Tenisçi Dirseği İçin 3 İyileştirici Bitki
Tenisçi dirseği, dirsekteki tendonlar etkilendiğinde ortaya çıkan bir durumdur. Bu sorunun temel nedeni tekrarlayan bilek ve kol hareketleridir. Tenisçi dirseği için uzmanlar, genellikle iltihabı ve ağrıyı hafifleten ilaçlar yazarlar.
Öte yandan, ciddi durumlarda hastanın ameliyat edilmesi gerekebilir. Ancak bu durumun iyileşmesine yardımcı olabilecek iyileştirici bitkileri içeren bazı alternatifler de vardır. Bugünkü yazımızda, bu rahatsızlığı etkili ve önemli ölçüde azaltabilecek iyileştirici bitkilerin yer aldığı 3 çözümü sizinle paylaşacağız.
Tenisçi dirseği nedir?
Tenisçi dirseği veya diğer adıyla epikondilit, ön kolunu ve bileğini kullanarak belirli sabit hareketleri yapan herkesi etkileyebilecek bir sakatlanmadır. Örneğin, resim yapanlarda, inşaatlarda çalışanlarda veya kasaplık yapanlarda da bu sorun görülebilir.
Bu durum dirseğin, ‘epikondil’ olarak bilinen dış kısmında ağrıya neden olur. Semptomlar açısından bakılacak olursa, Mayo Clinic’e ait bir yayına göre ağrı ve güç kaybı, aşağıdaki işleri zorlaştırabilir:
- El sıkışmak veya bir nesneyi tutmak
- Kapı kolunu çevirmek
- Bir fincan kahveyi tutmak
Tenisçi dirseği için iyileştirici bitkiler
Dediğimiz gibi, bazı iyileştirici bitkiler, tenis dirseğini doğal olarak iyileştirmenize yardımcı olabilir. Ancak bu iyileştirici bitkilerden bazılarının kontrendikasyonları olabileceğinden veya bazı ilaçlarla uyumsuz olabileceklerinden, bunları tıbbi gözetim altında almak en iyisidir.
1. Zerdeçal
İlk seçenek, ağrı ve iltihaplanmaya neden olan farklı durumlar için alternatif tıpta giderek daha fazla önerilen atalardan kalma doğal bir ilaç olan zerdeçaldır. Bunun yanı sıra antioksidan etkileri de olan aktif maddesi kurkuminin özellikleri nedeniyle de şiddetle tavsiye edilir.
Bu bağlamda, ‘Foods’ dergisinde yayınlanan bir incelemede, bu bileşenin, egzersizin neden olduğu iltihaplanma ve kas ağrısını iyileştirmede etkili olduğundan bahsedildi. Yani aktif kişilerde iyileşmeyi ve daha sonraki performansı artırabilir.
Zerdeçal, hem tatlı hem de tuzlu her türlü tarifte baharat olarak yer alabilir. Doğal bir renklendirici görevi de görür. Son yılların en popüler içeceklerinden biri olan altın sütte yer alır.
Altın sütün temel bileşenleri süt (inek veya bitkisel) ve zerdeçaldır. Ancak tarçın, kakule, zencefil, kimyon gibi başka baharatlar da eklenebilir. Aşağıdaki adımları takip edin ve faydalarının keyfini çıkarın.
Malzemeler
- İstediğiniz herhangi bir sütten 2 bardak (250 ml)
- 1 çay kaşığı zerdeçal tozu (10 gr)
- 1/2 çay kaşığı toz tarçın (5 gr)
- Bal (isteğe bağlı)
Bunu da okuyun: Zerdeçallı Sarımsaklı Mayonez Nasıl Yapılır
2. Zencefil
İkinci sırada, yine zerdeçal ailesinde yer alan bir baharat var: Zencefil. Bu bitkinin kök sapı, doğal bir anti-enflamatuvar olarak öne çıkar. Hatta ‘The Journal of Pain’ isimli dergide yayınlanan bir araştırmaya göre, 11 gün boyunca günde 2 gram zencefil tüketmek, dirsek egzersizleri yapan kişilerde kas ağrısını azaltmıştır.
Etkilerinden en iyi şekilde yararlanmak için taze zencefil tüketimini (meyve suyunda veya infüzyonda) esansiyel zencefil yağının topikal uygulamasıyla birleştirebilirsiniz.
Esansiyel zencefil yağının, zeytin, Hindistan cevizi veya badem gibi baz görevi görecek başka bir yağda seyreltilmesi gerektiğini unutmayın. Zencefil infüzyonunu nasıl hazırlayacağınızı öğrenmek için ise yazımızı okumaya devam edin.
Malzemeler
- 1 bardak su (250 ml)
- 2 küçük dilim zencefil
- Bal (isteğe göre)
Hazırlanışı
- Bir bardak suyu orta ateşte ısıtın.
- Kaynamaya başladığında zencefil dilimlerini ekleyin ve ocağı kapatın.
- 10 dakika dinlendirin ve servis edin.
- İsterseniz bal ile tatlandırabilirsiniz.
3. Kedi pençesi
Kedi pençesi, Amazon bölgesine özgü ‘uncaria tomentosa’ bitkisine verilen isimdir. Bu bitki sağlık açısından yararları, yani iltihap ve tümör karşıtı özellikleriyle bilinir.
Tenisçi dirseği üzerindeki etkileri hakkında bilimsel bir kanıt olmamasına rağmen ‘Complementary Therapies in Clinical Practices’te yayınlanan bir incelemeye göre, kedi pençesi tüketmek romatoid artritli kişilerde iltihabı azaltmaya ve ağrıyı yatıştırmaya katkıda bulunuyor.
Nasıl tüketileceğine gelince, kedi pençesini tüketmenin en iyi yolu, takviye olarak almaktır. Böylece dozu kontrol etmek daha kolay olacaktır. Çünkü yan etkileri çok yaygın olmasa da, bitkinin yüksek tanen seviyesi, mide bulantısına, mide ağrısına ve ishale neden olabilir.
Artık tenis dirseğini doğal olarak iyileştirmek için bu iyileştirici bitkilerin faydalarını bildiğinize göre, bu durumla karşı karşıyaysanız günlük rutininize dahil etmekten çekinmeyin. Bunları düzenli olarak kullanırsanız muhtemelen ağrıda ve iltihaplanmada bir iyileşme olduğunu göreceksiniz.
Ancak kişiselleştirilmiş tıbbi tanının ve tedavinin ihmal edilmemesi gerektiğini unutmayın. Bu nedenle, ağrı azalmazsa veya ilgili başka semptomlarınız varsa bir profesyonele gitmeniz en iyisidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Insights, C. N. (1999). Understanding The Natural Management of Pain and Inflammation. Clinical Nutrition Insights.
- Curcuma longa (turmeric). Monograph. (2001). Alternative Medicine Review : A Journal of Clinical Therapeutic.
- Sandoval-Chacón, M., Thompson, J. H., Zhang, X. J., Liu, X., Mannick, E. E., Sadowska-Krowicka, H., … Miller, M. J. S. (1998). Antiinflammatory actions of cat’s claw: The role of NF-κB. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. https://doi.org/10.1046/j.1365-2036.1998.00424.x
- Srinivasan, K. (2017). Ginger rhizomes (Zingiber officinale): A spice with multiple health beneficial potentials. PharmaNutrition. https://doi.org/10.1016/j.phanu.2017.01.001
-
Hardin SR. Cat’s claw: an Amazonian vine decreases inflammation in osteoarthritis. Complement Ther Clin Pract. 2007;13(1):25-28. doi:10.1016/j.ctcp.2006.10.003
-
MDPI and ACS Style. Hewlings, S.J.; Kalman, D.S. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods 2017, 6, 92. https://doi.org/10.3390/foods6100092
- Clínica Mayo. Codo de tenista. (2019). Recuperado el 31 de agosto de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/tennis-elbow/symptoms-causes/syc-20351987