Tiroid Dengesizliği ile İlgili Belirtiler

Eğer sebepsiz yere kilo alıyor ya da veriyorsanız, sık sık kas ağrıları çekiyorsanız, konsantre olmakta zorlanıyorsanız veya anksiyete ya da depresyon yaşıyorsanız tiroid dengesizliği gibi bir tiroid hastalığınız olabilir.
Tiroid Dengesizliği ile İlgili Belirtiler

Son Güncelleme: 24 Aralık, 2018

Tiroid beziniz, vücut işlevlerinizde ve metabolizmanızda kilit rol oynar. Bu, kelebek şeklindeki bir bezdir ve boğazınızda, köprücük kemiğinizin üstünde bulunur. Bu bez dengesizleştiğinde birçok probleme neden olabilir. Bugünkü makalemizde tiroid dengesizliği ile ilgili ana belirtilerin neler olduğunu öğrenin.

Önemli ama gözardı edilen: tiroid bezi

Çoğu zaman, bu bezin günlük yaşamınız üzerindeki etkisini “Bizim için sorun yaratana kadar” fark etmeyiz. Tiroid, vücudunuzun faaliyetlerini denetleyen birçok hormondan sorumludur. En sık karşılaşılan tiroid bezi hastalıklarından iki tanesi şunlardır:

  • Hipertiroid: Bu hastalık, tiroid bezlerinin vücudun ihtiyacından fazla hormon salgıladığı durumlarda ortaya çıkmaktadır.
  • Hipotiroid: Tiroid bezlerinin yeterince hormon salgılayamaması durumnda görülen bir hastalıktır.

Tiroid ile ilgili olduğu bilinen hastalıklar şunlardır:

  • Guatr: Tiroid bezinde genişleme
  • Tiroid kanseri
  • Tiroid nodülleri
  • Tiroidit: Tiroid bezi iltihabı

Günümüz nüfusunun yaklaşık %12’si hayatlarının bir döneminde tiroidlerinde bir sorun yaşamıştır ya da yaşayacaktır. Birçok insan ise tiroid dengesizliğinin getirdiği sorunların birçok çeşidi ile karşılaşmaktadır.

Tiroid dengesizliğini gösteren işaretler

Vücudunuz size her zaman sinyaller gönderir; fakat siz bunu her zaman dinlemeyebilirsiniz. Tiroid bezinizde bir dengesizliği gösterebilecek herhangi bir bulguyu dikkate almak iyi bir fikirdir .

Yorgunluk ve uyku bozuklukları 

  • Bu, tiroid probleminin başlıca semptomlarından biridir. Eğer yapmak istediğiniz tek şey uyumaksa, 10 saatten daha uzun bir süre dinlenmeye ihtiyaç duyarsanız veya güçsüz ya da enerjisiz hissederseniz, hipotiroidizmden muzdarip olabilirsiniz.
  • Eğer uykuya dalmakta zorlanıyorsanız veya endişe duyuyorsanız, bu kalp ritminizi de hızlandıran hipertiroidizmden kaynaklanıyor olabilir.
uyku hastalığı

Kilodaki değişiklikler

Hipotiroidizmi yaşıyorsanız, kilo vermek çok zor olabilir. Öte yandan, ne yaparsanız yapın birkaç kilo bile alamıyorsanız, sorununuz hipertiroidizm ile ilgili olabilir.

Ruh halinde değişimler

Tiroid bezlerinde dengesizlik olan birçok insanda, zihinsel ve duygusal açıdan yaşanılan değişiklikler çok yaygındır. Hipertiroid; anksiyete, panik atak, konsantrasyon zorluğu ve sürekli ‘hareket halindelik’ gibi durumlarla ilgilidir.

Hipotiroidi durumunda ise; depresyon, üzüntü ve yorgunluk gibi hisler görülür. Bunun nedeni serotinin düzeyinin normalden daha fazla olmasıdır. Aynı zamanda konsantrasyon eksikliği ve unutkanlık da oluşabilir.

Sindirim sorunları

  • Hipotiroid hastalığı bulunan kişiler kabızlıkla ilgili ciddi problemler yaşayabilir. Çünkü değişmiş hormon üretimi sindirim sürecini yavaşlatabilir.
  • Hipertiroid hastaları ise, ishal ve hassas bağırsak sendromu gibi rahatsızlıklar yaşayabilirler.

Eklem ve kas ağrıları

eklem ve kas ağrısı

Eğer kaslarınızda aniden bir uyuşma, acı ya da ayak ve ellerde sıklıkla uyuşma hissederseniz; bunun nedeni tiroid hormonlarının yetersiz  üretimi  olabilir. Ayrıca şu belirtilerle de karşılaşabilirsiniz:

  • Sertlik
  • Acı
  • Enflamasyon
  • Zayıflık
  • Tendinit

Elinizde bir şeyleri tutmakta zorlanıyorsanız, merdiven çıkmakta ya da yüksek yerlere uzanmakta güçlük yaşıyorsanız, sorununuz hipertiroidizm olabilir.

Üreme sistemi değişiklikleri

Hipotiroid hastalığı olan kadınlar, normalden uzun, ağır ve daha ağrılı adet dönemleri geçirebilirler. Ayrıca adet öncesi sendromu gibi, kısırlık ve hormonal dengesizlikler görülebilir.

Hem erkeklerde hem de kadınlarda libido veya cinsel dürtülerde bir azalma görülebilir. Hipertiroidi olan kadınlar çok kısa ve az akıntılı adet dönemleri geçirirler. Ayrıca doğurganlıkta azalma ile karşılaşılabilir.

Saç ve cilt problemleri

saç problemi
  • Saçlarınız çok kuru ve kırılgansa ya da fazla dökülüyorsa bunun nedeni tiroid hormonlarınızın yetersiz üretimi olabilir.
  • Buna ek olarak, cildiniz çok kuru ve tırnaklarınız çok kırılgan ise, büyük olasılıkla hipotiroidizm ile karşı karşıya kalmışsınız demektir.
  • Hipertiroidiniz varsa, saçlarınız dökülebilir ve cildiniz normalden çok daha hassas bir duruma geçebilir.

Vücut ısısındaki değişiklikler

  • Elleriniz ve ayaklarınız sürekli soğuksa veya vücut ısınız 36.7’nin altındaysa hipotiroid hastalığına yakalanmış olabilirsiniz.
  • Diğer yandan, kışın alışılmadık derecede sıcaksanız veya çok terliyorsanız, hipertiroidiniz olabilir.

Alışılmadık kolesterol seviyeleri

Hipotiroidizm söz konusu olduğunda, diyet yaparken bile LDL veya HDL kolesterol seviyeleri yüksektir. Öte yandan, hipertiroidili insanlar alışılmadık derecede düşük kolesterol seviyelerine sahip olabilirler.

Tansiyondaki değişiklikler

tansiyonu ölçtürmek

Çeşitli çalışmalarda; hipotiroid hastalığı olan kişilerde yüksek tansiyon oluşma riskinin çok daha fazla olduğu ileri sürülmüştür. Hipertiroidi olan kişilerde ise bu durumun tam tersi olarak görülür; çünkü sistolik basınç artarken, diastolik basınç azalır.

Kalp ritmi

Hipotiroid hastalarının kalp atış hızı, dakikada yaklaşık 20 vuruş daha düşük olmak üzere, normalden daha yavaştır. Hipertiroidi olan hastalarda ise; kalp, normalden çok daha hızlı atmakta, hatta çarpıntı dahi görülebilmektedir.

Boyunda şişkinlik

Guatr,  tiroid dengesizliği ile ilişkili yaygın bir sorundur. Tiroid bezlerindeki genişleme boğazda şişkinliğe, yumru oluşumuna ve ses kısıklığına neden olabilmektedir. Bu rahatsızlıklar hem hipotiroidi, hem de hipertiroidi durumunda görülebilir.

Bazı insanların tiroid dengesizliği rahatsızlığına yakalanma eğilimi var mıdır?

Tiroid dengesizliği geliştirme olasılığını arttıran üç ana risk faktörü vardır:

  • Ailede tiroid problemi geçmişi
  • Cinsiyet ve yaş: Kadınlarda ve 40 yaşın üzerindekilerde daha yaygındır
  • Tütün ürünlerinin kullanımı: Sigara, tiroid için zararlı ve zehirli maddeler içerir

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.