Yaşlanmanın Boynunuzdaki 5 Belirtisi

Konu cilt sağlığı ve daha güzel görünmek olduğunda yalnızca yüzünüze odaklanmamalısınız. Çenenizin altındaki yaşlanma belirtilerine de dikkat etmelisiniz.
Yaşlanmanın Boynunuzdaki 5 Belirtisi
Karla Henríquez

tarafından incelendi ve onaylandı. Doktor Karla Henríquez.

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Boynunuz vücudunuzun güneşe en çok maruz kalan kısımlarından biridir. Ayrıca, boynunuzdaki deri yüzünüzdeki deriden daha incedir ve bu sebeple kırışıklık ve sarkma gibi sorunlara karşı daha savunmasızdır. Neyse ki, yaşlanmanın boynunuzdaki belirtileriyle savaşmak için başvurabileceğiniz önleyici yöntemler bulunmaktadır. 

Bu yazımızda, bu yöntemler hakkında daha fazla bilgiye sahip olacaksınız. Dikkatlice okuyun ve bu yaşlanma belirtileriyle nasıl savaşacağınızı öğrenin.

1. Esneklik Kaybı

endişeyle boynunu tutan kadın

Yaşlanmanın boynunuzdaki ilk belirtisi boyun derisinin ve kaslarının esnekliğini yitirmesidir. Yıllar geçtikçe bu sorun daha da görünür hale gelir. Fakat, bunu kabul etmeye mecbur değilsiniz.

Bu açıdan germe egzersizleri fark edilebilir değişimler yaratabilir. Bu egzersizlerde boynunuzun etrafındaki hücreleri aktif hale getirmek için yüz kaslarını ve alt kasları esnetme ve germe hareketleri yapılır.

Bu egzersiz sayesinde kolajen üretimi aktif hale gelir ve bunun sonucunda daha az yaşlanma izi görülen daha sıkı bir boyna kavuşursunuz.

2. Çenenin Altında Sarkık Deri

boyun derisini çekiştiren kadın

Yaşlandıkça daha az kolajen ürettiğimiz için cildimiz sertliğini yitirir, sıvı tutma kapasitemiz azalır ve daha az östrojen üretiriz. Tüm bunlar hücresel aktiviteyi etkiler ve çenenin altındaki derinin sarkmasına sebep olur.

Bu sorundan kaçınmak için güneş koruyucu kullanmanız gerekmektedir. Vücudunuzun geri kalanındaki yaşlanma belirtileriyle savaşmak için yüzünüze kullandığınız ürünü bu bölgelerde de kullanın.

Eğer şu anda güneş koruyucu kullanmıyorsanız, kolajen içeren kremler kullanmanızı öneririz. Unutmayın, henüz böyle bir sorun yaşamıyorsanız bu çok genç olduğunuz içindir, bu zamanlar önleyici yöntemlere başvurmak için mantıklı zamanlardır.

3. Yatay Çizgiler

boynunu tutan kadın

Yatay çizgiler esasında kırışıklıklardır. Bu çizgiler biz yaşlandıkça cildimizin gücünü ve esnekliğini yitirmesinden dolayı ortaya çıkar.

Ciltteki kolajen üretiminin azalması uzun süreli güneş ışığına maruz kalma ile birleştiğinde yatay çizgiler meydana gelir. Ne yazık ki bu kırışıklıklar tütün kullanımı ve sıvı eksikliği yüzünden artabilir.

  • Yaşlanmanın boynunuzdaki belirtilerini tersine çevirmek için çenenizi yukarıda tutmaya çalışın. Tabii bu boynunuzu ya da belinizi rahatsız edecek konforsuz bir pozisyona girmeniz gerektiği anlamına gelmiyor.
  • Esasında yapmanız gereken tek şey omurganızı ve yüzünüzü dik tutmaktır. Bu sayede omurganızın daha sağlıklı kalmasını sağlayabilirsiniz.

4. Dikey Çizgiler

Yaşlanmanın boynunuzdaki bir diğer belirtisi dikey çizgilerdir ve bu durum genellikle kötü uyku pozisyonlarından kaynaklanır. Kötü postür, boynunuzun yastıkla temas eden kısmında derinin katlanmasına sebep olur.

  • Uyurken kırışık oluşumunu engellemek için sırt üstü bir pozisyonda uyumalısınız. Kafanızı sağa sola döndürmekten kaçının.

Uyurken kafanızın hareketlerini kısıtlamanız mümkün değildir. Bu sebepten ötürü, boynunuzu aynı pozisyonda tutan bir yastık kullanabilirsiniz.

Eğer durum çok ciddiyse ya da dikey çizgilerden dolayı çok rahatsız hissediyorsanız, her zaman biraz botoks yaptırma şansınız vardır. Eğer bu prosedüre başvuracaksınız deneyimli ve güvenilir bir uzmanla görüşmelisiniz.

5. Poikiloderm

yaşlanmanın boynunuzda

Poikiloderm uzun süre güneşe maruz kalınmasından dolayı meydana gelen hasar sonucunda boynun iki yanında görülen kırmızımsı ya da kahverengi renk değişimlerine verilen addır. Koruyucusuz güneşe maruz kalmak yüzeydeki damarlara hasar verir, kılcal damarları çatlatır ve kızarıklığa sebep olur.

Poikilodermin belirli bir tedavisi yoktur. Bunun için hava soğuk ya da bulutlu olsa da her gün güneş kremi sürdüğünüzden emin olun.

Eğer hali hazırda renk değişimleri görülüyorsa, cildin rengini açmaya yarayan doğal ilaçlar ve ticari ürünler kullanabilirsiniz. Seçeneklerden biri aşağıdaki maskeyi uygulamaktır:

Malzemeler

  • 1 çay kaşığı zerdeçal (3 g)
  • 1 çay kaşığı pirinç pudrası (3 g)
  • Bir çay kaşığı Hindistan cevizi sütü (15 ml)

Ne Yapmalısınız?

  • Üç malzemeyi karıştırın.
  • Boyun bölgenizi yıkayın ve kurulayın.
  • Karışımı boynunuza uygulayın ve 15 dakika boyunca bekletin.
  • Durulayın ve güzelce kurulayın.

Son olarak cildinize kolajenli krem ya da kolajen kapsülü içinden çıkan sıvıyı uygulayın. Kolajen kapsülü yaşlanmanın boynunuzdaki belirtileriyle savaşmanıza yardımcı olacaktır.

Yaşlanmanın Boynunuzdaki Belirtilerini Azaltmak İçin Genel İpuçları

Konu güzelliğe gelince, bu işin birkaç sırrı vardır. Her şeyin ucu sağlıklı alışkanlıklara sahip olmaya dayanıyor:

  • Bolca su tüketin.
  • 15 faktör veya daha üstü faktör derecesine sahip güneş koruyucuları kullanın.
  • Günlük güzellik rutininize kolajenli bir nemlendirici kullanmayı da ekleyin.

Boynunuza da yüzünüze davrandığınız gibi davranmanız gerektiğini unutmayın. Bakımlı olarak cildinizin görünümünü ve durumunu iyileştirebilir, kırışıklıklarınızı azaltabilir ve daha genç görünüp daha genç hissedebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Roca, P. (2014). Arrugas. In Arrugas.
  • Negrín M, Sardi J, de C. O. (2009). Reacciones adversas a materiales de relleno Presentación de una serie de casos y revisión de la literatura. Revista de Dermatología de Venezuela.
  • Espinosa Maceda, S., Priego Blancas, R., & Hoz Baranda, M. E. (2010). Rejuvenecimiento facial volumétrico con ácido hialurónico. Revista Cirugía Plástica.
  • Palomar-Llatas, F., Fornes-Pujalte, B., Arantón-Areosa, L., & Rumbo-Prieto, J. (2013). Envejecimiento cutáneo y dermatoporosis. Enfermeria Dermatologica.
  • Gac, H. (2000). Algunos cambios asociados al envejecimiento. Boletin Escuela de Medicina.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.