Silika Jelin Daha Önce Duymadığınız Kullanım Şekilleri
Birisi silika jel dediğinde hemen neyden bahsettiğini tam olarak anlamayabilirsiniz. Silika jel dediğimizde içinde küçük sert toplar olan o selüloz poşetlerden bahsediyoruz.
Genelde onları ayakkabı kutularının veya çantaların içinde buluruz. Bunun sebebi bu maddenin yoğun emici özellikleri olmasıdır. Hatta etraftaki nemi emebilen en etkili üründür.
Kristalimsi rengi ve görünümü olan kimyasal bir maddedir. Geçirgendir, hareketsizdir ve kokusuzdur. Suda veya herhangi bir sıvıda çözünmesi mümkün değildir.
Harika özellikler barındırır. Bu yüzden bu yazıda silika jelden evde nasıl yararlanabileceğinizi anlatacağız.
Silika jelin evde kullanımı
İçinde silika jel olan posetlerde kullanım talimatları yazmaz. Bu nedenle genellikle bu poşetler çöpe atılırlar.
Pakette yalnızca “silika jel” yazar. Hiçbir koşulda yenmemesi gereken bir üründür. Biz size bu harika küçük poşetlerden başka ne şekillerde yararlanabileceğinizi anlatmak istiyoruz.
Pası önlemek
Eğer traş bıçaklarınızı bu emici ürünün de bulunduğu bir çekmecede saklarsanız ömürlerini uzatabilirsiniz. Traş bıçağında kalan nem hemen kuruyacaktır ve böylece bıçakların paslanması engellenmiş olacaktır.
Aynı şekilde eğer aletlerinizin paslanmasını istemiyorsanız alet çantasının içine bir iki poşet silika jel atın. Böylece aletleriniz daha uzun süre paslanmadan durabilecektir.
Islanan akıllı telefonunuzu düzeltmek
Eğer şansınız yaver gitmediyse ve dikkatsizlik nedeniyle akıllı telefonunuz ıslandıysa nemi emmeleri için bu silika jel torbalarından faydalanabilirsiniz.
Hepimiz ıslanan cep telefonunun pirincin içine konduğunu biliyoruz. Ancak silika top poşeti çok daha iyi bir çözümdür ve daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.
Kağıdın ıslanmasını engellemek
Silika jelin bir diğer faydası da eski fotoğrafların zarar görmemelerine yardımcı olmasıdır. Eğer fotoğraflarınızın zamanla bozulmasından korkuyorsanız onları içinde birkaç poşet silika jelin bulunduğu bir kutuda saklamanızı tavsiye ediyoruz.
Silika jel, eski fotoğrafları olduğu kadar değerli dökümanları korumak için de faydalıdır.
Mantoları, valizleri ve sırt çantalarını kuru tutmak
Hayvanların derileri terler ve kürk mantolar özel ilgi isteyen hassas giysilerdir. Zarar görmelerini engellemek için mantoların ceplerine silika jel koyabilirsiniz.
Ayrıca onları spor salonuna giderken yanınıza aldığınız çantanın içine de koyabilirsiniz. Hem nemi hem de kötü kokuları emecektir.
Son olarak aylarca kapalı kalan valizler eskiyebilir, kötü kokabilir veya nemlenebilirler. Böyle bir sorununuz varsa bu küçük poşetleri valizlerin içine koyun. Hem yeni gibi hem de kuru kalmalarını garanti altına almış olursunuz.
Silika jelin diğer kullanım alanları
Yukarıda bahsettiğimiz kullanımlarına ek olarak, silika jel arabaların sisli ön camlarındaki nemi yok etme konusunda da iyidir. Arabanın ön kısmına koyduğunuz birkaç küçük poşet sayesinde ön camın kolay kolay sislenmediğini fark edeceksiniz.
Ayrıca tohumların içerdiği özellikleri korumalarına da yardımcı olur. Bahçe işleriyle uğraşmayı seviyorsanız ve çok sayıda tohum alıyorsanız, tohumları sakladığınız kutunun içine birkaç poşet silika jel koyabilirsiniz. Böylece ömürleri uzar ve bozulmazlar.
Elbette hayvan mamalarının saklandığı büyük kutulara da koyabilirsiniz. Eğer nemli bir bölgede yaşamıyorsanız mamanın bayatlaması gibi bir derdiniz olmayacaktır, zaten kuru kalacaklardır. Hayvana vermeden önce mamanın içinden poşeti çıkardığınızdan ve poşetin açılmadığından emin olun.
Gördüğünüz gibi bu tür poşetlerden pek çok farklı şekilde faydalanabilirsiniz. Eğer hızla nemlenebileceğini düşündüğünüz bir eşyanız, kıyafetiniz veya mobilyanız varsa, kuru kalmalarını sağlamak için onların yakınına bu silika jel poşetlerinden koyun.
Peki, ya siz? Siz silika jel poşetlerinden nasıl faydalanıyorsunuz?
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ruthruff, R. F., Booth, H. S., & Dolance, A. (2007). Silica Gel. In Inorganic Syntheses. https://doi.org/10.1002/9780470132333.ch26
- Gurav, J. L., Jung, I. K., Park, H. H., Kang, E. S., & Nadargi, D. Y. (2010). Silica aerogel: Synthesis and applications. Journal of Nanomaterials. https://doi.org/10.1155/2010/409310
- Weintraub, S. (2001). Demystifying Silica Gel. In 43rd Annual meeting AIG. https://doi.org/10.1073/pnas.0808981106