Uvulit Ödemi Nedir ve Neden Ortaya Çıkabilir?

Uvulit ödemi genellikle bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanır, ancak yaralanmalar veya alerjik reaksiyonlar gibi diğer olaylardan da kaynaklanabilir.
Uvulit Ödemi Nedir ve Neden Ortaya Çıkabilir?

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Uvulit ödemi, dil kökünün üzerinde yumuşak damak alt kenarından sarkan küçük fuziform bir kas olan uvulanın iltihaplanmasıdır. Bu yapı halk arasında genellikle küçük dil, konik çıkıntı veya uvula olarak daha iyi bilinir.

Uvulitis genellikle bulaşıcı süreçler, alerjik reaksiyonlar, belirli tıbbi müdahaleler sonrası yaralanmalar veya uygun olmayan maddelerin tüketilmesi sonucu oluşur. Bu klinik tablo hakkında her şeyi bilmek istiyorsanız, yazımızı okumaya devam edin.

Uvilit ödemi nedir?

uvilit ödemi
Uvulitis, bulaşıcı veya bulaşıcı olmayan süreçlerin neden olduğu uvulanın iltihaplanması olayıdır.

Ulusal Kanser Enstitüsüne (NIH) göre, uvula ağzın arkasında asılı duran yumuşak bir doku kanadıdır. Bu yapının eskiden sadece körelmiş olduğuna inanılmasına rağmen sonrasında ne işe yaradığı bulundu: Gıdanın burun boşluğuna girmesini önlemeye yardımcı olur.

Medigraphic medikal portalı uvuliti «eritem (kızarıklık), ödem (vücudun su toplaması), ağrı, ateş ve tahriş edici öksürüğe neden olan bir selülit – doku enfeksiyonu» olarak tanımlar. Bakteriyel veya viral enfeksiyon bu hastalık için en yaygın tetikleyici olmasına rağmen, hiçbir şekilde ödem olmasının tek nedeni olmadığına dikkat edilmelidir.

Nedenleri nedir?

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Tıp Kütüphanesine göre, uvülitin ödeminin en yaygın nedeni, insanlarda patojenik olarak bulunan bir grup bakteri olan streptokok enfeksiyonudur. Akut farenjitin %30 kadarı, yaygın olarak uvulit ile ilişkili bir hastalıktır.

Bu klinik tabloya neden olan diğer patolojik enfeksiyöz ajanlar ise Hemofilus influenza tip B ve Streptococcus pneumoniae (pneumococcus)dir. Hatta, enfeksiyonlu uvulit en çok okul döneminde genç hastalarda görülür ve özellikle ılıman bölgelerde daha çok görülmesi nedeniyle mevsimle de ilişkilendirilmiştir. Bu bakteriye karşı duyarlılığın zirvesi 5, 10 ve 12 yaşlarında ortaya çıkar.

Enfeksiyöz uvulit, bu patolojinin tek olası varyantı değildir. Diğer yandan bulaşıcı olmayan tür, aşağıda listelenen olaylardan kaynaklanabilir:

  • Boğazın arkasında bir yaralanma.
  • Polenlere, toza, evcil hayvanlardan dökülen bakteri türlerine veya belirli yiyeceklere karşı alerjik reaksiyon.
  • Yanlışlıkla bazı toksik maddeleri solumak veya yutmak.
  • Bademciklerin alınması gibi ameliyat ve endoskopi gibi diğer tıbbi prosedürler.
  • Sigara içmek.

Uvilit semptomları

Uvula, farinksle (yutakla) karşılaştırıldığında en iltihaplı yapı olduğunda, hasta akut enfeksiyona bağlı olarak uvulit ödeminden şüphelenmelidir. En yaygın genel semptomlar arasında aşağıdakileri buluruz:

  • Enfeksiyon oluşması durumunda ateş görülür.
  • Boğulma veya öğürme ile birlikte boğazda bir şey olduğu hissi vardır.
  • Öksürük.
  • Yutma sonrası ağrı
  • Aşırı tükürük üretimi.
  • İştahsızlık

Colgate profesyonel portalına göre, uvulitis semptomları birkaç gün sonra kaybolmazsa veya ağzın arkasında beyaz lekeler belirirse, hastanın boğaz ağrısı çekmesi mümkündür. Uvulit ödemi, çocuklarda daha sık görüldüğü gibi yetişkinler de bu durum görülebilir.

Teşhis ve tedavi

Tıbbi portal Drugs.com’da yayınlanan verilere göre, hastada oluşan uvülit ödeminin altında yatan nedenleri tespit etmek için birden fazla tanısal test bulunmaktadır. Bunların arasında aşağıdakileri bulunmaktadır:

  • Kan testleri: Hastanın genel sağlığını ölçmek ve belirli hastalık durumunu elimine etmek için gerekli olabilir.
  • Boğaz kültürü: Oral mukozadan bir örnek alınır ve özel bir ortamda kültürlenir. Enfeksiyon bulaşıcıysa, uvülite neden olan olası mikropları tespit etmek için kullanılır.
  • Alerji testi: uvula iltihabı, alerjik bir sürecin ürünü olabilir. Alerjeni tespit etmek, bu klinik tablodan ve anafilaktik şok gibi çok daha ciddi olanlardan kaçınmak için çok önemlidir.
  • Boyun röntgeni: Özellikle yutma güçlüğü çeken hastalara uygulanır.

Tedavi uygulanması söz konusu olduğunda, ödem nedenine bağlı olarak bu farklı olacaktır. Bakteriyel uvülit oluşması durumunda, patojenle savaşmak için spesifik antibiyotikler reçete edilirken, alerjik bir kaynak olması durumunda antihistaminiklerin verilmesi gerekli olacaktır. Steroidler ayrıca iltihabı azaltır.

Uvulit için evde yapılacak bakımlar

konik çan
Uvulitis semptomlarını iyileştirmek için bol miktarda sıvı tüketin ve dinlenin.

UFhealth portalına göre, hastanın semptomlarını iyileştirmek için evde alabileceği birkaç önlem vardır. Bunların arasında aşağıdakileri vurgulamak istiyoruz:

  • Dinlenmeye devam edin. Uvulit ödemi 1-2 gün içinde kendi kendine veya tedavi ile düzelebilir.
  • Enflamasyonu azaltmak için bol sıvı tüketin ve ılık tuzlu suyla gargara yapın.
  • Boğaz kaşıntısını azaltmaya yardımcı olan spreyler kullanın.
  • Reçetesiz satılan ağrı kesicileri alın. Bunlar, uvula iltihabının neden olduğu ağrıyı azaltır.
  • Sigara içmeyin ve dumanını solumaktan kaçının, her iki olay da boğazda tahrişe neden olur.

Doktorunuzun talimatlarını takip edin

Bu satırlarda okumuş olabileceğiniz gibi, uvulit tek başına bir hastalık değil, bir başka patolojik vakanın altında yatan sorundur. Enfeksiyonlardan alerjik durumlara kadar, uvula iltihabına neden olan nedenler çok çeşitli olabilir.

Genellikle bu durum uygun tedavi ile 1-2 günde düzelir. Müdahale yöntemi tamamen hastalığı meydana getiren nedene bağlı olarak değişir, çünkü bir bakteriyle alerjik bir enflamasyonla aynı şekilde savaşılmamaktadır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.