Topuk Dikeni Ne Kadar Süre Devam Eder?
Topuk dikeni, ayak bağ dokusunun iltihaplanmasıdır. Özellikle, en sık görülen belirtisi topuk ağrısıdır. Sporcularda çok sık görülmesine rağmen, herkesi etkileyebilmektedir.
Aslında, tıbbi bir dergi olan Annals of Internal Medicine’da yayınlanan bir makaleye göre, Amerika Birleşik Devletlerinde bu rahatsızlığa sahip 2 milyon kişi bulunduğu belirtilmektedir. Birincil basamak tedaviler konu olduğunda bu şikayetle gelen bir milyon ziyaret vardır. Nasıl tedavi edilir? Ne kadar sürer?
Topuk dikeni nedir?
Topuk dikeni, ayak bağ dokusunun dejeneratif olarak tahriş olmasıdır. İkincisi ise, kalkaneus’tan (topuk kemiği) başlayıp parmak kemiklerinin uçlarına kadar uzanan bağlayıcı dokulardan oluşan bir banttır.
Bu yapı, yürüme sırasında çok önemli bir fonksiyonu vardır. Uzun adımlar atarken oluşan enerjiyi absorbe ederek, metatarsal (parmaklara şeklini veren kemikler) kemiklerin uygun olmayan şekilde esnemesini önler. Ayrıca taban kemeri olarak bilinen (plantar arş) kemiğin şeklini korur,, bu kemik vücuda sağlamlık ve denge verir.
Çalışmalar, nüfusun %10’unda hayatlarını bir döneminde bu durumun ortaya çıktığını söylemektedir. Ancak, bu durum sporcularda sıklıkla rastlanmaktadır. Çünkü onların ayak bağ dokuları daha fazla aşırı efora ve yüke maruz kalmaktadır. Diğer risk grupları ise aşağıdaki gibidir:
- Düz taban veya ayak tabanı çok oyuk olan insanlar
- Yüksek topuklu ayakkabı giyen kadınlar
- Çok fazla kilosu olan veya obez olan insanlar
- Fabrika işçileri veya uzun süreler ayakta durarak çalışanlar
Belirtileri nelerdir?
En baskın belirti ağrıdır. Bu ağrı her insanda aynı yoğunlukta ve aynı bölgede olmayabilir. Sıklıkla, bu ağrı bileğin iç kısmında görülmektedir. Bu nokta, kalkaneus kemiği ile bağ doku uzantısının kesiştiği bölgedir.
Bu ağrı, genellikle ayağa kalkıp ilk adımları attıktan sonra daha fazla akut olarak görülür. Bu durum, geceleri dinleme sırasında bağ dokunun kısalması ve sabah olduğunda ise gergin olmasıdır.
Gün için aktiviteleri ile, ayak bağ dokusunun esnemesi ile ağrı daha dayanabilir hale gelir. Sonuç olarak, eğer gün içinde çok fazla aktivite yaptıysanız, günün sonunda ağrı çok daha şiddetli olacaktır. Uzun süren topuk dikeni rahatsızlıklarında, ağrı devamlı hale gelir ve gün boyunca devam eder.
Bu yazıda ilginizi çekebilir: Egzersiz Yapmak Beyinde Nasıl Bir Etki Yaratır?
Teşhis ve tedavi
Bu rahatsızlığın teşhisi, kişinin tıbbi geçmişine ve doktorun fiziksel muayenesine dayanır. Topuk dikenini tedavi etmenin farklı yolları vardır. En önemlilerin bazıları aşağıdaki gibidir:
- Ağrının akut fazında, anti-enflamatuar ilaçlar reçete edilecektir. Uzman, anti-enflamatuar ilaçlar arasından siz en uygun tip ve doza karar verecektir.
- Farklı terapötik teknik seansları. Rahatsızlığın şiddetine ve etkilenen kişiye bağlı olarak, fiziksel terapist seansları belirler.
- Hem günlük hem de egzersiz sırasında uygun ayakkabılar giymek.
- Kabul edilebilir bir kiloyu korumak.
- Egzersiz sonrası doğru kas ve bağ doku esneme hareketleri.
- Topuk dikeni nedeninin ayağın doğal formu olduğu durumlarda duruma uygun tabanlık kullanmak.
Belki bu yazıyı da ilginç bulabilirsiniz: Bacaklardaki Zayıf Kan Dolaşımı Nasıl Hızlandırılır?
Topuk dikeni ne kadar süre devam eder?
Bu rahatsızlığın süresi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı durumlarda, birkaç hafta sürebilirken, bazılarında ise birkaç ay bile sürebilir. Ancak, rahatsızlık kronik bir hale dönüştüğü diğer durumlarda görülmektedir.
Ağrı, sürekli hale gelir ve kişinin günlük aktivitelerini kısıtlayarak, hayat kalitesini kötüleştirir. Rahatsızlık kronik hale geldiğinde, normal yürüyüş dengesini bozarak dizleri, kalçayı ve sırtı da etkileyebilir.
Bu sebeple, ilk belirtileri hissettiğinizde en kısa süre içinde bir uzmana gitmek önemlidir. Erken teşhis ve tedavi komplikasyonların oluşma riskini belirgin olarak azaltacaktır.
Topuk dikeni hakkında neleri unutmamalısınız
Topuk ağrısı, topuk dikeninin klinik bir göstergesidir. Geçici ve hafif şiddete bir ağrı olmasına rağmen, bazı vakalarda kronikleşebilir ve hayat kalitesini etkileyebilir. Bu yüzden, rahatsızlıktan şüphelendiğiniz anda, bir doktora görünmeniz en iyisidir. Zamanında tedavi, tedavinin süresinin azaltmak için çok kritiktir.
İlginizi çekebilir ...