Tatilden Sonra Daha Sağlıklı Bir Hayata Başlayın

Tatillerden, bayramlardan ya da Yeni yıl kutlamalarından sonra çoğumuz daha sağlıklı bir yaşam için alışkanlıklarımızda değişiklik yapmaya çalışıyoruz. İşte birkaç tavsiye.
Tatilden Sonra Daha Sağlıklı Bir Hayata Başlayın
Anna Vilarrasa

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Anna Vilarrasa.

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2022

Bayramlar gelir ve genellikle bir anda biterler. Ancak, bu birkaç kısa gün, çoğu zaman her türlü kutlama ve etkinliğin gerçekleştiği bir dönemdir. Yeni yıl ise aynı zamanda acele, stres, bol yemek ve her zamanki rutinlerimizin kaybı ile karakterizedir. Ancak yılbaşının gelmesi, yaz tatilinin bitmesi veya bayramdan sonra daha sağlıklı bir yaşam için bir rota belirleyebiliriz.

Daha sağlıklı bir hayata başlamak için “Yeni Yıl Kararları” almak, yapabileceğimiz en iyi sağlık yatırımlarından biridir. Bazı alışkanlıklar ve rutinler, hem kısa hem de uzun vadede sağlığımızın çeşitli yönlerini iyileştirmemize yardımcı olabilir.

Sağlıklı yaşamanın faydaları

Sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarına sahip olmak, sağlık ve esenlik durumumuzda büyük bir fark yaratabilir. Onlara bağlı kalmak, daha uzun bir yaşam beklentisi anlamına gelir. Sadece bu değil, aynı zamanda fiziksel, psikolojik ve duygusal olarak daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olmamıza da yardımcı olur.

Bilimsel araştırmalar, sadece bu sağlıklı alışkanlıklardan birine doğru yapılan küçük değişikliklerin bile bize fayda sağladığını göstermiştir. İşte tatilden sonra daha sağlıklı bir yaşam sürmek için kazanabileceğiniz bazı alışkanlıklar:

Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin

Yemek yemek, üzerinde büyük ve önemli değişiklikler yapabileceğimiz ilk rutinlerden biridir. Ancak tatilden sonra “diyet yapmaya” gerek yoktur. Ayrıca aşırıya kaçarak almış olabileceğiniz kiloları vermenize veya vücudunuzu toksinlerden arındırmanıza da gerek yok.

Yeni yılla birlikte daha sağlıklı bir hayata başlamak için, sonsuza kadar sürdürebileceğiniz sağlıklı beslenme alışkanlıklarını benimsemek en iyisidir.

Sağlıklı bir diyetle kendimizi yetersiz beslenmenin her türlüsünden ve diyabet, kalp hastalığı, felç ve kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalıklardan koruyoruz.”

– Dünya Sağlık Örgütü

Bunu başarmak için şunları yapmak önemlidir:

  • Bitki bazlı yiyecekleri daha fazla tüketin: Bu, daha fazla sebze, meyve, kuruyemiş, baklagiller ve tamtahıllar yemek anlamına gelir.
  • Et ve sakatat alımınızı azaltın ve yumurta, baklagiller ve kuruyemiş tüketiminizi artırın: Ayrıca, tempeh veya tofu gibi başka bir bitkisel protein kaynağı deneyin.
  • Fazla şeker tüketiminden ve tatlılar, kurabiyeler, fast food yemekleri gibi gereksiz yiyeceklerden kaçının.
  • Mevsiminde olan ve yerel yiyecekleri tüketin.
  • Su için: Meyve suları, enerji içecekleri ve meşrubatlar bize su sağlamazlar.
meyve sebze

Aktif bir yaşam tarzı sürdürün

Bugün iyi bir sağlık durumunu korumak için fiziksel egzersizin gerekli olduğunu biliyoruz. Sağlıklı bir vücut ağırlığını korumamıza yardımcı olmasının yanı sıra, kardiyorespiratuar fonksiyonları, kemik ve kas sağlığını iyileştirmemize de yardımcı olur. Ve depresyon ve bilişsel gerileme riskini azaltarak bizi bulaşıcı olmayan hastalıklardan korur.

Ayrıca bir spor salonuna katılmaya veya egzersiz bisikleti satın almaya gerek olmadığını da biliyoruz. Kendi evimizde bile birçok şekilde egzersiz yapabilir ve aktif kalabiliriz:

  • Koşun, yürüyüşe çıkın, dans edin, bisiklete binin veya takım sporlarına katılın.
  • Halterle veya kendi vücut ağırlığımızla kuvvet egzersizleri yapın.
  • Yapabildiğiniz her anda yürüyün. Merdivenlerden inip çıkın ve oturarak çok fazla zaman harcamayın.

Beslenme ve egzersiz söz konusu olduğunda, hayatınıza ve yeteneklerinize en uygun seçenekler konusunda size rehberlik etmesi ve tavsiyelerde bulunması için her zaman bir uzmana danışmanızı öneririz.

Tatilden sonra yeterince uyuyun

Son zamanlarda sağlık uzmanlarının önerdiği şey günde 7 ila 9 saat uyumak. Aksi takdirde, vücudumuzun her gün ihtiyaç duyduğu optimal dinlenmeyi veya iyileşmeyi garanti etmek mümkün değildir.

Yeterince uyumadığımız bir gecenin ardından yorgunluk ve konsantrasyon eksikliği yaşayabiliriz. Ancak düzenli bir şekilde uykusuz kalmak, kaygı ve sinirlilik sorunlarına, obezite veya kardiyovasküler problem riskinde artışa yol açabilir ve ayrıca yaşam beklentisini kısaltabilir.

Uykuya dalmakta zorlanıyorsak, yatmadan bir süre önce sessiz bir ortam yaratmaya çalışabilir, ekran kullanmaktan kaçınabilir, erken ve hafif bir akşam yemeği yiyebiliriz.

yatakta uyuyan kadın

Tatilden sonra zihinsel ve psikolojik esenlik

Sağlığı her zaman fiziksel terimlerle düşünmüş olsak da, iyi bir yaşam kalitesi sağlamak için zihinsel ve psikolojik sağlığın da şart olduğunu biliyoruz. Hayatı sakince yaşamanın, günün her anının tadını çıkarmanın ve rahatlatıcı aktivitelere katılmanın zamanı geldi.

Yakın sosyal çevremizle iletişim halinde olmanın da sağlığımız üzerinde olumlu bir etkisi olduğundan emin olabiliriz. İstenmeyen yalnızlık, bizi psikolojik ve fizyolojik düzeyde etkileyen stres yaratabilir.

Bazı yeni bilimsel araştırmalar, hem nesnel hem de algılanan yalnızlığın artan ölüm riski ile ilişkili olduğunu bulmuştur. Ayrıca kardiyovasküler hastalık ve zihinsel ve nörodejeneratif hastalıklar için bir risk faktörüdür.

Tatilden sonra toksik alışkanlıkları geride bırakın

Sağlıklı bir hayata başlamak için bazı olumlu alışkanlıklar edinmeli ve daha zararlı olanları geride bırakmalıyız. Tütün, alkol ve uyuşturucular gibi diğer bazı maddeler sağlığımıza zarar verir. Onları mümkün olan en kısa sürede bırakmak önemlidir.

Daha sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik etmek için kamu politikaları gerekli olsa da, bu alışkanlıkları benimseyerek kendi üzerimize düşeni yapmaya başlayabiliriz. Ve bunu yapmak için tatilden sonradan daha iyi bir zaman var mı?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Courtin E, Knapp M. Social isolation, loneliness and health in old age: a scooping review. Health Social Care Community. Mayo 2017. 25(3):799-812.
  • Healthy Diet. Organización Mundial de la Salud. Agosto 2018. Fact Sheet 394.
  • Loef M, Walach H. Th combined effects of healthy lifestyle behaviors on all cause mortality: a systematic review and meta-analysis. Preventive Medicine. Setiembre 2012. 55(3): 163-170
  • Recomendaciones mundiales sobre actividad física y salud. Organización Mundial de la Salud. 2010.
  • Wilson R et al. Loneliness and risk of Alzheimer Disease. Archives of General Psychiatry. Febrero 2007. 64(2): 234-240.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.