Sağlıksız Kilo Verme Alışkanlıkları

Karşı konulamaz bir yemek yeme isteği hissetiğinizde, bunu bir parça meyve, su veya yoğurtla bastırabilirsiniz.
Sağlıksız Kilo Verme Alışkanlıkları

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Genel olarak, diyet yaparken, sağlıksız kilo verme yöntemlerinden uzak durmalısınız. Bu yazımızda size bu yöntemlerden bahsedeceğiz. Kilo vermek pek çok alışkanlığın değiştirilmesini gerektiren, disiplin ve irade isteyen bir süreçtir.

Dengeli bir beslenme düzeni ve çeşitli yiyecekler kilo vermenize yardımcı olur; bu süreçte hedefinize ulaşmanızı sağlayacak sağlıklı bir beslenme düzenini ve diğer etkenleri de göz önünde bulundurmalısınız.

Eğer tüm vaktinizi spor salonunda geçirip sağlıklı beslenen birisiyseniz; ama hala hedeflediğiniz kiloya ulaşamadıysanız, büyük ihtimalle bir şeyleri yanlış yapıyorsunuzdur.

Bu yüzden istediğiniz gibi kilo veremiyorsunuzdur. Bu yazımızda size en sağlıksız kilo verme alışkanlıklarının 7’sinden bahsedeceğiz. Bu yöntemler size tanıdık geliyorsa artık bu hatalarınızı düzeltmeye başlayabilirsiniz.

1. Sağlıksız Kilo Verme Yöntemleri: Yeterince Su İçmemek

Su, bedenlerimiz için çok önemlidir. Metabolizmamızın dengelenmesi ve vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Yeterince su içmediğimizde, beden kalori yakma konusunda daha az aktif olur ve vücuttaki yağ yakımı gerçekleşmez. Günde en az 2 litre su içmelisiniz.

yeterince su içmemek

2. Kahvaltıyı atlamak

Bu en sık yapılan sağlıksız kilo verme alışkanlıklarından biridir.Pek çok diyette sabahları metabolizmanın çalışmasını hızlandırmak ve yağ yakımını tetiklemek için belirli şeylerin yenmesi gerekmektedir.

Ancak bazı insanlar kahvaltıyı es geçme veya kilo verdirici olduğunu düşündükleri başka şeyleri tüketme hatasını yapmaktadır. Kahvaltı çok önemlidir; çünkü düzgün bir kahvaltı metabolizmayı hızlandırır, enerji verir ve güne iyi başlamanızı sağlar.

3. Gün içerisinde yenen öğünlerin azaltılması

Söz konusu kilo vermek olduğunda, gün içerisinde yenen öğün sayısının azaltılması büyük bir hatadır. Gün içerisinde sadece iki veya üç öğün yemek yemek, metabolizmayı yavaşlatır ve kilo verememeye başlarsınız.

İdeal olarak, öğün miktarlarınızı daha ufak porsiyonlara bölüp gün içerisinde 4 ila 6 öğün yemelisiniz. Tabii ki sağlıklı yiyecekleri tercih etmeli, şeker, tuz ve fazla yağlı yiyeceklerden uzak durmalısınız.

4. Egzersiz yapmamak

egzersiz yapan kadın

Kilo verebilmek için metabolizmanızı tetikleyip, bedeninizdeki atıkların atılmasına yardımcı olacak güzel bir egzersiz rutini uygulamalısınız. Bazı kişiler çok fazla egzersiz yaparlar; ancak yanlış şekilde yaptıkları için bu egzersizler kilo vermenize yardımcı olmaz.

Burada genelde yapılan hata, sadece koşmak, yürümek, bisiklete binmek gibi tek tür aerobik egzersizler yapmaktır. İstediğiniz sonuçlara ulaşabilmek için, güç artırıcı antrenmanlara ek olarak, kardiyovaskülar antrenmanlar da yapmalısınız.

5. Hızlı yemek yemek

Yemeğinizi çiğnemek için yeterince vakit ayırmazsanız, kendinizi doymuş hissetmeniz vakit alır ve bu yüzden daha çok yemek yersiniz. Bu kötü alışkanlık bedenin yiyecekleri tam olarak sindirmesini önler.

Bu da kilo vermeyi zorlaştırır. Ayrıca televizyon veya başka dijital cihazların karşısında yemek yemek de duruşunuzun bozulmasına neden olduğu için önerilmez.

6. Yeterince  dinlenmemek

yeterince dinlenmek

Yeterince veya düzgün uyumayan kişiler hem daha kolay kilo alır, hem de kendilerini daha gergin hisseder. Uykusuz geceler hormon dengesini bozar ve bu da iştahı dengesizleştirip daha çok yemenize neden olur. Her gün en az 8 saat deliksiz ve rahatsız edilmeden uyumalısınız.

Stres

Kilo vermenin baş düşmanlarından birisi de stresli durumlardır. Bu tarz durumlar genelde gerginliği artırır ve buna bağlı olarak yemek yeme isteği artar ve sağlıklı bir beslenme düzenine sadık kalmak çok zorlaşır.

Çalışmalar yüksek oranda stresin, bedenin yağları yakmak yerine saklamasına neden olan kortizol üretimini arttırdığını göstermektedir. Bu yüzden stresi ve gerginliği kontrol etmeyi öğrenmek çok önemlidir. Eğer bu tarz bir durum kaçınılmaz ise, yanınızda bir şişe su, biraz meyve veya yoğurt bulundurarak daha sağlıklı şeyler tüketebilirsiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.