileri şunlardır:

  • Çoğul gebelikler. Aynı anda birden fazla bebek taşıyan kadınlarda servikal yetmezlik daha sık görülür.
  • Daha önceki bir doğumda servikal yırtık geçirmiş olmak.
  • LEEP’in tarihi. Bu, rahim kanserini önlemek için yapılan eksizyonel bir elektrocerrahi prosedürüdür.
  • Doğuştan bağ dokusu bozukluğu. Bu, Ehlers-Danlos sendromu gibi doğumda mevcut olan çeşitli uterus anormalliklerini içerir.
  • Konjenital uterus kusurları. Bunlar doğumda mevcuttur ve rahimde bir anormallik olduğu anlamına gelir.
  • Rahim ağzında yaralanma veya travma.
  • Dietilstilbestrol’e maruz kalmak. Bu hormonal bir ilaçtır. Bir kadının annesi bu ilacı hamileyken almışsa servikal ,yetmezlik riskini artırır.

Özellikle dördüncü aydan önce düşük yapmış olan kadınlarda servikal yetmezlik riski artar.

Servikal yetmezlik teşhisi

Özellikle de ilk gebelikte servikal yetmezlik tanısı zordur. Bu nedenle, sağlık hizmeti sağlayıcısı bu anormallikten şüphelenirse, bunu doğrulamak için bazı testler ve prosedürler isteyebilir.

Olağan tanı testleri aşağıdaki gibidir:

  • Transvajinal ultrason. Bu test, rahim ağzının uzunluğunu ölçer ve zarların rahim ağzından dışarı çıkıp çıkmadığını belirler. Serviks 25 milimetreden daha küçükse, bu servikal yetmezliği doğrular.
  • Pelvik muayene. Bu, amniyotik kese ve fetal membranların yerinde olup olmadığını belirlemek için yapılan görsel ve manuel bir incelemedir.
  • Laboratuvar analizi. Doktorlar enfeksiyon şüphesi olduğunda test yapılmasını isterler. Bunu belirlemek için amniyotik sıvıdan bir örnek alınır ve mikroskop altında analiz edilir.

Mevcut servikal yetmezlik tedavileri

Servikal yetmezlik teşhisi doğrulandıktan sonra, ciddi sonuçlardan kaçınmak için uygulanabilecek tedaviler mevcuttur. Tüm tedavilerin amacı, doğumu mümkün olduğunca uzun süre geciktirmektir. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir.

Progesteron takviyesi

Hollanda’daki çeşitli tıp merkezleri ve üniversiteler tarafından yürütülen bir araştırma, bir kadının kısa serviksi olduğunda progesteron takviyesinin erken doğum ve düşük yapma riskini azalttığını göstermektedir. Kadınlar enjeksiyon veya vajinal fitil şeklinde progesteron alabilirler.

Servikal serklaj

Servikal serklaj, serviksin güçlü dikişlerle kapatıldığı cerrahi bir işlemdir. Bu serklaj, doğum yapmanın güvenli olduğu 36. ila 38. hafta arasında çıkarılır. 37. haftada, hamilelik tam dönem olarak kabul edilir. Doktorlar sütürleri bazen doğum sırasında çıkarırlar.

Arabin Pessary

Bu, doktorların rahim ağzını özel olarak tasarlanmış bir halka ile sardığı ve kapattığı bir işlemdir. Bu işlem ameliyat gerektirmez. Bu tekniğin, annenin “V” şeklinde bir serviksi olduğunda çok etkili olduğuna inanılmaktadır. Ancak, üzerinde yapılmış araştırmalar hala eksik.

Yatak istirahati

Yatak istirahati veya pelvik dinlenmenin doğumu geciktirmek için etkili bir yöntem olduğu kanıtlanmıştır. Bu tür yatak istirahati kısmi veya tam olabilir. Bazı durumlarda anne sadece yemek yemek için kalkıp tuvalete gidebilir. Bu çok rahatsız edici olsa da, basit ve kanıtlanmış bir yöntemdir.

Risk faktörleri ve komplikasyonlar

maket üzerinde yumurtalık anlatımı yapan doktor
Servikal travma, servikal yetmezlik için ana risk faktörlerinden biridir.

Bu vakalarda en belirgin risk faktörü servikal travmadır. Bölgede herhangi bir zedelenme olduysa veya ameliyat yapıldıysa, servikal yetmezlik olasılığı artar.

Daha önce belirttiğimiz gibi, diğer risk faktörleri doğuştan gelen problemler, bağ dokusu hastalıkları ve dietilstilbestrol ilacına maruz kalmadır. Bununla birlikte, bu durumla hastaneye başvuran kadınların çoğunun bilinen hiçbir risk faktörü yoktur.

Uzmanlar, Afrika-Amerikalı kadınların bu sorunu yaşama riskinin biraz daha yüksek olduğunu belirtmektedir. Komplikasyonlara gelince, en belirgin ve ciddi olanı erken doğum veya düşük yapma olasılığıdır.

Periyodik doğum öncesi tarama çok önemli

Bir kadının hamile olmadığı sürece servikal yetmezliği olup olmadığını bilmenin bir yolu yoktur. Bu, bu hastalığın erken teşhisi ve tedavisi için büyük bir zorluk yaratmaktadır.

Sürekli ve verimli doğum öncesi bakımı sürdürmek çok önemlidir. Herhangi bir semptom, ciddi görünmese bile doktora bildirilmelidir.

Ayrıca, olabilecek herhangi bir sorunuz hakkında doktorunuzla konuşmanız da önemlidir. Bu şekilde komplikasyon riski azaltabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Serrano, M. D., Ripollés, T., Martínez-Pérez, M. J., & Picó, S. D. (2004). Utilidad de la ecografía transvaginal en patología no ginecológica. Radiología, 46(3), 167-174.
  • Van Os, MA, van der Ven, JA, Kleinrouweler, CE, Pajkrt, E., de Miranda, E., van Wassenaer, A., Porath, M., Bossuyt, PM, Bloemenkamp, ​​KW, Willekes, C., Woiski, M., Oudijk, MA, Bilardo, KM, Sikkema, MJ, Duvekot, JJ, Veersema, D., Laudy, J., Kuiper, P., de Groot, CJ, Mol, BW,… Haak, MC ( 2011). Prevención del parto prematuro con progesterona: costos y efectos de la detección de mujeres de bajo riesgo con un embarazo único para una longitud cervical corta, el estudio Triple P. Embarazo y parto de BMC, 11 , 77. https://doi.org/10.1186/1471-2393-11-77.
  • Díaz, F. J. C. (2004). Insuficiencia cervical como causa de perdida gestacional recurrente. Revista de Especialidades Médico-Quirúrgicas, 9(2), 17-22.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.