Temporomandibular Eklem Çıkığı Nedenleri
Hiç temporomandibular eklem çıkığı yaşadınız mı? Genellikle çenenin birkaç tendonu ve bağları bu bölgeyi yerinde tutar. Ancak bunlar başarısız olabilirler ve bu durumun ortaya çıkmasına yol açabilirler.
Eklemin kondil adı verilen bileşenlerinden biri eklem yüzeyinden ayrıldığında ve temporal kemik üzerinde hareket ettiğinde bu durum gerçekleşir. Bu yer değiştirmenin eklemin anterior düzlemine doğru meydana gelmesi çok yaygındır. Ancak herhangi bir yönde hareket yaşanabilir.
Bu konuda da okuyun: Dejeneratif Eklem Hastalığı: Nedenleri ve Tedavisi
Çenenin Çıkabilmesinin Nedenleri
Çıkık bir çenenin olası nedenlerine girmeden önce, bunun nadir bir patoloji olduğunu hatırlamak önemlidir. Hatta, çeşitli çalışmalar bunların tüm çıkıkların yalnızca %3’ünü temsil ettiğini iddia etmektedir. Bu durumun ana nedeni hakkında bu kadar çok anlaşmazlık olmasının ana nedeni budur.
Kesin olarak söyleyebileceğimiz şey, nedenlerin çıkığın türüne bağlı olacağıdır. Akut çıkığın en sık nedeni travmadır ve çıkık bundan dakikalar ya da saatler sonrasında meydana gelir.
Bu bağlamda bu bölgeye direkt darbe içeren durumlar çene çıkığını tetikleyebilir. Ancak, bu yaralanmanın spontane bir şekilde meydana gelmiş olabileceğini de göz ardı etmeyin. Yani bu ağzın çok açılmasını ya da uzun süre açık kalmasını içeren çeşitli durumlardan da kaynaklanabilir. Örneğin:
- Esnemek
- Gülmek
- Kusmak
- Diş tedavisi
- Endotrakeal entübasyon
Kronik tekrarlayıcı da başka bir temporomandibular eklem çıkığı türüdür. Bu, zaman içinde sürekli bir değişim olarak tanımlanır ve eklem bileşenlerinin aşınmasını içerir. Bu durumda, çıkık çenenin en sık görülen nedenleri spontanedir.
Benzer şekilde, bruksizmi ya da bazı psikiyatrik bozuklukları olan kişilerde çene kolayca yerinden çıkabilir. Bu, eklemlerin maruz kaldıkları sürekli stres dolayısıyla gerçekleşir.
Temporomandibular Eklem Çıkığı Nasıl Anlaşılır?
Bu lezyona sahip olan kişilerde genellikle çene bölgesinde ani ağrılar olur, bu genellikle hareketi sınırlayan bir tür bıçak gibi bir ağrıdır. Buna ek olarak, eklem hareket ettirmeye çalışırken çıtırdar.
Kısacası, iki ana semptom ağrı ve eklemden ses gelmesidir. Ayrıca çenenin sağlıklı taraflara ya da öne doğru eğilmekte olduğunu da fark edebilirsiniz.
Pek çok hasta ağızlarını kapatamadıklarını ya da diş oklüzyonunu sağlayamadıklarını bildirmiştir. Ancak bu işaretler değişkenlik gösterebilir. Aslında, bazı hastalar herhangi bir rahatsızlık hissetmedikleri için birkaç ay içinde hatırı sayılır bir ölçüde gelişebilir.
Bir doktor, doğru bir tanı koymak için tıbbi geçmişin tüm unsurlarını kullanmalıdır. Bu bakımdan, doktorlar ağrının özelliklerini araştırmalı ve eklemi titiz bir şekilde bir fiziksel incelemeye tabi tutmalıdırlar. Doğrulayıcı bir yöntem olarak da genellikle bir röntgen gerekli olacaktır.
Bu yazımızı da keşfedin: Dünyadaki En Kötü Ağrı Trigeminal Nevralji Hakkında Bilinmesi Gereken 5 Şey
Tedavisi Nedir?
Çene çıkığı için tıbbi tedavi mevcuttur. Bu nedenle, bu sorundan muzdarip olabileceğinizden şüpheleniyorsanız bir sağlık uzmanına danışmalısınız.
- Akut dislokasyonlar söz konusu olduğunda, bunlar çoğu durumda Nelaton ya da Dupuis manevraları ile azaltılabilir. Bunlar, sırasıyla, durum iki taraflı ya da tek taraflı bir varyant ise kullanılacaktır.
- Her iki manevra da aynı prensibe sahiptir. Bir doktor, baş parmaklarını ağız boşluğuna sokacak ve alt azı dişlerine yerleştirecektir. Daha sonra, çeneyi kaldırmaya çalışırken aşağı bastıracaktır, bu da mandibular kondili yerine götürecek bir negatif basınç ya da gerginlik yaratacaktır.
- Bazı durumlarda, özellikle stresli hastalarda, süreci kolaylaştırmak için genel anestezi kullanmak gerekli olabilir. Yukarıda açıklanan manevrayı yapıldıktan sonra, bölgeyi birkaç gün stabilize etmek için bir bandaja ihtiyaç duyulabilir.
- Daha şiddetli akut ya da kronik tekrarlayan çıkık vakalarında cerrahi işlem gerekli olabilir. Bununla birlikte, botulinum toksini kullanımının belirli durumlarda ameliyattan kaçınmak için yararlı olduğu kanıtlanmıştır.
- Son olarak, fizyoterapötik tedavi eklemin işlevselliğini yeniden kazanmasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle, kronik tekrarlayan çıkık durumlarında önerilir.
Temporomandibular Eklem Çıkığı Durumunda Ne Yapılmalıdır?
Bu durum sağlığınız için çok ciddi değildir ancak oldukça can sıkıcı olabilir ve normal rutininize devam etmeniz zor olduğundan yaşam kalitenizi düşürebilir. Bu nedenle, çenenizin yerinden çıktığından şüpheleniyorsanız ilk yapmanız gereken bir sağlık uzmanına danışmaktır.
Yukarıda bahsedilen manevralar ve analjezikler ve anti-enflamatuvarlar ile yapılan uygun bir tedavi, sorunu tersine çevirmenin tek yoludur. Eğer bu tekrarlayan bir durumsa aynı doktorla kalmaya çalışın, böylece vakanıza aşina olurlar ve izlenecek en uygun önlemleri belirtebilirler.
İlginizi çekebilir ...