Şişkinliği Azaltmak için 11 Adım
Kiloya veya giysilerin boyutuna bakmaksızın, bazen en sevdiğimiz pantolonu veya eteği giyince karnımızın şişkinliği gözümüze çarpar ve bu yüzden giysilerimiz dar gelir ve biraz ağır görünürüz. Bu durum gaz, aşırı yeme veya belli bir hastalıktan kaynaklanır.
Ne olursa olsun, bundan kaçınmak isteriz. Ve olduğu zaman daha hafif hissetmek için hemen son bulmasını isteriz. Şişkinliği doğal olarak nasıl azaltacağınızı bilmek ister misiniz?
Daha az tuz alın
Aşırı tuz alımı sıvı tutulumuna sebep olur. Bu da kendimizi daha ağır hissetmemize ve karnımızdaki şişkinliğe sebep olur. Tatlandırıcı olarak, işlenmiş yiyeceklerde, soslarda veya her tür yiyecekte bulunan tuz vücudun ve sağlığın düşmanıdır.
Daha çok su için
Her gün belli oranda su içmek vücudu nemli tutar ve sıvı tutulumunu önler. Uzmanlar günde 2 litre su içmeyi önerir, çünkü bu ayrıca şişkinliğe sebep olan kabızlığı önler.
Yavaş yiyin
Yemek yerken acele etmemek, yavaşça yemek ve yiyecekleri iyi çiğnemek önemlidir. Bu iyi alışkanlık iyi sindirime yardımcı olur ve bunun sayesinde şişkinliği azaltırsınız. Dahası, yemeğini iyi çiğneyenler daha tatmin olmuş hisseder, bu da sürekli yemek yemek hissini ortadan kaldırır.
Gazlı içeceklerden uzak durun
Karbonlu gazlı içecekler vücutta gazın varlığını arttırır, şişkinliğe, gaz ve mide gazına yol açar.
Daha çok sebze meyve tüketin
Meyve ve sebzeler diyetimize ekleyebileceğimiz en sağlıklı yiyeceklerdir çünkü vitamin, mineral ve antioksidanlarla doludurlar. Bunlar vücudun düzgün işlemesi için gereklidir.
Bu tür gıdalar sindirimi arttırır, sıvı tutulumunu önler, yağları yakmaya yardımcı olur ve sinir bozucu mide şişkinliğini azaltır. Bunun için havuç, portakal, kavun ve şeftali gibi meyveler çok iyidir.
Gaz üreten gıdaları tüketmeyi azaltın
Bazı yiyecekler besin değeri yüksek olmasına rağmen gaz, şişkinlik ve mide gazına yol açarlar. Bunların arasında baklagiller, bezelye, mercimek, karnıbahar, brokoli, brüksel lahanası, lahana, soğan ve biber yer alır.
Ancak bunları tamamen bırakmanızı önermiyoruz çünkü hepsi sağlığa faydalıdır. Ama arada sırada şişkinliği veya şişkin bir karın göstermeyi istemediğiniz zaman tüketimini azaltabilirsiniz.
Kızarmış yiyeceklerden uzak durun
Kızarmış yiyecekler yavaş sindirilir ve karın bölgesinde sinir bozucu bir şişkinliğe sebep olur. İçeriklerindeki yüksek yağ ve sodyum oranı kilo almaya ve sıvı tutulumuna sebep olur.
Küçük porsiyonlar yiyin
Şişkinlikle savaşmak ve bundan kaçınmak için her öğünde küçük porsiyonlar yemenizi öneriyoruz, böylece daha kolay sindirirsiniz ve küçük porsiyonlar şişkinliğe yol açmaz.
Makul oranda lif tüketin
Lif iyi sindirim ve kabızlıktan kaçınmak için önerilen bir gıdadır. Uzmanlar lifli yiyecekler yemenin şişkinliği azalttığını, kilo vermeye ve tatmin olmaya yardımcı olduğunu söylüyor. Ama aşırı oranda lif tüketimi karında şişmeye yol açar.
Okumanızı öneririz: Sindirime İyi Gelen 3 Harika Çay
Fiziksel aktivite yapın
Egzersiz karın bölgesini çalıştırmanın ve genel olarak vücudu geliştirmenin en iyi yoludur. Fiziksel aktivite sindirimi geliştirir, kabızlığı azaltır, sıvı tutulumuyla savaşır, kilo vermeye yardımcı olur ve bizlere daha kaliteli bir yaşam kazandırır. Daha düz bir karına sahip olmak için karın bölgesine odaklı egzersizler yapın.
Şişkinliği azaltan meyve suları
Bazı doğal meyve suları şişkinliği ortadan kaldırmamıza yardımcı olabilir ve daha düz, sıkı ve çekici bir görünüme sahip olmamızı sağlayabilir.
Yeşil smoothie
Bu harika yeşil smoothie sindirime iyi gelir, atıkları vücuttan atarak daha düz bir karna ulaşmanızı sağlar.
Malzemeler
- 1 avokado
- Bir avuç ıspanak
- 1 olgun muz
- 1 bardak elma suyu
- Bal
Tüm malzemeleri bir kaç dakika karıştırın ve filtrelemeden tercihen boş mideye için.
Papaya suyu ve yulaf
Bu harika meyve suyu papaya, keten tohumu ve yulafın faydalarını birleştirir. Özellikleriyle sindirim işlevini arttırır ve sinir bozucu şişkinliği azaltırlar.
Malzemeler
- 1 bardak doğranmış papaya
- 1 yemek kaşığı keten tohumu
- 2 bardak su
- 2 yemek kaşığı çiğ yulaf
Tüm malzemeleri bir kaç dakika karıştırın ve filtrelemeden tercihen boş mideye için.
İlginizi çekebilir ...Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Chen, L., Pu, Y., Xu, Y., et al. (2022). Anti-diabetic and Anti-obesity: Efficacy Evaluation and Exploitation of Polyphenols in Fruits and Vegetables. Food Research International, 157. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35761524/
- Flack, K. D., Hays, H. M., Moreland, J., et al. (2020). Exercise for weight loss: Further evaluating energy compensation with exercise. Medicine and science in sports and exercise, 52(11),2466-2475.. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33064415/
- Fu, M. R., Li, Y., Conway, C., et al. (2022). The Effects of Exercise-Based Interventions on Fluid Overload Symptoms in Patients with Heart Failure: A Systematic Review and Meta-Analysis. Biomedicines, 10(5), 1-17. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9138396/#:~:text=Exercise%20can%20help%20the%20lymphatic,symptoms%20due%20to%20fluid%20overload.
- Grillo, A., Salvi, L., Coruzzi, P., et al. (2019). Sodium intake and hypertension. Nutrients, 11(9), 1-16. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31438636/
- Jeong, J. N. (2018). Effect of pre-meal water consumption on energy intake and satiety in non-obese young adults. Clinical nutrition research, 7(4), 291-296. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30406058/
- Narain, A., Kwok, C. S. & Mamas, M. A. (2016). Soft drinks and sweetened beverages and the risk of cardiovascular disease and mortality: a systematic review and meta‐analysis. International journal of clinical practice, 70(10), 791-805. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27456347/
- Miquel, S., Azais, V., Burton, B., et al. (2015). Effects of chewing on appetite, food intake and gut hormones: A systematic review and meta-analysis. Physiology & behavior, 151(1), 88-96. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26188140/
- Mohammadbeigi, A., Asgarian, A., Moshir, E., et al. (2018). Fast food consumption and overweight/obesity prevalence in students and its association with general and abdominal obesity. Journal of preventive medicine and hygiene, 59(3), 236-240. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30397681/
- Parham, S., Kharazi, A. Z., Bakhsheshi, H., et al. (2020). Antioxidant, antimicrobial and antiviral properties of herbal materials. Antioxidants, 9(12), 1-36. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7767362/
- Slavin, J. L. (2005). Dietary fiber and body weight. Nutrition, 21(3), 411-418. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15797686/