Su Kefiri Nedir? Faydaları, Kullanım Alanları ve Bir Tarif

Su kefiri vücudunuzu korumanıza yardımcı olabilecek bir içecektir. Bu adım adım tarifi kaçırmayın!
Su Kefiri Nedir? Faydaları, Kullanım Alanları ve Bir Tarif

Tarafından yazılmıştır Antonella Grandinetti

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Son yıllarda sağlıklı ve dengeli beslenmek birçok insan için önemli hale gelmiştir. İnsanların beslenme ile ilgili konuştuklarını, ya da yediklerine dikkat ettiklerini duymak artık garip değildir. Hatta bu konuda konuşmak için yeni bir dizi kelimemiz bile var. Belki de insanların su kefiri hakkında konuştuklarını duymuş olabilirsiniz, ancak bunun ne olduğunu biliyor musunuz?

Bu yazımızda size su kefiri hakkında, kullanım alanları ve faydalarından tutun da bunu evinizin rahatlığında nasıl hazırlayabileceğinize kadar bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız! Kaçırmayın!

Su Kefiri Nedir?

Hindistan cevizi suyu ile yapılmış su kefiri kavanozları.
Su kefiri bakteriyel fermentasyon için bir kültür yaratılarak hazırlanır.

Bu, mikrobiyal kültürler ile fermente edilen bir içecektir, bu mikroplar ayrıca SCOBY (Simbiyotik Bakteri ve Maya Kolonisi) olarak da bilinir. Bu, laktik ve asetik bakteriler, mayalar ve mikroorganizmalardan oluşan bir kolonidir ve süt ya da su üzerinde – süt kefiri mi yoksa su kefiri mi yapmak istediğinize bağlı olarak – simbiyotik olarak çalışarak fermente bir içecek elde ederler.

Kefirin suyu fermente edebilmesi için suyun içerisinde suyu mikrobiyal kültürlerinizin gelişmesi için uygun bir ortama çevirecek bazı besinleri çözmeniz gerekir. Size bu içeceği evde nasıl hazırlayabileceğinizi gösterirken bu besinler hakkında daha fazla konuşacağız.

Su Kefiri – Faydaları ve Kullanım Alanları

Şüphesiz ki kendinize su kefiri içmenin neden iyi olduğunu soruyorsunuz. Size bunun ana faydalarını ve kullanım alanlarını anlatmak üzereyiz:

1. Probiyotik

Probiyotik tüketen bir kadın.
Yoğurt gibi kefir ve diğer fermente ürünler harika probiyotiklerdir.

Tıpkı sütten yapılan kefir ve yoğurt gibi su kefiri de metabolik işlevlerinizi iyileştiren canlı mikroorganizmalar içerir ve yavaş sindirim ile savaşmaya yardımcı olur. Bu fermente bir ürün olduğu için mikrobiyomunuza yararlı olan mikroorganizmalar ile doludur.

Bu yazımızı da okuyun: Probiyotikler Ne İşe Yarar?

2. Bağırsak Floranızı Geliştirin

Bağırsaklarınızdaki laktik bakteri sayısını arttırarak bağırsak floranızı iyileştirir ve vücudunuzun patojenlerden kurtulmasına yardım edersiniz. Bundan dolayı, daha iyi bir bağırsak sağlığının keyfini çıkarabilirsiniz.

3. Antibakteriyel Özellikler

Bazı çalışmalar Lactobacillus kefiri de aralarında olmak üzere kefir probiyotiklerinin vücuttaki farklı bakterilerin – Salmonella, E. coli, and Helicobacter pylory gibi – büyümesini engelleyebileceğine işaret etmektedir. Diğer yandan, kefirdeki “kefiran” karbonhidratı da ayrıca antibakteriyel özelliklere sahiptir.

4. Kolesterolünüzü Düşürebilir

Damarlardaki kolesterolü gösteren bir illüstrasyon.
Kefirin lipidik profili geliştirmesi üzerindeki etkiler şu an araştırılmaktadır.

Bunun hakkında an itibariyle çok fazla çalışma bulunmamaktadır, ancak bazı veriler bu içeceğin vücudunuzdaki kötü kolesterol seviyelerini düzeltmeye ya da kontrol etmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

5. Rehidrasyon

Su kefiri, izotonik bir içecektirbu da vücudunuzun su kaybını gidermek açısından mükemmel olduğu anlamına gelir. Buna ek olarak, kalori bakımından düşük olduğu için kilo verme planlarınıza da eklenebilir.

Su Kefiri Tarifi

Su kefiri ve süt kefiri mayası.
Kefir taneleri fermentasyon için laktik bakteri içerir.

Kefir tanecikleri lezzetsiz ve jelatin gibi, karnabahara benzeyen bir dokuya sahiptir. Süt kefiri tanecikleri beyazımsı, su kefiri tanecikleri ise transparandır.

İstediğiniz içeceği fermente etmek için doğru kültürü kullanmak adına farkı bilmeniz önemlidir. Hadi bu fermente içeceği nasıl hazırlayabileceğinize bir göz atalım:

Malzemeler

  • 1 litre maden suyu
  • 3 çorba kaşığı şeker kamışı şekeri
  • 1/2 limon (isteğe bağlı)
  • 3 tepeleme çorba kaşığı su kefiri taneciği

Mutfak Araçları

  • Büyük bir cam kap, geniş ağızlı ve plastik ya da cam kapaklı (metal olmamalı)
  • Tahta kaşık

Hazırlanışı

  1. Öncelikle, suyu cam kaba dökün.
  2. Sonrasında kefir taneciklerini, şekeri ve biraz tat istiyorsanız limon suyunu ekleyin.
  3. Tahta bir kaşıkla iyice karıştırın. Ayrıca kabı kapatıp sallayabilirsiniz de.
  4. Sonra, karışımın oda sıcaklığında iki ya da üç gün durmasına izin verin (15°C ila 30°C arasında). Fermentasyon süreci içerisinde kefir tanecikleri şekeri yiyecek ve organik asitler yaratacak, böylece suyu fermente edecek.
  5. İçeceğinizin ve faydalarının keyfini çıkarın!

Su Kefiri Hakkında Genel Bilgiler

  • Eğer iyi şişelerseniz, bu fermente içecek besinsel değerini bir yıl boyunca koruyabilir.
  • Açtıktan sonra içeceği buzdolabında saklamalısınız.
  • Süt içermediği için, laktoz intoleransı ve gıda alerjileri olan insanlar için mükemmeldir.

Gördüğünüz üzere, bunu yapmak çok kolaydır. Neden bunu yapmıyor ve besin değerinden yararlanmıyorsunuz? Kefir ve sağlığa yararları hakkında daha fazla bilgi almak için bir doktora danışın. Buna ek olarak, herhangi bir alerjiniz ya da problem teşkil edebilecek bir sağlık probleminiz olması ihtimaline karşın size önerilen kefir türünü bulmak için her zaman doktorunuza danışmanızı da tavsiye ediyoruz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Oak SJ., Jha R., The effects of probiotics in lactose intolerance: a systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr, 2019. 59 (11): 1675-1683.
  • Wischmeyer PE., McDonald D., Knight R., Role of microbiome, probiotics and dysbiosis therapy in critical illness. Curr Opin Crit Care, 2016. 22 (4): 347-53.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.