Yüksek Ferritin Nasıl Azaltılır

Ferritin oranlarınızın yüksek olması yorgunluğa, karın ve eklem ağrılarına ve ciltte koyulaşmalara neden olabilir.
Yüksek Ferritin Nasıl Azaltılır

Son Güncelleme: 27 Ağustos, 2020

Ferritin demirin metabolize edilmesini etkileyen proteinlerden bir tanesidir. Bunu vücudunuzdaki belirli hücrelerde depolamaktan sorumludur, böylece, ihtiyacınız olduğunda depolarınızda demir bulabilirsiniz. Kanınızdaki ferritin seviyesinin yüksek olması vücudunuzda bir şeylerin yanlış gittiğinin bir işareti olabilir.

Ferritinin çoğu karaciğerinizde bulunur. Ancak, kanınızda dolaşan bir miktarı da vardır. Bundan dolayı, kanınızdaki ferritini ölçtüğünüzde, vücudunuzdaki demir konsantrasyonunu da tahmin edebilirsiniz. Demir, kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobinin oksijen ile bağlanabilmesi ve oksijeni tüm hücrelerinize taşıyabilmesi için elzemdir.

Bu yazımızda kanınızdaki ferritin seviyeleri yüksek olduğunda ne olduğunu, ve bunu nası düşürebileceğinizi açıklayacağız.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Demir Eksikliği Anemisi Tedavisi için 7 Doğal Yol

Ferritin Seviyenizin Yüksek Olması Ne Demektir?

Bahsettiğimiz üzere, ferritin hücrelerinizde demir depolamanızı sağlayan bir proteindir. Ferritinin kandaki konsantrasyonunu ölçtüğümüzde demir seviyeleriniz yüksek mi, düşük mü, yoksa normal aralıkta mı, anlayabiliriz.

Normalde, kandaki ferritin seviyeleri erkeklerde 12 ila 300 nanogram/mililitre arasında olmalıdır. Kadınlarda ise normal seviye 12 ila 150 ng/mL’dir. Bu farkın nedeni kadınların menstrüasyon sırasında hatırı sayılır bir miktarda demir kaybetmesidir.

Kapsül halinde yapılmış bir demir takviyesi.

Ferritin seviyenizin yüksek olması demir seviyelerinizin de yüksek olduğu anlamına gelir. Bu, örneğin bir karaciğer hastalığı gibi çeşitli nedenler dolayısıyla gerçekleşebilir. Bu duruma neden olabilecek diğer şeyler şunlardır:

  • Sık sık ya da aşırı derecede alkol almak.
  • Enflamatuvar süreçler. Bunlar kanser gibi pek çok hastalık dolayısıyla ortaya çıkabilir.
  • Demir açısından çok zengin bir beslenme düzeni.
  • Anemi. Bu neden karmaşıktır. Vücut bir demir eksikliği yaşadığında bunu dolaşımdaki ferritinin miktarını ve dolayısıyla mevcut demiri arttırarak çözmeye çalışabilir.
  • Kan nakilleri.
  • Makrofaj aktivasyon sendromu. Bu, makrofaj adı verilen bazı bağışıklık hücrelerinin normalden daha aktif olduğu bir durumdur. Bunlar ferritin de depolayan hücrelerdir.
  • Son olarak, yüksek bir ferritin miktarına sahip olmanın genetik faktörlere de bağlı olduğunu unutmamalıyız. Hatta, hemokromatoz adı verilen kalıtsal bir hastalık bile vardır, bu da aşırı bir miktarda demir birikimi olması anlamına gelir.

Bu yazımız da hoşunuza gidebilir: Anemi ve Demir Eksikliği: İkisi Aynı Şey Midir?

Yaşayabileceğiniz Semptomlar Nelerdir?

Genel olarak, insanlar başlangıçta asemptomatiktir, ancak bir süre sonra bazı semptomlar ortaya çıkabilir. Birincisi, kişinin kendisini yorgun ve güçsüz hissetmesi yaygın bir durumdur.

Ayrıca ferritin seviyesi yüksek olan insanların karın ya da eklem ağrısı hissetmesi de yaygındır. Kişilerin derileri daha koyu bir renk alabilir. Hatta bir sonuç olarak kalp problemleri dahi yaşayabilirler.

Önündeki kitapların üzerinde uyumuş yorgun bir kadın.

Yüksek Ferritin Nasıl Tedavi Edilir?

Birincisi, bir doktora görünmeniz çok önemlidir.

Belirli tedavi seçenekleri ferritin seviyelerinizi düşürebilir. Öncelikle ıspanak, karaciğer ve kırmızı et gibi demir bakımından zengin gıdaları tüketiminizi azaltmaya çalışmalısınız.

Buna ek olarak, doktorlar şelat kaynaklarını tüketmenizi sıklıkla önerir. Şelatlar demir gibi kanda buldukları metaller ile birleşen ve bunları ortadan kaldırmanızı sağlayan maddelerdir.

Son olarak, bir flebotomi yaptırmanız gerekebilir. Fletobomi, ferritin düzeyi yüksek olan kişiden kan alınması işlemidir. Ferritin seviyelerinizin azalması için bunu birkaç kere yapmanız gerekebilir. Ayrıca, bunu test etmek için sık kan analizlerine de ihtiyaç duyarsınız.

Doktorunuzu nispeten sık görmeniz ve kan testleri yaptırmanız gerektiğini unutmamak önemlidir. Bu basit önlem sayesinde kanınızdaki ferritinin seviyesi gibi sağlığınızla ilgili pek çok önemli şey öğrenebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.