Tüp Ligasyonu: Özellikleri ve Prosedürü

Tüp ligasyonu, cerrahi içerikli gebelik önleyici bir yöntemdir. Bugün bu prosedürden bahsedeceğiz ve bu işlemi yaptırmak için en iyi zamanın hangisi olduğunu açıklayacağız. 
Tüp Ligasyonu: Özellikleri ve Prosedürü

Son Güncelleme: 19 Nisan, 2020

Tüp ligasyonu, bir kadının fallop borusuna ulaşımın kapatıldığı, böylece doğurganlığının engellendiği bir cerrahi prosedürdür. Etkili bir gebelik önleme yöntemidir çünkü spermin fallop borusundan geçişini engeller. Böylece spermlerin hiçbiri yumurtayı dölleyemez.

Adet döngüsünü herhangi bir şekilde etkilemez ancak spermi, ovaryen bölgeden uzak tutar. Diğer yöntemlerin aksine tüp ligasyonu kalıcı bir çözümdür. Ancak bazı yöntemler bunu tersine çevirebilir. Bunlar yaygın değildir ve yeni bir cerrahi prosedürü içerirler. Bu nedenle bu ameliyatın genel amaçlar için kalıcı bir gebelik önleme yöntemi olduğunu söyleyebiliriz.

Tüp ligasyonunun etkinliği oldukça yüksektir. Kapsamlı şekilde bakılacak olursa, tahminler, ameliyattan bir yıl sonra, 100 kadından birinin hamile kaldığını gösteriyor. 10’uncu yıla gelindiğinde, hamilelik oranı yüzde 1.8 yani oldukça düşük.

Tüp ligasyonu prosedürü

Doktorlar, bu prosedürü tavsiye etmeden önce ameliyat öncesi testler gerçekleştirmeliler. Bu yüzden, hastaların anestezi almak ve prosedürü yaptırmak için uygun olup olmadıklarını anlamak için kanlarını ve kardiyak durumlarını değerlendirmeliler.

Lokal veya genel olarak uygulanabilen anezteziyi kullanırlar. Cerrah, ameliyat edilecek bölge yeterince uyuşur uyuşmaz işe koyulacaktır. Bugünlerde video laparoskopi en yaygın tekniktir.

Bu noktada cerrah karında küçük kesikler açacak ve cerrahi ekipmanlarını, hareketlerine rehberlik etmesi için içeri sokarak ilerleyecektir. Ayrıca organları genişletmek için biraz gaz kullanacak ve bazı makasların ve bazı kelepçelerin yardımıyla fallop boruları üzerinde çalışacaktır.

Tüpleri kapamak için onları dağlayabilirler ya da yakabilirler. Bir kanca yardımıyla mühürleyebilirler ya da bu amaç için özel olarak tasarlanmış bir halka vasıtasıyla sıkabilirler.

Prosedürden sonraki iyileşme süreci oldukça hızlıdır. Genellikle ameliyat geçiren bir kadın müdahalenin gerçekleştiği gün eve gidebilir. Geceyi hastanede veya klinikte geçirmesine gerek yoktur.

vajina fallop boruları
Tüp ligasyonu yumurtaya sperm akışını tıkar ve durdurur.

Ne zaman tüp ligasyonu yaptırılır?

Tüp ligasyonu ameliyatı, özellikle kadın o anda hamile değilse, başka sağlık problemi olmadığı sürece her zaman gerçekleştirilebilir. Bu nedenle temelde prosedürü geçirecek olan kadının kararına bağlıdır.

Tıp uzmanlarının bakış açısından bakılacak olursa bunu yapmak için en iyi üç vakit şöyledir:

1. Doğumlar arasındaki aralık

Bu dönem, bir kadının hamile olmadığı aralığı ya da hayatının doğum yaptıktan sonraki kısmını içerir. Çocuklu veya çocuksuz bir hasta olabilir. Doktor, ameliyatı, adet döngüsünün ilk günleri için ayarlayacaktır.

Bu şekilde planlarlar çünkü adet sonrası dönemin ilk haftasında dokularda daha az kan akışı vardır. Bu nedenle cerrah için ameliyatı gerçekleştirmek daha rahattır.

2. Sezaryen boyunca

Tüp ligasyonuna başvuran hamile bir kadın, doğumdan sonra bu prosedürün de dahil olduğu bir sezaryen ameliyatı yaptırabilir. Ameliyathane ve anesteziden yararlanarak doktor, fallop borularını bloklamak için biraz ekstra zaman harcayabilir.

3. Doğum sonrası

Hamile bir kadın, doğumun vajinal kanaldan gerçekleşebilmesi için tüp ligasyonunu hemen doğum sonrasında yaptırmaya karar verebilir. Ameliyatı doğumdan sonraki 48 saat içinde ayarlayabilir. Temel avantajı halihazırda klinikte veya hastanede olmasıdır.

kadın karın ameliyat
Tüp ligasyonu bir sezaryenin yanında yapılabilir.

Tüp ligasyonu: Ameliyat sonrası bakım

Bir kadın, tüp ligasyonundan sonra hemen dinlenmelidir. Gereksiz efor harcamamalı veya ani hareketler yapmamalıdır. Örneğin ateşi, kabızlığı veya karnında çok güçlü bir ağrı varsa hemen bir doktora danışmalıdır. Ayrıca yoğun kirli bir vajinal boşalması varsa veya cerrahi yaranın etrafında yeşilimtrak bir renk varsa yine doktoruna danışmalıdır.

Bir kadın, tüp ligasyonundan sonraki ilk hafta boyunca cinsel birleşmeden kaçınmalıdır. Ne olursa olsun, bu gebelik önleme yönteminin cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumadığını unutmamalıdır.

Bu prosedür, uzun dönemde kadınlarda dramatik değişimlere yol açmaz. Bu prosedürden sonra kadınların kilo aldığı veya cinsel ilişki esnasında daha az zevk aldıkları yalnızca söylentiden ibarettir. Bu tür durumları destekleyen hiçbir bilimsel çalışma yoktur.

Bu nedenle tüp ligasyonu yaptırmayı düşünüyorsanız ve onun sizin için doğru bir gebelik önleme yöntemi olduğuna inanıyorsanız doktorunuza danışın. Jinekoloğunuz size daha fazla bilgi verip sorularınızı yanıtlayabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Pecheny, Mario, et al. “Ligadura y vasectomía: obstáculos para su accesibilidad.” AL Kornblit, AC Camarotti y G. Wald (comp.), Salud, Sociedad y Derechos (2012): 315-338.
  • del Río Fortuna, Cynthia. “Elecciones en anticoncepción quirúrgica: una mirada sobre la relación entre la técnica y la persona.” Runa 30.1 (2009): 79-95.
  • Gervaise, A., and H. Fernandez. “Técnicas de esterilización femenina.” EMC-Cirugía General 11.1 (2011): 1-10.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.